Ebba Busch (KD) erkänner: – I Sverige kan även sanningen vara förtal

2021 07 02

– För mig har sanningen alltid varit viktig, men lagen tar inte hänsyn till sanningshalten. I Sverige kan även sanningen vara förtal, säger KD-ledaren Ebba Busch som nu erkänner förtal. 

Hon berättar nu att hon i dag har valt att skriva på ett strafföreläggande, angående den anmälan som gjorts mot henne om förtal. Påföljden blir 60 000 kronor samt en avgift till brottsofferfonden uppger SVT.

– Jag erkänner ett brott som jag i själ och hjärta anser mig vara oskyldig till. Men först vill jag säga följande: Inga sakuppgifter jag hänvisat till har varit felaktiga. För mig har sanningen alltid varit viktig, men lagen tar inte hänsyn till sanningshalten. I Sverige kan även sanningen vara förtal. I andra länder fungerar det inte så, men vi befinner oss i Sverige och här gäller svensk lag, betonar Ebba Busch.

– Jag ansåg att hur jag handlade var inom det tillåtnas gräns, då uppgifterna finns tillgänglig på internet för var och en som vill läsa. Men enligt den juridiska expertisen finns det oklarheter kring den frågan och det saknas praxis kring hur uppgifter som någon själv lämnat tidigare ska bedömas i ljuset av att de finns tillgängliga idag på Internet. I brist på juridiska prejudikat har åklagaren sannolikt inget utrymme att lägga ned utredningen då rättspraxis saknas, framhåller KD-ledaren i sociala medier.

I och med hennes erkännande blir det nu ingen rättegång.

– Jag hade kunnat välja att gå till rättegång, att bli det juridiska prejudikat som i dag saknas för just dessa omständigheter. Men jag har ett parti att leda, i ett land med betydligt större problem än min personliga heder. I det valet väljer jag att fokusera på det som betyder mest för mig. Det parti jag leder och det land jag tjänar. En rättegång skulle ligga minst ett halvår fram i tiden, kanske mer. Den tiden har jag inte, det är inte min prioritet. Om jag då måste betala böter för att ha kallat en spade för en spade så får det vara så. Därför väljer jag att acceptera ett strafföreläggande, framför Ebba Busch.

ANALYS

Detta har varit ett klart minus för KD under flera månader och därmed är det en stor fördel för Ebba Busch och KD att förtalsfrågan nu är över och att man slipper ha en långdragen rättegång som hade fått stor uppmärksamhet i media. Hon lär ha fortsatt stöd bland många av de väljare som idag stödjer partiet i mätningarna och min bedömning är att svaret på den frågan en del har ställt under våren – kan hon sitta kvar om hon döms eller medger – är ja. Det är något hon själv tar ställning till tillsammans med sitt parti och min bedömning är att hon har ett fortsatt betydande stöd inom partiet.

Foto: Ebba Busch, FB

[yop_poll id="308"]