Dramatisk smäll för Sveriges hushåll – om två veckor

2023 12 27

Om två veckor väntas ett betydande ekonomiskt bakslag för stor del av svenska folket.

Under julhelgen var hushållen “bortskämda” med lägre elpriser – åtminstone ur perspektiv att det var en bra bit lägre nivåer än motsvarande period förra året.

Men glädjen blir kortvarig.

Om blott två veckor förväntas elpriserna tredubblas, rapporterar Dagens Nyheter.

Detta samtidigt som elskatten dessutom höjs från och med 1 januari 2024.

– Bara skattehöjningen innebär runt en tusenlapp per år i prishöjning för en vanlig villa, säger Ann-Catrin Dahlbom, som är partneransvarig på elhandelsbolaget Elskling, till DN.

30 minusgrader

Idag har spotpriset legat på 36 öre i samtliga fyra elområden i landet – lågt för årstiden.

Det som i allra högsta grad bidrar till den stora prissvängningen framöver är att kallare väder drar in över Sverige.

I Götaland förväntas det bli minus tio grader kort efter nyår, i Svealand minus 20 och i Norrland hela 30 minusgrader – mitt på dagen.

På måndag börjar kall luft dra ner över landet och det ser ut att bli riktigt kallt i nästa vecka om prognosen står sig, säger Josefine Qvarnesjö-Bergstedt, meteorolog på vädertjänsten Storm, till Expressen.

Ett grundscenario

Och det kalla vädret kommer alltså smitta av sig på elpriserna med start om bara ett par veckors tid.

– Om två veckor är grundscenariot att elpriserna är betydligt högre nu än i mellandagarna, i genomsnitt någonstans runt 100 öre per kilowattimme, säger energimarknadsanalytikern Christian Holtz från analysfirman Merlin & Metis till DN.

Han påpekar att när temperaturen sjunker ökar elanvändning och det blir en starkare priskoppling till Tyskland – vilket gör gaspriset särskilt betydelsefullt.

Avviker från tidigare prognos

Det nya beskedet avviker från den prognos som elbolaget Bixia gjorde före jul och som pekade på ett elpris på runt 60 öre per kilowattimme de närmaste veckorna.

Bixia lade visserligen in brasklappen om att det kan bli kyligare, men menade ändå att hela januari månad lär få ett snittpris på 80 öre per kilowattimme, vilket i så fall blir lägre än förra året.

– Det beror på dämpade gaspriser och att elpriset på kontinenten ligger på en tredjedel mot i fjol. Vårt takpris blir lägre och även om kylan håller i sig och vi behöver importera el lär priset inte bli mycket högre än en krona per kWh, sade Johan Sigvardsson, elmarknadsanalytiker på Bixia, i ett pressmeddelande vid tillfället.

Foto: C. Patterson

Text: Redaktionen


Sveriges hushåll måste betala ny avgift – införs senast 2027

2024 06 24

Senast 1 januari 2027 ska en ny avgift införas för Sveriges hushåll.

Det är den så kallade effektavgiften som ska börja tas ut av landets elnätsbolag.

Bakom beslutet står Energimarknadsinspektionen som kräver att bolagen då ska ha infört en ny prismodell som bland annat går ut på att kunder som använder flera elektriska apparater samtidigt kommer att behöva betala mer.

Det rapporterar Sveriges Radio, som understryker att hushållen kan “räkna med saftigare elräkning” med anledning av den nya avgiften.

– Det är en del av avgiften som baseras på hur mycket effekt man tagit ut, säger Tobias Malmström från branschorganisationen Energiföretagen till radion.

Ska minska belastningen

Den nya avgiftens syfte är att minska belastningen på Sveriges elnät genom att sprida elförbrukningen jämnare över dygnet.

Förändringen anses nödvändig då elkonsumtionen ökar, trots att elnätet i Sverige är byggt för att hantera när topparna är som störst.

Men den som framöver väljer att exempelvis koka kaffe samtidigt som man kör diskmaskinen eller ser på tv kommer med andra ord alltså att behöva betala mer.

– Om det är en kund som har högre effekttoppar än andra liknande kunder, då är det sannolikt att det blir lite dyrare för den kunden, säger Tobias Malmström.

LÄS MER: Tung smäll för alla med fjärrvärme – ”det är oacceptabelt”

Flera bolag har redan infört

Den som ska rosta bröd, starta tvättmaskinen, ladda elbilen eller på annat sätt förbruka el behöver med andra ord ta hänsyn till flera variabler i elräkningen. Elförbrukning, abonnemangsavgift, överföringsavgift, elområde och effektavgift blir samtliga av betydelse för hur dyrt det kommer blir, framhåller SR.

Redan idag har flera elnätsföretag infört avgiften, enligt Energimarknadsinspektionen. Tvärtemot radiokanalen understryker man dock att det faktiskt kan bli billigare.

– Den nya prismodellen innebär att elnäts­kostnaden kan bli lägre om du sprider ut eller flyttar din elanvändning och högre om du använder mycket el samtidigt, informerar myndigheten.

"Ska ge incitament"

Energimarknadsinspektionen menar att effektbaserad prissättning ska ge elanvändare incitament att förbruka el på ett sätt som undviker effekttoppar som kan leda till problem, till exempel på morgnar och kvällar när elanvändningen är hög.

En jämnare belastning på elnätet har en rad fördelar, bland annat att fler kan använda det befintliga elnätet och att det generellt kan bidra till lägre elnätskostnader och ett lägre elpris, framhäver man på sin hemsida.

Foto: I. Rifath

Text: Redaktionen


Livsmedelsverket går ut med kycklingvarning

2024 06 25

Ett ökat antal personer beräknas drabbas av tarmbakterien campylobacter de kommande veckorna.

Det flaggar Livsmedelsverket för på måndagen.

Myndigheten hänvisar till att den farliga bakterien ökar hos kycklingflockar på gårdar under sommaren, vilket leder till fler sjukdomsfall bland människor.

Studier har visat på en koppling mellan campylobacterinfektion och konsumtion av färsk kyckling – cirka en tredjedel av de som insjuknat har kunnat kopplas till färsk kyckling.

Nu går Livsmedelsverket ut men en uppmaning till allmänheten.

Myndigheten uppmanar alla som tillagar kyckling att vara extra uppmärksamma.

– Det är extra viktigt att ta hand om och tillaga kyckling i köket på rätt sätt under sommaren och sensommaren. Då minskar du risken att bli sjuk, säger Mats Lindblad, smittskyddsamordnare på Livsmedelsverket.

Tre saker 

Enligt smittskyddsamordnare är det extra viktigt att tänka på följande under sommarperioden:

- Tvätta händerna innan du börjar laga mat, och direkt efter att du hanterat kyckling.

- Använd rena redskap, håll rent på arbetsbänken och diska knivar och skärbrädor noga när du skurit kyckling. Då förhindrar du att bakterier förs över från ett livsmedel till ett annat via redskap eller arbetsytor.

- Genomstek alltid kyckling - då dör bakterierna som kan finnas i den. Livsmedel som kan innehålla campylobacter ska tillagas så att hela köttet uppnår minst 70°C.

Ökning förra året

Under förra sommaren noterades en uppgång i förekomst av campylobacter hos svenska slaktkycklingflockar.

I början av juli 2023 rapporterade Folkhälsomyndigheten om en ökning av antalet personer som smittats av tarmbakterien.

Fakta: Campylobacter

- Campylobacter är en tarmbakterie som förekommer hos många djurslag. Sjukdomen sprids vanligen via förorenat livsmedel eller förorenat dricksvatten.

- Den vanligaste orsaken till att en människa smittas av campylobacter är via kyckling.

- Inkubationstiden är vanligen 1–3 dygn men kan vara upp till 10 dygn.

- De flesta insjuknar akut med diarréer som ibland är blodblandade, magsmärtor, illamående, kräkningar och feber.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Foto: P. Pham

Text: Redaktionen