EBBA BUSCH (KD): Ångrar sig – medger misstag

2022 04 05

Kristdemokraterna med Ebba Busch i spetsen ångrar sig och ger nu sitt stöd till Miljöpartiets linje.

Det gäller den heta frågan om att stoppa svensk import av rysk olja och gas vilket ger pengar till Rysslands brutala krig och massmord i Ukraina.

Bara MP och V sa ja

Samma dag som Ukrainas president Volodymyr Zelensky talade inför Sveriges riksdag gick Miljöpartiet ut med ett förslag om att Sverige ska stoppa all import av rysk energi – men bara Vänsterpartiet gav sitt stöd till Miljöpartiet.

Alla andra partier inklusive Kristdemokraterna röstade nej.

Litauen har gått före

I samband med Zelenskys tal i riksdagen sa Ebba Busch att hon var positiv till att stoppa rysk olja och gas men vid omröstningen röstade ändå KD:s ledamöter nej.

Flera borgerliga partier framhöll att man borde samordna inom EU men sedan dess har Litauen gått före och stoppat all import av rysk gas.

KD ändrar sig

Och nu kommer ett nytt besked från Kristdemokraterna.

– Det var ett misstag att inte stödja förslaget. Vi borde ha stöttat Miljöpartiets initiativ, säger Ebba Busch (KD) till SvD.

Hon förklarar att Miljöpartiet gav muntliga motiveringar till sitt förslag som KD inte nappade på.

Vi gjorde fel säger Ebba Busch

Men nu understryker Ebba Busch att KD inte borde ha hakat upp sig på MP:s muntliga uttalanden utan istället röstat ja till MP-förslaget.

– Det var ett misstag, vi gjorde fel. Och vi kommer att göra annorlunda om tillfälle ges och vi tittar just nu på att bistå ett sådant initiativ, säger hon.

S-regeringen vill avvakta

Precis som när det gäller fartygsblockad i svenska hamnar och utvisning av ryska diplomater har Sveriges regering försökt undvika att ta ställning och istället inväntat EU-initiativ även i frågan om importstopp av rysk olja och gas.

Men gällande utvisning har diplomater har en rad EU-länder gått före och idag bestämde sig även Sverige för att utvisa tre ryska diplomater.

Sågas av Busch (KD)

Socialdemokraternas inställning att avvakta med svenskt importstopp gällande rysk olja och gas och istället försöka invänta en gemensam inriktning från EU sågas av Ebba Busch (KD).

– Jag har aldrig sett behovet av enighet när det kommer till just olja och gas, säger Ebba Busch till SvD och betonar att hon vill försvåra den ryska regimens möjlighet att föra krig.

MP hyllar Ebba Busch

Miljöpartiet lovordar Ebba Buschs nya inriktning.

– Jag tycker att det visar på integritet att man kan erkänna sina misstag och säga att man faktiskt agerade fel och också sen kan göra om och göra rätt, säger MP-ledaren Per Bolund till tidningen.

Nytt försök av MP

Nu går Miljöpartiet fram med ett nytt försök att stoppa svensk import av rysk olja och gas.

– Vi har ett moraliskt ansvar att agera. Jag skulle vilja se det parti som efter de fruktansvärda bilderna från Bucha säger till sina väljare att man inte tänker skärpa sanktionerna mot Ryssland, säger Per Bolund (MP) till Aftonbladet.

ANALYS

Det råder ingen som helst tvekan om att Rysslands diktator Vladimir Putins främsta inkomstkälla till kriget är försäljningen av rysk olja och gas. För att Europas och omvärldens sanktioner verkligen ska bita på den ryska regimen måste importstopp införas på olja och gas.

USA och Litauen har redan agerat - och resten av den fria världen kommer att agera framöver. Det är bara en fråga om när i tiden det sker.

Tecken på styrka

Det är bättre att vara tidigt ute än sent ute om man ska kunna hjälpa Ukraina. 

Att politiker ändrar sig är ett tecken på styrka och sannolikt kommer flera svenska partier att göra som Kristdemokraterna och ändra sig.

En majoritet kan ligga runt hörnet.

Foto: Kristdemokraterna

Text: Redaktionen


Jättebesked från Lidl – gäller i en månad

2024 03 03

Lidl genomför nu omfattande prissänkningar på Matrikets produkter.

I samband med kostnadskrisen som har varit och den höga inflationen hyllades Lidl då man var tidigt ute med att sänka eller frysa priset på matvaror.

Nu kommer man med ett nytt besked som gynnar kunderna, nämligen att man sänker priserna på 200 varor tillhörande varumärket “Matriket” under hela mars.

Det framhåller Lidl via sociala medier.

“Du läste rätt”

Det rör sig om en omfattande rad prissänkningar som gäller varumärket “Matriket”, vilket är varor från svenska gårdar.

– Det är sant! Du läste rätt, vi gör vår största prissänkning hittills under mars för att ännu fler hushåll ska upptäcka den höga kvaliteten och det breda utbudet av svenska livsmedel, framhåller Lidl via sociala medier.

200 produkter

Livsmedelskedjan framhåller vidare att sänkningarna berör hundratals produkter.

– Vi sänker priset med 20 procent på 200 Matriket-varor under hela mars. Ett år efter lanseringen av vårt varumärke “Matriket” finns det cirka 200 Matriket-produkter i Lidls sortiment, allt från yoghurt och havrekuddar till falukorv och matvete.

Produkter från Sverige

Gemensamt för alla produkter inom varumärket “Matriket” är att de är svenskproducerade.

– Här samlar vi mat från svenska gårdar, producenter och odlare, för en levande landsbygd och goda smaker. Svensk mat är unik och vårt avlånga land med fyra årstider ger förutsättningar för otroliga smakupplevelser, framhåller Lidl angående satsningen.

Ökar igen

Statistiska centralbyrån har meddelat att matpriserna generellt stigit något på sistone, men att det inte rör sig om någon extrem ökning.

– Det följer mönstret från tidigare år. Priserna på kaffe, te och kakao, på oljor och fetter samt på fisk brukar gå upp i januari. Där ingår nämligen många produkter som brukar ingå i olika kampanjer i december, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

De genomsnittliga priserna på livsmedel och alkoholfria drycker steg med 0,3 procent i januari jämfört med december.

Foto: Lidl

Text: Redaktionen


NORDEN: Hel stad evakueras

2024 03 02

Ett nytt vulkanutbrott är mycket nära på Island.

Det var inte så länge sedan som rapporter kom in om nära förestående vulkanutbrott på Island.

Nu tycks det vara dags igen, då “intensiv seismisk aktivitet” har observerats av Islands meteorologiska myndighet.

Staden Grindavik, som ligger tre mil från huvudstaden Reykjavik, evakueras nu.

Det rapporterar isländska Rúv.

Även turistområde

Även det populära turistområdet Blå lagunen evakueras i samband med vulkanvarningen.

Invånare har endast tillåtits hämta tillhörigheter innan myndigheter har hjälpt till med att föra dem till säkra platser.

Ett mindre jordskalv har observerats och magma rör sig söderut på fyra kilometers djup.

Så fungerar det

Naturhistoriska riksmuseet förklarar att vulkanutbrott kan vara spektakulära, men farliga fenomen.

– Vulkanutbrott hör till de mest dramatiska och spektakulära men samtidigt destruktiva geologiska fenomen man kan bevittna. Vid ett vulkanutbrott tränger het bergartssmälta, magma,  upp till jordens överyta och rinner ut som lava.

Text: Redaktionen