Dramatisk smäll för Sveriges hushåll – om två veckor

2023 12 27

Om två veckor väntas ett betydande ekonomiskt bakslag för stor del av svenska folket.

Under julhelgen var hushållen “bortskämda” med lägre elpriser – åtminstone ur perspektiv att det var en bra bit lägre nivåer än motsvarande period förra året.

Men glädjen blir kortvarig.

Om blott två veckor förväntas elpriserna tredubblas, rapporterar Dagens Nyheter.

Detta samtidigt som elskatten dessutom höjs från och med 1 januari 2024.

– Bara skattehöjningen innebär runt en tusenlapp per år i prishöjning för en vanlig villa, säger Ann-Catrin Dahlbom, som är partneransvarig på elhandelsbolaget Elskling, till DN.

30 minusgrader

Idag har spotpriset legat på 36 öre i samtliga fyra elområden i landet – lågt för årstiden.

Det som i allra högsta grad bidrar till den stora prissvängningen framöver är att kallare väder drar in över Sverige.

I Götaland förväntas det bli minus tio grader kort efter nyår, i Svealand minus 20 och i Norrland hela 30 minusgrader – mitt på dagen.

På måndag börjar kall luft dra ner över landet och det ser ut att bli riktigt kallt i nästa vecka om prognosen står sig, säger Josefine Qvarnesjö-Bergstedt, meteorolog på vädertjänsten Storm, till Expressen.

Ett grundscenario

Och det kalla vädret kommer alltså smitta av sig på elpriserna med start om bara ett par veckors tid.

– Om två veckor är grundscenariot att elpriserna är betydligt högre nu än i mellandagarna, i genomsnitt någonstans runt 100 öre per kilowattimme, säger energimarknadsanalytikern Christian Holtz från analysfirman Merlin & Metis till DN.

Han påpekar att när temperaturen sjunker ökar elanvändning och det blir en starkare priskoppling till Tyskland – vilket gör gaspriset särskilt betydelsefullt.

Avviker från tidigare prognos

Det nya beskedet avviker från den prognos som elbolaget Bixia gjorde före jul och som pekade på ett elpris på runt 60 öre per kilowattimme de närmaste veckorna.

Bixia lade visserligen in brasklappen om att det kan bli kyligare, men menade ändå att hela januari månad lär få ett snittpris på 80 öre per kilowattimme, vilket i så fall blir lägre än förra året.

– Det beror på dämpade gaspriser och att elpriset på kontinenten ligger på en tredjedel mot i fjol. Vårt takpris blir lägre och även om kylan håller i sig och vi behöver importera el lär priset inte bli mycket högre än en krona per kWh, sade Johan Sigvardsson, elmarknadsanalytiker på Bixia, i ett pressmeddelande vid tillfället.

Foto: C. Patterson

Text: Redaktionen


Bakslag för Elon Musk – “Vi förkastar hans försök”

2025 02 16

Elon Musks jättebud nekas officiellt.

En grupp investerare ledda av Elon Musk har försökt köpa Chat GPT-ägaren Open AI för 97,4 miljarder dollar, motsvarande drygt 1 000 miljarder kronor.

Nu kommer besked om att Musk får avslag - detta då Open AI:s styrelse tydligt avvisar techmiljardärens försök.

Det rapporterar flera medier.

Bakslag för Musk

Elon Musk, som utöver sitt arbete i Vita huset även arbetar med företag som Tesla och X, har velat lägga till AI-giganten Open AI i hans portfölj.

Så här säger Bret Taylor, OpenAI:s styrelseordförande, som svar på försöket:

– OpenAI är inte till salu, och styrelsen har enhälligt avvisat Musks senaste försök att störa sin konkurrent.

“Inte upp till konkurrenten”

Erbjudandet avvisades snabbt tidigare i veckan av OpenAI: s verkställande direktör Sam Altman, som kallade det en taktik från en konkurrent för att ”sakta ner oss” och betonade att företaget ”inte är till salu”. 

Andrew Nussbaum, en rådgivare till OpenAI-styrelsen, sade också tidigare i ett uttalande att OpenAI inte ville sälja och betonade att styrelseledamöternas ”enda plikt” är att uppfylla företagets uppdrag att bygga mer kraftfulla, hypotetiska AI-system som kallas artificiell allmän intelligens (AGI) som gynnar mänskligheten. 

– Med all respekt, det är inte upp till en konkurrent att avgöra vad som är bäst för OpenAI:s uppdrag, säger han enligt Bloomberg.

Kritiseras och hyllas

Elon Musk har gått från multimiljardär och företagsägare till ett nytt namn i Vita huset.

Åsikterna om Musk är spridda, och BBC har pratat med några personer med olika åsikter om honom.

– Personligen älskar jag honom. Finansiellt och ur ett affärsperspektiv behöver vi någon som vet vad tusan de gör. Och om det är någon som gör det så är det Donald Trump och Elon Musk, säger en person.

“Försöker vara president”

En annan person som BBC pratat med är mer skeptisk till Musks roll i Vita huset.

– Jag är rädd för honom. Jag tror att han försöker bli president, säger personen.

Foto: TED Conference flickr

Text: Redaktionen


USA ger Europa mardrömsbesked

2025 02 16

Europa har fått ett mardrömsbesked av USA.

Kriget i Ukraina och Rysslands roll i världen spelar en avgörande roll även för EU-ländernas säkerhet.

Därför är många EU-ledare mycket oroliga över hur samtalen mellan USA och Ryssland om Ukraina kommer att gå.

Och nu får de europeiska länderna ett mardrömsbesked.

”Kommer inte att hända”

Europa portas från de planerade fredsförhandlingarna mellan Ryssland, USA och Ukraina.

De europeiska länderna kommer inte att få sitta med vid förhandlingsbordet.

Det beskedet ger USA:s Ukrainasändebud Keith Kellogg idag, rapporterar The Guardian.

– Jag är realistisk, och det kommer inte att hända, säger Kellogg om möjligheten för EU-länder att delta i förhandlingarna.

Kellogg understryker att han vill vara ärlig men att han förstår att det ”skaver lite” för de europeiska länderna. Samtidigt uppmuntrar han EU-länderna att försöka påverka förhandlingarna utifrån.

– Till mina europeiska vänner skulle jag säga: gå in i debatten, inte genom att klaga på om ni sitter vid bordet eller inte, utan genom att komma med konkreta förslag och idéer, och genom att öka försvarsutgifterna, säger Kellogg, enligt tidningen.

Kellogg menar att tidigare förhandlingar har misslyckats bland annat för att det har suttit för många parter vid förhandlingsbordet.

Väcker bestörtning i Europa

Beskedet går emot vad den amerikanska vicepresidenten JD Vance sade så sent som igår, då han menade att Europa ”självklart” kommer att delta i förhandlingarna.

Det är ett mardrömsbesked för EU, och många EU-ledare lär ta emot det med bestörtning, enligt tidningen.

Ukraina- och Rysslandfrågan är i allra högsta grad avgörande för hela Europas säkerhet, och många europeiska ledare litar inte på Trump.

Enligt polska uppgifter har Frankrikes president Emmanuel Macron bjudit in europeiska ledare till Paris på söndag för att diskutera hur man ska förhålla sig till situationen.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har tidigare varnat för att Europa kommer att uteslutas från förhandlingarna, och har också uppmanat Europa att bilda en egen armé.

Foto: USGC

Text: Redaktionen