Ebba Busch upprörd på Åkesson: “Inte okej”

2024 03 19

Ett uttalande på sociala medier har fått Ebba Busch (KD) att markera kraftigt mot SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Allt började med att den tidigare M-profilen Alice Teodorescu Måwe, som tidigare i år deklarerade att hon blivit kristdemokrat, talade ut i en lång intervju i Dagens Nyheter.

I Intervjun uttalade hon sig bland annat om Sverigedemokraternas nazistiska rötter och ifrågasatte varför exempelvis Jimmie Åkesson och andra SD-toppar som Björn Söder, Richard Jomshof och Mattias Karlsson anslöt sig till partiet på 1990-talet.

– Jag tycker att det är väldigt ologiskt. Om man inte har den sortens uppfattningar, varför går man med i ett parti som har det? sade hon till DN och förklarade att hon inte har något gemensamt med SD.

Åkesson: "Ynkligt"

Efter intervjun har Sverigedemokraterna markerat. Enligt Expressen har en protest lämnats in till KD i regeringskansliet där man hänvisar till en klausul i Tidösamarbetet som bland annat ska garantera att partiernas representanter ska “tala respektfullt om varandras centrala företrädare”.

Jimmie Åkesson har även uttalat sig på plattformen X, utan att nämna Alice Teodorescu Måwe uttryckligen vid namn.

Apropå ingenting alls: Jag har alltid haft så ofantligt svårt för dessa självgoda finborgare. De som i all sin förnämligt uttrycker lite lagom realism, men samtidigt är antingen för fina eller för ängsliga för att röra sig utanför de av det vänsterliberala etablissemanget bestämda ramarna, skriver Åkesson och tillägger:

– Som istället låter de inte lika fina och värdiga göra grovjobbet, kratta manegen och ta den riktiga skiten, för att sen peka finger mot denna oborstade, obildade pöbel i syfte att befästa sin egen position som finare. Ynkligt.

Busch svarar: "Så skriver man inte"

Nu har Ebba Busch svarat på Åkesson.

– Apropå ingenting. Nej, just det så skriver man inte om man står rakryggat för sin sak, framhåller KD-ledaren som sluter upp för sin partikamrat.

Hon fortsätter:

–  Att Jimmie Åkesson passiv aggressivt och med ett mikroskopiskt fikonlöv, indirekt kallar Alice TM för ”självgoda finborgare” som ”inte är beredd att göra grovjobbet” när hon fått utstå dödshot för att bana väg för att SD kunnat sitta som eliten vid förhandlingsbordet på Tidö slott… Nej, det är inte okej. 

– Så här får man inte hålla på – här drar jag en gräns. Men jag är inte långsint. Och jag kan skilja på sak och person.

Foto: Magnus Liljegren resp Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Nytt fullskaligt krig nära: ”Kommer bli förödande”

2024 06 19

Ett nytt krig i Mellanöstern är på väg att bryta ut.

Det meddelar Israels utrikesminister Israel Katz.

Enligt ministern har planer på en israelisk militär offensiv i Libanon godkänts. Offensiven kommer innebära ett ”fullskaligt krig” mellan Israel och den Iran-stödda milisen Hizbollah, uppger utrikesministern. 

Libanesiska Hizbollah är terrorstämplade av USA. EU har terrorstämplat Hizbollahs militära gren.

Under kriget mellan Hamas och Israel har Hizbollah avfyrat mängder av raketer mot norra Israel. I tisdags hotade terrorgruppen att slå till mot Israels tredje största stad Haifa, vilket fått den israeliska regeringen att se rött.

Utrikesminister Israel Katz varnar för att en israelisk offensiv ”kommer bli förödande”.

– I ett fullskaligt krig kommer Hizbollah att utplånas och Libanon kommer drabbas hårt, säger han.

USA agerar

USA ser allvarligt på det upptrappade läget mellan Israel och Hizbollah.

Stormakten har skickat den erfarne medlaren Amos Hochstein till området för att medla mellan parterna. Målet är att undvika ett nytt storskaligt krig i regionen.

– Vi har sett en upptrappning under de senaste veckorna. President Biden vill undvika en ytterligare upptrappning och ett större krig, säger Hochstein enligt Yle och tillägger:

– Det är i allas intresse att lösa det här snabbt och på diplomatisk väg, och det kan uppnås och det är brådskande.

Fakta Hizbollah

- Islamistisk shiamuslimsk rörelse i Libanon, nära lierad med Iran

- Terrorstämplad av USA (dess väpnade gren också av EU)

- Hizbollah har ett stort inflytande i Libanon, både politiskt och militärt

- Terrorgruppens uttalade mål är att utplåna Israel

- Det är oklart hur stor Hizbollahs väpnade gren är. Det är dock klarlagt att terrororganisationen innehar en gedigen vapenarsenal, bland annat över 100 000 raketer

Foto: F. Andrejevic

Text: Redaktionen


Nytt körkort lanseras i Sverige – första gången någonsin

2024 06 18

Förra veckan meddelade Digg – myndigheten för digital förvaltning – att en statlig e-legitimation ska införas i Sverige.

Den införs 2026 och kommer att vara ett fysiskt plastkort.

– Du lägger kortet mot telefonen, så läses den av trådlöst. Så det innebär att det blir enklare att hjälpa till exempel sin gamla mamma, berättade Lotta Hämäläinen, ansvarig på Digg, för SR Ekot.

Nu kommer ytterligare ett id-besked till svenska folket.

Ett förslag om en digital identitetsplånbok ska beredas i Regeringskansliet.

Det meddelar civilminister Erik Slottner (KD) på måndagen.

– Exempelvis kommer körkort, pass och utbildningsbevis kunna användas på ett säkert sätt i en digital plånbok.

– I stället för att ha körkortet i en plånbok i bakfickan så kommer det vara möjligt att ha det i mobilen. Regeringen välkomnar utredningens slutbetänkande och de förslag som lämnas, säger ministern.

Första gången någonsin

Regeringens besked innebär att det för första gången någonsin kommer bli möjligt att ladda ner sitt körkort digitalt. Därmed följer Sverige övriga nordiska länder. I Finland, Danmark, Norge och Island har det sedan några år tillbaka varit möjligt att ladda ner sitt körkort i mobilen och lämna det fysiska kortet hemma.  

Det är oklart när det digitala körkortet införs i Sverige, men regeringen uppger att förslaget om en digital identitetsplånbok är i "slutbetänkandet". 

Flera funktioner

Beskedet om ett digitalt körkort är en del av EU-kommissionens förslag till ändring av den så kallade eIDAS-förordningen. Förslaget innebär bland annat att varje medlemsstat ska utfärda en europeisk digital identitetsplånbok.

Den digitala identitetsplånboken ska kunna användas i flera fall, till exempel för att:

- använda offentliga tjänster för att t.ex. få personbevis och läkarintyg eller anmäla adressändringar

- öppna bankkonto

- göra sin inkomstdeklaration

- söka till universitet och högskolor i hemlandet eller i ett annat EU-land

- spara läkemedelsrecept som kan användas i ett annat EU-land

- styrka sin ålder

- hyra en bil med hjälp av ett digitalt körkort

- checka in på ett hotell.

Foto: W. Kei

Text: Redaktionen