Dussintals döda – huvudstad utlyser undantagstillstånd

2023 11 17

Minst 50 människor har redan förlorat livet.

Problemet har nått gigantiska proportioner.

Över 7 000 personer beräknas ha smittats av en mycket allvarlig mag- och tarmsjukdom.

Situationen i miljonstaden Harare är kraftigt pressad och nu är det absolut nödläge, rapporterar BBC.

– Vi har utropat undantagstillstånd på grund av kolera, säger Ian Makone, borgmästare i Zimbabwes huvudstad.

"Här för att hämnas"

Kolera är en akut diarréinfektion som orsakas av att man får i sig mat eller vatten som är förorenat med bakterien Vibrio choleare.

Det senaste utbrottet har framkallat fasansfulla minnen i Zimbabwe från 2008 då över 4 000 människor dog och minst 100 000 personer blev smittade.

Situationen då ledde till en total förlamning av bärande samhällsfunktioner i landet.

– Kolerautbrottet är här för att hämnas, säger Ian Makone och hänvisar till det historiska avtal som dåvarande president Robert Mugabe slöt med sin långvariga rival Morgan Tsvangirai vid det förra stora utbrottet.

Brist på rent vatten

I veckan meddelade Zimbabwes hälsoministerium att landet registrerat 7 398 misstänkta fall och 50 bekräftade dödsfall.

Epicentrum för det senaste utbrottet tros vara förorten Kuwadazana, som står för nästan hälften av de inrapporterade fallen, enligt BBC.

Situationen är särskilt allvarlig då Zimbabwe kämpar med tillgången till rent vatten.

Otillräcklig hjälp

Den hjälp som för närvarande tas emot är otillräcklig, vilket är en av anledningarna till att Harare utlyst undantagstillstånd.

Internationella Röda Korset är på plats, men bristen på sjukvårdspersonal är för stor för att kunna hantera alla som insjuknat.

Samma sak gäller bristen på förnödenheter för att stoppa smittspridningen.

Finns inte i Sverige

Kolera förekommer framför allt i Afrika, Asien och Nord- och Sydamerika.

Sjukdomen finns inte i Sverige, men enligt Folkhälsomyndigheten kan bakterien isoleras från utlandsresenärer som smittas vid vistelse där kolera finns.

Bakterierna kan överleva länge i kalla, rena vatten men tillväxer dåligt i flertalet livsmedel. Nuförtiden finns knappast förutsättningar för någon smittspridning i Sverige, informerar myndigheten på sin hemsida.

Foto: T. Magipoti

Text: Redaktionen


Kraftig branschvarning – 800 000 kan förlora jobbet

2023 12 09

Staten måste omedelbart agera för att rädda 800 000 personers arbete.

Den kraftiga varningen kommer nu i samband med en omfattande omställning inom industrin.

Om en sådan överhuvudtaget ska vara möjlig krävs inte bara fossilfri och leveranssäker el – det krävs också till konkurrenskraftiga priser.

– Det är en förutsättning för Sveriges roll som ledande industrination och alldeles avgörande för de 800 000 personer som jobbar i industrin, framhåller arbetsgivarorganisationen IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, i ett pressmeddelande.

Vädjar till statsministern

Varningen kommer efter att Industrirådet, som representerar samtliga parter inom industrin, släppt rapporten “Elektrifiering är nyckeln till framgång”.

I rapporten lyfts det fram förslag på reformer – som ska innebära snabba och kraftiga utbyggnader av elproduktion och elnät i Sverige.

Nu vädjar IKEM till statsministern och regeringen att agera.

– Om staten inte möter behovet så riskerar företagen att tvingas lämna Sverige, säger Malin Johansson, energi- och klimatansvarig i organisationen.

– Det är en stor riskfaktor för de 800 000 personer som jobbar i industrin, och ytterligare 80 000 i underleverantörsledet.

Två alternativ

IKEM understryker att det är helt avgörande för näringslivet att genomgå klimatomställningen.

Men som läget ser ut just nu ser man bara två scenarier utspela sig.

– Antingen tar staten ansvar för svensk elförsörjning genom en kraftig utbyggnad av näten, säger Malin Johansson

– Då kan en konkurrenskraftig och grön industri blomstra. 50 000 nya jobb kommer att skapas och Sverige kan upprätthålla sin roll som ledande industrination, säger Malin Johansson.

"Regeringen ska inte förvänta sig"

Det andra alternativet är betydligt värre, enligt IKEM, och innebär stora konsekvenser.

– Men får företagen inte den fossilfria el som krävs, som kemiindustrin i Västra Götaland, så blir det heller ingen omställning, betonar organisationens klimatansvariga vidare.

– Då ska regeringen inte heller förvänta sig att företagen kommer kunna investera och finnas i Sverige, avslutar Malin Johansson.

Foto: Armin Dröge Regeringskansliet

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen