Ebba Busch (KD) kräver att mobbning mot SD och V ska upphöra

2021 06 24

– Skolgårdsmobbandets tid ska avslutas. Inte bara på de faktiska skolgårdarna, utan även i Sveriges lagstiftande församling.

Det anser Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch som syftar på en del partiers hantering av Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. Hon framhåller att det är ett rörigt läge i politiken just nu och menar röran inleddes redan vid valet 2010.

– Det var då det började fokuseras på vilka man inte ville samtala med, snarare än på vad man ville åstadkomma, framhåller hon i ett Facebookinlägg ikväll.

Väljare ska inte portas

Ebba (KD) ger även ett löfte.

– Oavsett hur nästa regering ser ut – och jag hoppas att det är en borgerlig regering med tungt kristdemokratiskt inflytande – så kommer den regeringen inte kunna låtsas som om en fjärdedel av riksdagen inte existerar. För Kristdemokraternas del så lovar jag att inget parti, och därmed heller inte några väljare, kommer portas från förhandlingsborden. Skolgårdsmobbandets tid ska avslutas. Inte bara på de faktiska skolgårdarna, utan även i Sveriges lagstiftande församling, betonar hon.

Inte värdigt demokratin

Ebba (KD) anser att den nuvarande behandlingen av vissa partier är ovärdigt.

– Det var vi som fällde Decemberöverenskommelsen 2015. Vi var först med att ta kontakt direkt med Sverigedemokraterna 2019 och därefter har vi även genomfört framgångsrika förhandlingar med Vänsterpartiet. Varje regering kommer behöva samtala och förhandla, öppet och respektfullt, med alla riksdagens partier. Alternativet är det läge vi ser nu, med parlamentariskt Svarte Petter-spel. Och det är inte värdigt Sveriges hundraåriga demokrati.

ANALYS

Det går inte att ta miste på att Ebba (KD) riktar sig mot Centern och Socialdemokraterna. Frågan om SD kommer återigen att hamna i fokus inför valet 2022 eller kanske redan i extravalet 2021.

[yop_poll id="266"]

Jättebesked från Lidl – gäller i en månad

2024 03 03

Lidl genomför nu omfattande prissänkningar på Matrikets produkter.

I samband med kostnadskrisen som har varit och den höga inflationen hyllades Lidl då man var tidigt ute med att sänka eller frysa priset på matvaror.

Nu kommer man med ett nytt besked som gynnar kunderna, nämligen att man sänker priserna på 200 varor tillhörande varumärket “Matriket” under hela mars.

Det framhåller Lidl via sociala medier.

“Du läste rätt”

Det rör sig om en omfattande rad prissänkningar som gäller varumärket “Matriket”, vilket är varor från svenska gårdar.

– Det är sant! Du läste rätt, vi gör vår största prissänkning hittills under mars för att ännu fler hushåll ska upptäcka den höga kvaliteten och det breda utbudet av svenska livsmedel, framhåller Lidl via sociala medier.

200 produkter

Livsmedelskedjan framhåller vidare att sänkningarna berör hundratals produkter.

– Vi sänker priset med 20 procent på 200 Matriket-varor under hela mars. Ett år efter lanseringen av vårt varumärke “Matriket” finns det cirka 200 Matriket-produkter i Lidls sortiment, allt från yoghurt och havrekuddar till falukorv och matvete.

Produkter från Sverige

Gemensamt för alla produkter inom varumärket “Matriket” är att de är svenskproducerade.

– Här samlar vi mat från svenska gårdar, producenter och odlare, för en levande landsbygd och goda smaker. Svensk mat är unik och vårt avlånga land med fyra årstider ger förutsättningar för otroliga smakupplevelser, framhåller Lidl angående satsningen.

Ökar igen

Statistiska centralbyrån har meddelat att matpriserna generellt stigit något på sistone, men att det inte rör sig om någon extrem ökning.

– Det följer mönstret från tidigare år. Priserna på kaffe, te och kakao, på oljor och fetter samt på fisk brukar gå upp i januari. Där ingår nämligen många produkter som brukar ingå i olika kampanjer i december, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

De genomsnittliga priserna på livsmedel och alkoholfria drycker steg med 0,3 procent i januari jämfört med december.

Foto: Lidl

Text: Redaktionen


NORDEN: Hel stad evakueras

2024 03 02

Ett nytt vulkanutbrott är mycket nära på Island.

Det var inte så länge sedan som rapporter kom in om nära förestående vulkanutbrott på Island.

Nu tycks det vara dags igen, då “intensiv seismisk aktivitet” har observerats av Islands meteorologiska myndighet.

Staden Grindavik, som ligger tre mil från huvudstaden Reykjavik, evakueras nu.

Det rapporterar isländska Rúv.

Även turistområde

Även det populära turistområdet Blå lagunen evakueras i samband med vulkanvarningen.

Invånare har endast tillåtits hämta tillhörigheter innan myndigheter har hjälpt till med att föra dem till säkra platser.

Ett mindre jordskalv har observerats och magma rör sig söderut på fyra kilometers djup.

Så fungerar det

Naturhistoriska riksmuseet förklarar att vulkanutbrott kan vara spektakulära, men farliga fenomen.

– Vulkanutbrott hör till de mest dramatiska och spektakulära men samtidigt destruktiva geologiska fenomen man kan bevittna. Vid ett vulkanutbrott tränger het bergartssmälta, magma,  upp till jordens överyta och rinner ut som lava.

Text: Redaktionen