EBBA BUSCH (KD): Ångrar sig – medger misstag

2022 04 05

Kristdemokraterna med Ebba Busch i spetsen ångrar sig och ger nu sitt stöd till Miljöpartiets linje.

Det gäller den heta frågan om att stoppa svensk import av rysk olja och gas vilket ger pengar till Rysslands brutala krig och massmord i Ukraina.

Bara MP och V sa ja

Samma dag som Ukrainas president Volodymyr Zelensky talade inför Sveriges riksdag gick Miljöpartiet ut med ett förslag om att Sverige ska stoppa all import av rysk energi – men bara Vänsterpartiet gav sitt stöd till Miljöpartiet.

Alla andra partier inklusive Kristdemokraterna röstade nej.

Litauen har gått före

I samband med Zelenskys tal i riksdagen sa Ebba Busch att hon var positiv till att stoppa rysk olja och gas men vid omröstningen röstade ändå KD:s ledamöter nej.

Flera borgerliga partier framhöll att man borde samordna inom EU men sedan dess har Litauen gått före och stoppat all import av rysk gas.

KD ändrar sig

Och nu kommer ett nytt besked från Kristdemokraterna.

– Det var ett misstag att inte stödja förslaget. Vi borde ha stöttat Miljöpartiets initiativ, säger Ebba Busch (KD) till SvD.

Hon förklarar att Miljöpartiet gav muntliga motiveringar till sitt förslag som KD inte nappade på.

Vi gjorde fel säger Ebba Busch

Men nu understryker Ebba Busch att KD inte borde ha hakat upp sig på MP:s muntliga uttalanden utan istället röstat ja till MP-förslaget.

– Det var ett misstag, vi gjorde fel. Och vi kommer att göra annorlunda om tillfälle ges och vi tittar just nu på att bistå ett sådant initiativ, säger hon.

S-regeringen vill avvakta

Precis som när det gäller fartygsblockad i svenska hamnar och utvisning av ryska diplomater har Sveriges regering försökt undvika att ta ställning och istället inväntat EU-initiativ även i frågan om importstopp av rysk olja och gas.

Men gällande utvisning har diplomater har en rad EU-länder gått före och idag bestämde sig även Sverige för att utvisa tre ryska diplomater.

Sågas av Busch (KD)

Socialdemokraternas inställning att avvakta med svenskt importstopp gällande rysk olja och gas och istället försöka invänta en gemensam inriktning från EU sågas av Ebba Busch (KD).

– Jag har aldrig sett behovet av enighet när det kommer till just olja och gas, säger Ebba Busch till SvD och betonar att hon vill försvåra den ryska regimens möjlighet att föra krig.

MP hyllar Ebba Busch

Miljöpartiet lovordar Ebba Buschs nya inriktning.

– Jag tycker att det visar på integritet att man kan erkänna sina misstag och säga att man faktiskt agerade fel och också sen kan göra om och göra rätt, säger MP-ledaren Per Bolund till tidningen.

Nytt försök av MP

Nu går Miljöpartiet fram med ett nytt försök att stoppa svensk import av rysk olja och gas.

– Vi har ett moraliskt ansvar att agera. Jag skulle vilja se det parti som efter de fruktansvärda bilderna från Bucha säger till sina väljare att man inte tänker skärpa sanktionerna mot Ryssland, säger Per Bolund (MP) till Aftonbladet.

ANALYS

Det råder ingen som helst tvekan om att Rysslands diktator Vladimir Putins främsta inkomstkälla till kriget är försäljningen av rysk olja och gas. För att Europas och omvärldens sanktioner verkligen ska bita på den ryska regimen måste importstopp införas på olja och gas.

USA och Litauen har redan agerat - och resten av den fria världen kommer att agera framöver. Det är bara en fråga om när i tiden det sker.

Tecken på styrka

Det är bättre att vara tidigt ute än sent ute om man ska kunna hjälpa Ukraina. 

Att politiker ändrar sig är ett tecken på styrka och sannolikt kommer flera svenska partier att göra som Kristdemokraterna och ändra sig.

En majoritet kan ligga runt hörnet.

Foto: Kristdemokraterna

Text: Redaktionen