Ebba Busch lovar: Alkoholtesterna ändras
2025 05 12
Transportstyrelsen ser över riktlinjerna för de hårt kritiserade PEth-testerna.
Det uppger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD).
– Ingen ska behöva få sitt körkort indraget på lösa grunder, skriver hon på X med hänvisning till ett fall från förra veckan då en 25-årig ambulanssjuksköterska blev av med körkortet efter att ha tagit ett blodprov efter att ha varit på fest.
Läkaren intygade att kvinnan inte har ett alkoholmissbruk, men körkortet rykte ändå.
– Så kan vi inte ha det. Självklart kan ett alkoholmissbruk som inte är tillfälligt och som från medicinsk synpunkt är skadligt leda till ett indraget körkort. Men det kan inte ske på lösa grunder, framhåller Busch och tillägger:
– Regeringen för nu samtal med Transportstyrelsen, som meddelar att de ser över sina riktlinjer. Det pågår nu ett arbete med att uppdatera de regler som styr de medicinska kraven gällande alkohol och narkotika vid körkortsinnehav.
Vidare meddelar ministern att uppdateringen av riktlinjer kommer leda till att reglerna förtydligas och färre körkortsåterkallelser.
Bakgrund
De så kallade PEth-testerna har lett till att många svenska bilister blivit av med körkortet efter att ha stämplats som högkonsumenter av alkohol av Transportstyrelsen. Myndigheten har rätt att klassa en person som högkonsument av alkohol om personen dricker mer än i genomsnitt 1,5 flaska vin i veckan.
För att avgöra en persons ligger över gränsen har läkare ombetts att meddela Transportstyrelsen om blodprov där PEth-värdet överstiger 0,3. Personer som ligger över gränsvärdet har blivit av med körkortet.
Transportstyrelsen hänvisar till att de förhåller sig till Socialstyrelsens riktlinjer när det gäller överkonsumtion av alkohol, som fastslår att tio standardglas eller mer per vecka räknas som riskbruk.
Riksdagsledamoten Niels Paarup-Petersen (C) ställer sig dock kritisk till förklaringen. Han har påpekat att 41 procent av den vuxna befolkningen uppfyller Socialstyrelsens kriterier för riskbruk.
– Transportstyrelsen anser alltså att nästan hälften av Sveriges vuxna befolkning borde förbjudas att ha körkort, skrev C-politikern på X i början av mars.
Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet
Text: Redaktionen