Dramatisk smäll för Sveriges hushåll – om två veckor

2023 12 27

Om två veckor väntas ett betydande ekonomiskt bakslag för stor del av svenska folket.

Under julhelgen var hushållen “bortskämda” med lägre elpriser – åtminstone ur perspektiv att det var en bra bit lägre nivåer än motsvarande period förra året.

Men glädjen blir kortvarig.

Om blott två veckor förväntas elpriserna tredubblas, rapporterar Dagens Nyheter.

Detta samtidigt som elskatten dessutom höjs från och med 1 januari 2024.

– Bara skattehöjningen innebär runt en tusenlapp per år i prishöjning för en vanlig villa, säger Ann-Catrin Dahlbom, som är partneransvarig på elhandelsbolaget Elskling, till DN.

30 minusgrader

Idag har spotpriset legat på 36 öre i samtliga fyra elområden i landet – lågt för årstiden.

Det som i allra högsta grad bidrar till den stora prissvängningen framöver är att kallare väder drar in över Sverige.

I Götaland förväntas det bli minus tio grader kort efter nyår, i Svealand minus 20 och i Norrland hela 30 minusgrader – mitt på dagen.

På måndag börjar kall luft dra ner över landet och det ser ut att bli riktigt kallt i nästa vecka om prognosen står sig, säger Josefine Qvarnesjö-Bergstedt, meteorolog på vädertjänsten Storm, till Expressen.

Ett grundscenario

Och det kalla vädret kommer alltså smitta av sig på elpriserna med start om bara ett par veckors tid.

– Om två veckor är grundscenariot att elpriserna är betydligt högre nu än i mellandagarna, i genomsnitt någonstans runt 100 öre per kilowattimme, säger energimarknadsanalytikern Christian Holtz från analysfirman Merlin & Metis till DN.

Han påpekar att när temperaturen sjunker ökar elanvändning och det blir en starkare priskoppling till Tyskland – vilket gör gaspriset särskilt betydelsefullt.

Avviker från tidigare prognos

Det nya beskedet avviker från den prognos som elbolaget Bixia gjorde före jul och som pekade på ett elpris på runt 60 öre per kilowattimme de närmaste veckorna.

Bixia lade visserligen in brasklappen om att det kan bli kyligare, men menade ändå att hela januari månad lär få ett snittpris på 80 öre per kilowattimme, vilket i så fall blir lägre än förra året.

– Det beror på dämpade gaspriser och att elpriset på kontinenten ligger på en tredjedel mot i fjol. Vårt takpris blir lägre och även om kylan håller i sig och vi behöver importera el lär priset inte bli mycket högre än en krona per kWh, sade Johan Sigvardsson, elmarknadsanalytiker på Bixia, i ett pressmeddelande vid tillfället.

Foto: C. Patterson

Text: Redaktionen


Klädkedja i konkurs – allt säljs ut på rea

2024 02 20

Efter 25 år i branschen måste en uppskattad klädkedja kasta in handduken.

Kedjan började egentligen sin resa redan 1986 under det tillfälliga namnet Gunn’s Presentboutique, och efter en succéartad start på affärerna expanderade man till flera butiker 2005.

Framgångarna fortsatte och bolaget togs in i Interiörhuset i Väst AB, en av Sveriges ledande grossister inom present- och heminredningsbranschen.

Men nu är det slut på framgångssagan.

– Det är med stor sorg i hjärtat vi tyvärr måste meddela att vårt älskade familjeföretag har gått i konkurs, meddelar Interiörhuset.

Flera butiker i södra Sverige

Det innebär även att kedjan Dimoda, med fokus på främst kläder, heminredning och mode, också går i konkurs.

– Det är jättetråkigt, men vi har kämpat med ekonomin i fyra år och det här var sista utvägen, säger Andreas Karlsson, vd på Interiösthuset i Väst AB, till Partille Tidning.

Dimoda, som växt till en allt större aktör på Västkusten och i södra Sverige, har butiker på fem orter i landet: Göteborg, Partille, Ubbhult, Malmö och Kristianstad.

– Här kan du hitta både kläder från Mirelle Design, smycken, väskor och ett brett sortiment av inredningsprylar. Allt från dekorationsfigurer till handdukar, kuddar, plädar, möbler, ljus, lyktor, dofter och konstblommor, beskriver kedjan sig själv och sitt sortiment.

Allt reas ut: "Kraftigt rabatterat"

Samtliga butiker ingår i bolagets konkursansökan och fram till 10-11 mars reas nu alla varor ut i form av konkursutförsäljning.

– I butikerna är det full fart nu och vår förhoppning är att sälja ut så mycket som möjligt av bolagets varulager direkt till konsument. Personalen gör ett enastående arbete och det är god försäljning, eftersom det är kraftigt rabatterade priser och butikerna kommer att upphöra framöver, säger konkursförvaltaren Christian Andersch från Setterwalls advokatbyrå till Göteborgs-Posten.

30 personer sägs upp

Omkring 30 personer har förlorat jobbet som följd av konkursen.

Alla anställda har dock arbetsplikt fram till en månad efter att konkursen är ett faktum.

Dimoda har kämpat i uppförsbacke ända sedan pandemin och stora resurser lades  att försöka rusta upp e-handeln, men det räcker alltså inte.

– Tack för alla fina kunder genom åren, vi har älskat varje stund, beklagar Interiörhuset.

Foto: K. Piger

Text: Redaktionen


Oväntat besked om bensin och diesel – räknar med kraftig förändring

2024 02 20

Från och med årsskiftet sänktes reduktionsplikten i Sverige.

Nivåerna gick från tidigare 7,8 procent i bensin och 30,5 procent i diesel till sex procent i båda typerna av drivmedel och gäller initialt fram till och med 2026.

Det var en stor fråga för Tidöpartierna som gick till val på löftet om att sänka drivmedelspriserna – för lång tid framöver.

– Det måste bli billigare att vara svensk. Nu använder vi alla verktyg för att underlätta hushållens ekonomi. Vi sänker reduktionsplikten för att hela Sverige ska fungera, sade närings- och energiminister Ebba Busch (KD) i höstas.

Utgår från kraftig förändring

Trots det tydliga beskedet framstår ett helt annat scenario i regeringens plan för hur Sverige ska minimera utsläppen till år 2045 och därmed klara klimatmålen.

Utsläppskalkylen utgår nämligen från en kraftigt höjd reduktionsplikt mellan 2027-2030 till en nivå som därefter ligger kvar resterande 15 år, avslöjar Dagens Nyheter.

Konkret innebär grafen som Tidöpartierna använder sig av en gradvis ökning av reduktionsplikten – från sex procent idag till 26,9 procent för diesel och 14,4 för bensin.

Klimatministern: "Olika varianter"

Enligt tidningen använder man reduktionsplikten som beräkningsgrund för att det inte finns några andra alternativ att bygga kalkylen på.

Kalkylen bekräftas av klimatminister Romina Pourmokhtari (L), som dock förnekar att grafen innebär ett given höjning av reduktionsplikten i verkligheten.

Det är i nuläget enbart ett sätt att räkna, menar hon.

– Det finns många olika varianter. Jag ser framför mig att man kommer att behöva en kombination av flera olika styrmedel samtidigt, och att man inte enbart kommer att kunna förlita sig på ett enda verktyg, säger Romina Pourmokhtari till DN.

Experten: Flera faktorer påverkar priset

När reduktionsplikten sänktes vid årsskiftet skedde en rusning mot pumpstationer för att tanka diesel – drivmedlet tog slut på flera ställen.

Trots den medvetna sänkningen finns det dock risk att priserna på drivmedel sticker iväg på nytt.

– Det beror jättemycket på vad som händer med den svenska kronan så klart, men om vi tittar på den underliggande råvarumarknaden så räknar vi med gradvis ökande priser på drivmedel under 2024 på grund av att vi tror på högre oljepriser, sade råvaruanalytikern Christian Kopfer till SVT i slutet av december.

Foto: Circle K resp Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen