RÄTTEGÅNG HOTAR: Donald Trump stämd – även dottern Ivanka ska höras

2022 03 28

Donald Trump och tre av hans barn ska nu höras för misstänkt bedrägeri kopplat till ex-presidentens TV-succé The Celebrity Apprentice.

Det rör sig om en grupptalan som anklagar Trump och hans vuxna söner, Eric Trump och Donald Trump Jr, för att ha samarbetat med ett bedrägligt marknadsföringsföretag.

Familjen inblandad 

Den före detta amerikanska presidenten har nu accepterat att höras i juni medan sönerna gått med på att förhöras redan i maj. Det framgår i ett brev som lämnats till domstolen, uppger CNN.

Även Ivanka Trump, dotter till Donald Trump, ska höras men datum är ännu inte fastslaget.

Hemliga betalningar

Stämningen lämnades in redan 2018. I den påstods att Trump och tre av hans vuxna barn utnyttjade bland annat den forne presidentens tv-program “The Celebrity Apprentice” för “hemliga” betalningar.

– Jag tror att barn lär sig bra av exempel, sade expresidenten då i samband med stämningen enligt CNN.

Det är dock först nu som Donald Trump och hans söner gått med på att förhöras.

“Medvetna misledningar”

“The Celebrity Apprentice”, samt andra reklamevenemang, anklagas för att ha använts som “fordon” för att boosta ACN Opportunity, ett marknadsföringsföretag för telekommunikation med kopplingar till en ideell organisation som i sin tur ska ha använt Trumps varumärke – för att rikta in sig på tonåringar.

Enligt den 186 sidor långa stämningsansökan ska dock Trump “medvetet ha misslett” konsumenter om framgångsrika investeringar.

Miljontals dollar

Trumpfamiljen anklagas för att ha tagit emot betalningar på miljontals dollar mellan 2005 och 2015 för att framhäva vad de beskrev som “lovande affärsmöjligheter”. 

I den stämningsansökan som lämnats in inkluderas även the Trump Network och the Trump Institute, ett marknadsföringsföretag för vitamin- och hälsoprodukter respektive ett seminarieprogram.

Utnyttjade donationer

Det är inte första gången Trump eller hans familj hamnar i rättegång de senaste åren. 

Bland annat anklagades familjen för att ha utnyttjat donationer som samlades in för den tidigare presidentens invigning 2017. 

Potentiellt bevis

Advokater ska nu ha granskat material från två avsnitt av “The Celebrity Apprentice” som ska utgöra bevisförslag mot Trump-familjen i en eventuell rättegång.

De har inte velat offentliggöra vilka scener det handlar om.

Advokaten: ingen kontroll

Trumps advokater har uttalat sig om att Trump inte ägde det företag som målsägande i det här fallet ska ha investerat i, och menar att han inte har någon kontroll över hur verksamheten har bedrivits.

Foto: D Trump FB

Text: Redaktionen