Ebba Busch förhörs idag – kan i slutändan både stärka och försvaga KD

2021 05 28

En tuff och rättfram stil kan lyfta Ebba Busch (KD) medan en tillbakadragen stil kan förvärra läget.

I dag är Ebba Busch (KD) kallad till förhör där hon delges misstanke om grovt förtal avseende det omtalade inlägget i sociala medier där hon skrev att 81-årige husägarens ombud var dömd för brott.

Överåklagaren inledde en förundersökning och ombudet är redan hörd och nu är det KD-ledarens tur att ge sin version. Efter förhöret kommer överåklagaren ta ställning till om han går vidare i utredningen eller om det skrivs av. Ebba Busch nekar till anklagelserna.

– Hon har tillbakavisat alla påståenden om att det skulle pågå något grovt förtal. Hon anser varken att hon gjort något brottsligt eller något fel, säger hennes advokat Thomas Olsson till SvD.

ANALYS

Hur Ebba Busch och KD påverkas av alla turer beror till stor del på hur partiledaren själv hanterar frågan i media. Oavsett hur det kommer att utvecklas framöver har en betydande del av väljarna sannolikt redan format sin egen uppfattning i frågan där en del hejar på Ebba och hoppas att hon står på sig mot alla anklagelser samtidigt som det finns en del som tycker precis tvärtom och anser att hon gjort dunderfel. Det finns i grunden två olika vägar för Ebba att hantera frågan i media:

◾Ebba kan ha en tuff ledarstil och har redan visat att hon inte tänker vika ned sig. Om hon står på sig och framhåller att detta inte ska stoppa hennes politik så kan det uppskattas av en del väljare. Det finns internationella exempel på politiker som hamnat i tvister men ändå ökat i mätningarna tack vare en rak, rättfram och icke ursäktande stil.

◾En mer tillbakadragen stil som utstrålar skuld och ånger torde istället bidra till fördjupade påfrestningar för partiet.

[yop_poll id="119"]