Ebba Busch används i bedrägeri – håll utkik efter detta

2024 09 01

Bedragare använder nu Ebba Busch (KD) för att försöka lura folk på pengar.

Bedragare blir som bekant allt bättre på att hitta olika tillvägagångssätt för att lura människor.

Artificiell intelligens gör att man kan göra det på avancerade sätt.

Nu använder bedragare Ebba Busch för att försöka lura folk på sociala medier.

Det rapporterar Svenska Dagbladet.

Håll utkik

I bedrägeriförsöket syns en AI-genererad video där Ebba Busch pratar om ett regeringsprojekt där svenskarna ska få investera i naturgas.

På så sätt ska man kunna tjäna pengar riskfritt och enkelt.

Videon är alltså inte riktig och det handlar om bedrägeri.

En av många

Ebba Busch är en av många kändisar som används för att lura folk.

– Det finns många videor och röstprover på kändisar, då är det lättare att göra en deepfake, säger Björn Appelgren, projekt­ledare på Internetstiftelsen, till SvD.

– När tekniken blir bättre tror jag att det kommer ta sig in i en mer privat sfär, där bedragare kan använda röst eller video på personer man känner.

Det är deepfake

Det kan vara svårt att känna igen vad som är på riktigt och vad som är fake på internet.

Sajten Säkerhetskollen förklarar.

– Begreppet deepfake kommer från en sammanslagning av två engelska ord, deep machine learning och fake, och syftar till att beskriva när man med hjälp av teknik skapar manipulerade videor, ljudklipp eller bilder som ser ut som att vara autentiska.

– Det är viktigt att förhålla sig källkritisk till det vi möts av i vår vardag och våra flöden. Bedragare utnyttjar ny teknik och sätt att kommunicera, och finns närvarande i de kanaler vi rör oss i – och AI är inget undantag.

Håll koll

Det tydligaste exemplet på att det rör sig om en deepfake-video kan vara onaturliga rörelser i ansiktet och kroppen som man kan undersöka närmare.

Hår, tänder, händer och ögon kan ofta se lite märkliga ut i de fejkade filmklippen.

– Även röster kan kopieras med hjälp av deepfake-appar eller program, exempelvis en så kallad deepfake voice generator, fortsätter Säkerhetskollen.

– Det fungerar på samma sätt som bild- och videobaserade deepfakes där AI:n istället tar in och analyserar ljudfiler av en persons röst.

Foto: N. Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Ryssland historiskt nära att använda taktiska kärnvapen

2024 09 08

CIA-chefen William Burns talar om en ”reell risk” att Ryssland skulle använda sig av taktiska kärnvapen.

Tillsammans med sin brittiska kollega, MI6-chefen Richard Moore, har Burns gjort ett uttalande om den globala säkerhetssituationen.

Där framkommer det att Ryssland har varit mycket nära att använda sig av taktiska kärnvapen i kriget i Ukraina.

”Reell risk” i Ukraina

Enligt de två underrättelsecheferna fanns det en ”reell risk för potentiell användning av taktiska kärnvapen” i Ukraina hösten 2022, rapporterar TV2.

Uttalandet kommer i ett inlägg som underrättelsecheferna har publicerat i Financial Times, och det är första gången någonsin som ledare för de två underrättelsetjänsterna skriver en gemensam artikel av det här slaget, enligt kanalen.

Burns och Moore framhåller att det är ”viktigare än någonsin” att fortsätta den nuvarande politiska kursen och stödja Ukrainas kamp mot Ryssland.

– En fortsättning på den nuvarande kursen i Ukraina är mer avgörande än någonsin. Putin kommer inte att lyckas bli av med Ukrainas suveränitet och självständighet, skriver Burns och Moore.

Tomt prat om ”röda linjer”?

Enligt underrättelseinformation ska Rysslands alltså ha varit mycket nära att använda sig av taktiska kärnvapen hösten 2022.

Några detaljer ges inte, men det är också känt att Ryssland har omprövat kärnvapendoktrin och flera gånger hotat med att använda kärnvapen.

De ryska hoten har bland annat lett till att västvärldens vapenleveranser till Ukraina har saktats ned, enligt Kyiv Independent.

Samtidigt har många, inte minst Ukraina, framhållit att Rysslands tal om ”röda linjer” som inte får överträdas tycks vara en bluff.

Den ukrainska offensiven i Kursk borde rimligtvis ha setts som en överträdelse av dessa ”röda linjer”, ändå har Ryssland inte agerat därefter.

Volodymyr Zelenskyj har framhållit detta som ett argument för att västvärlden är alltför försiktig i sitt stöd till Ukraina, och låter sig skrämmas av tomma hot från rysk sida. Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Många bankkunder får nytt SMS – ”Viktigt meddelande”

2024 09 08

Nu kommer varningar om nya bedrägeriförsök.

Varningarna berör kunder till banken Länsförsäkringar och finansbolaget Wasa Kredit.

Enligt sajten Säkerhetskollen så sprids nu nya SMS där bedragare försöker lura kunder på pengar.

Detta genom att skicka SMS där mottagaren uppmanas att agera för att hantera en betalning.

Det uppger Säkerhetskollen på sin webbsida.

“Viktigt meddelande”

Länsförsäkringar meddelar att flera har drabbats av SMS:en.

– Varning för bluff-sms! Ring inte upp okända telefonnummer på någons uppmaning och klicka inte på länkar i sms, framhåller banken via sin webbsida.

Även icke-kunder

Säkerhetskollen meddelar att det dock inte bara är kunder som drabbas.

– Just nu förekommer det utskick av falska sms som utger sig att komma ifrån Länsförsäkringar och Wasa Kredit.

– Falska sms skickas ut till både kunder och icke-kunder, där bedragarna utger sig för att vara från Länsförsäkringar och uppmanar till att ringa upp ett nummer som anges i sms:et för att hantera en betalning som inte gått igenom eller nekats.

– Falska sms som skickas ut med Wasa Kredit som avsändare tackar för låneansökan och en uppmaning att ringa till ett telefonnummer som inte tillhör Wasa Kredit.

Riktar uppmaning

Länsförsäkring riktar en tydlig uppmaning till kunder i samband med bedrägeriförsöken.

– Länsförsäkringar uppmanar alla som är drabbade att vidarebefordra meddelandet till nummer 7726 och sedan radera detta sms.

– På så vis får mobiloperatörerna information om meddelandet och kan förhindra att det skickas till fler personer. Siffrorna 7726 motsvarar order SPAM på knappsatsen i telefonen och är globalt etablerat för att rapportera bluff-sms.

Så kan det se ut

Ett bluff-meddelande som ser ut att komma från Länsförsäkringar kan lyda så här:

– Vi har nekat flera internetköp på ditt bankkort 2024-09-03. Om du inte handlat, ring oss omgående. 

Därefter följer ett telefonnummer som alltså leder till bedragare, inte till banken.

– Dessa sms är bedrägeriförsök och telefonnumren går varken till Länsförsäkringar eller Wasa Kredit.

Foto: B. Tromp

Text: Redaktionen