Dråpligt misstag fällde gängkriminella – döms för grovt brott

2023 02 14

Två män har dömts av Malmö tingsrätt för grovt vapenbrott.

Domen utdelas efter att bevis hittats i en av männens mobiltelefoner.

I flera videoklipp poserade männen, som är 25 och 20 år,  med skarpa vapen. De döms nu för grovt vapenbrott.

– Filmmaterialet hittades i en mobil som tillhör en 25-årig man efter att han häktats för ett grovt våldsbrott i Malmö i september förra året. När mobilen tömdes hittade utredarna två filmklipp i olika miljöer där flera personer, maskerade och med heltäckande handskar, poserar med vapen, framhåller polisen.

”Känns mycket bra”

På filmerna avfyras inga skott, men efter en analys på nationellt forensiskt centrum (NFC) kunde det konstateras att vapnen som figurerade i videoklippen var skarpa.

 – Vi jobbar vi intensivt på att lagföra personer som driver det grova våldet i Malmö för alla typer av brott. Därför känns det mycket bra att vi fått en fällande dom i tingsrätten på annan bevisning än att skott avlossats eller att vapen tagits i beslag. Målet lär överklagas till hovrätten, så får vi se hur de bedömer saken, säger Pethra Granat Svarrer, tillförordnad chef för grova brott i Malmö.

Flera års fängelse

Baserat på filmklippen döms 25-åringen till två års fängelse. Dessutom får han ytterligare straffpåslag på fem månader eftersom han var villkorlig frigiven vid tiden för brottet.

Den 20-årige mannen  som  figurerar i filmklippen döms till  2 år och 3 månaders fängelse för grovt vapenbrott och vapenbrott.

– Han höll visserligen inte i något vapen på klippen, men eftersom han poserar och filmar med sin telefon menar tingsrätten att han agerat tillsammans och i samförstånd med övriga, skriver polisen. 

Ingen ungdomsrabatt

Enligt ny rättspraxis får 20-åringen ingen ungdomsrabatt för det grova vapenbrottet.

Riksdagen röstade 2021 för ett förslag från den dåvarande S-regeringen som bland annat innebär:

- Om en person som är 18-20 år har begått ett brott, och det inte är föreskrivet lindrigare straff än fängelse i ett år för brottet, så ska det inte tas särskild hänsyn till den unga åldern när straffet bestäms. 

- Detta gäller också om brottets straffvärde uppgår till fängelse i ett år eller mer. Det ska inte heller krävas särskilda skäl för att döma unga myndiga lagöverträdare till fängelse.

- De särskilda påföljderna för unga gäller i stort sett bara personer som inte har fyllt 18 år när de har begått ett brott.

Foto: M. Spiske resp L. Villasmil

Text: Redaktionen