Dråpligt misstag fällde gängkriminella – döms för grovt brott

2023 02 14

Två män har dömts av Malmö tingsrätt för grovt vapenbrott.

Domen utdelas efter att bevis hittats i en av männens mobiltelefoner.

I flera videoklipp poserade männen, som är 25 och 20 år,  med skarpa vapen. De döms nu för grovt vapenbrott.

– Filmmaterialet hittades i en mobil som tillhör en 25-årig man efter att han häktats för ett grovt våldsbrott i Malmö i september förra året. När mobilen tömdes hittade utredarna två filmklipp i olika miljöer där flera personer, maskerade och med heltäckande handskar, poserar med vapen, framhåller polisen.

”Känns mycket bra”

På filmerna avfyras inga skott, men efter en analys på nationellt forensiskt centrum (NFC) kunde det konstateras att vapnen som figurerade i videoklippen var skarpa.

 – Vi jobbar vi intensivt på att lagföra personer som driver det grova våldet i Malmö för alla typer av brott. Därför känns det mycket bra att vi fått en fällande dom i tingsrätten på annan bevisning än att skott avlossats eller att vapen tagits i beslag. Målet lär överklagas till hovrätten, så får vi se hur de bedömer saken, säger Pethra Granat Svarrer, tillförordnad chef för grova brott i Malmö.

Flera års fängelse

Baserat på filmklippen döms 25-åringen till två års fängelse. Dessutom får han ytterligare straffpåslag på fem månader eftersom han var villkorlig frigiven vid tiden för brottet.

Den 20-årige mannen  som  figurerar i filmklippen döms till  2 år och 3 månaders fängelse för grovt vapenbrott och vapenbrott.

– Han höll visserligen inte i något vapen på klippen, men eftersom han poserar och filmar med sin telefon menar tingsrätten att han agerat tillsammans och i samförstånd med övriga, skriver polisen. 

Ingen ungdomsrabatt

Enligt ny rättspraxis får 20-åringen ingen ungdomsrabatt för det grova vapenbrottet.

Riksdagen röstade 2021 för ett förslag från den dåvarande S-regeringen som bland annat innebär:

- Om en person som är 18-20 år har begått ett brott, och det inte är föreskrivet lindrigare straff än fängelse i ett år för brottet, så ska det inte tas särskild hänsyn till den unga åldern när straffet bestäms. 

- Detta gäller också om brottets straffvärde uppgår till fängelse i ett år eller mer. Det ska inte heller krävas särskilda skäl för att döma unga myndiga lagöverträdare till fängelse.

- De särskilda påföljderna för unga gäller i stort sett bara personer som inte har fyllt 18 år när de har begått ett brott.

Foto: M. Spiske resp L. Villasmil

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 27

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Natoledare går ut med sensationellt utspel

2024 02 26

Flera Natoländer överväger att skicka militära trupper till Ukraina.

Det hävdar Slovakiens kontroversielle premiärminister Robert Fico, rapporterar Reuters. 

– Jag kommer att begränsa mig till att säga att mina uppgifter antyder att ett antal Nato- och EU-medlemmar överväger att skicka trupper till Ukraina på bilateral basis, säger Fico efter ett möte med Slovakiens säkerhetsråd.

– Jag kan inte säga i vilket syfte och vad de kommer att göra där, fortsätter premiärministern enligt nyhetsbyrån.

Vidare varnar Fico för en ”eskalering av konflikten i Ukraina” och framhåller att ”ytterligare information inte kan avslöjas för allmänheten”.

Tvärvändning

Robert Ficos uttalande kommer kort innan måndagens stora säkerhetsmöte i Paris. Ett 20-tal europeiska ledare, inklusive Fico, ska träffas för att diskutera framtida åtgärder mot Ryssland.

Om uppgifterna stämmer skulle det innebära en tvärvändning i Natos förhållningssätt till kriget i Ukraina.

Försvarsalliansen har varit tydlig med att man inte vill sända marksoldater till Ukraina. Samtidigt har Nato stärkt sitt försvar i östra Europa som ett svar på den ryska aggressionen.

Vänligt inställd till Ryssland

Ficos uttalanden kan dock vara bra att ta med en nypa salt. Slovakiens ledare har länge intagit en ståndpunkt som har tolkats som pro-rysk.

Premiärministern har motsatt sig militärt stöd till Ukraina och har ständigt återupprepat det ryska narrativet kring kriget.

Han har bland annat  anklagat "ukrainska nazister och fascister” för att provocera Putin till att invadera Ukraina.

"Är inte för fred"

Grigorij Mesežnikov, politisk analytiker och ordförande för den slovakiska tankesmedjan Institute of Public Affairs, menar att Fico har mycket gemensamt med andra ryska sympatisörer.

Bland annat att han ställer sig bakom Moskvas “fredsinitativ”.

– Han och hans allierade hävdar att vi inte borde skicka vapen till Ukraina eftersom det kommer att få kriget att pågå längre. De säger “det kommer att bli fred om vi slutar att skicka vapen till Ukraina”, för om vi inte gör det kommer konflikten att ta slut tidigare, säger han till CNN och tillägger:

– Så i grund och botten är de inte för fred, de är för Ryssland.

 

 

Foto: Nato 

Text: Redaktionen