RÄTTEGÅNG HOTAR: Donald Trump stämd – även dottern Ivanka ska höras

2022 03 28

Donald Trump och tre av hans barn ska nu höras för misstänkt bedrägeri kopplat till ex-presidentens TV-succé The Celebrity Apprentice.

Det rör sig om en grupptalan som anklagar Trump och hans vuxna söner, Eric Trump och Donald Trump Jr, för att ha samarbetat med ett bedrägligt marknadsföringsföretag.

Familjen inblandad 

Den före detta amerikanska presidenten har nu accepterat att höras i juni medan sönerna gått med på att förhöras redan i maj. Det framgår i ett brev som lämnats till domstolen, uppger CNN.

Även Ivanka Trump, dotter till Donald Trump, ska höras men datum är ännu inte fastslaget.

Hemliga betalningar

Stämningen lämnades in redan 2018. I den påstods att Trump och tre av hans vuxna barn utnyttjade bland annat den forne presidentens tv-program “The Celebrity Apprentice” för “hemliga” betalningar.

– Jag tror att barn lär sig bra av exempel, sade expresidenten då i samband med stämningen enligt CNN.

Det är dock först nu som Donald Trump och hans söner gått med på att förhöras.

“Medvetna misledningar”

“The Celebrity Apprentice”, samt andra reklamevenemang, anklagas för att ha använts som “fordon” för att boosta ACN Opportunity, ett marknadsföringsföretag för telekommunikation med kopplingar till en ideell organisation som i sin tur ska ha använt Trumps varumärke – för att rikta in sig på tonåringar.

Enligt den 186 sidor långa stämningsansökan ska dock Trump “medvetet ha misslett” konsumenter om framgångsrika investeringar.

Miljontals dollar

Trumpfamiljen anklagas för att ha tagit emot betalningar på miljontals dollar mellan 2005 och 2015 för att framhäva vad de beskrev som “lovande affärsmöjligheter”. 

I den stämningsansökan som lämnats in inkluderas även the Trump Network och the Trump Institute, ett marknadsföringsföretag för vitamin- och hälsoprodukter respektive ett seminarieprogram.

Utnyttjade donationer

Det är inte första gången Trump eller hans familj hamnar i rättegång de senaste åren. 

Bland annat anklagades familjen för att ha utnyttjat donationer som samlades in för den tidigare presidentens invigning 2017. 

Potentiellt bevis

Advokater ska nu ha granskat material från två avsnitt av “The Celebrity Apprentice” som ska utgöra bevisförslag mot Trump-familjen i en eventuell rättegång.

De har inte velat offentliggöra vilka scener det handlar om.

Advokaten: ingen kontroll

Trumps advokater har uttalat sig om att Trump inte ägde det företag som målsägande i det här fallet ska ha investerat i, och menar att han inte har någon kontroll över hur verksamheten har bedrivits.

Foto: D Trump FB

Text: Redaktionen


Anstormning till Rusta – “vansinniga siffror”

2024 07 17

Lågprisvaruhuset Rusta tycks slå alla rekord.

Butikskedjan växer som aldrig förr.

Och det finns inget som kan hejda lågprismarknaden, menar Rustas vd Göran Westerberg.

Kundklubben samlar 5,6 miljoner medlemmar i Norden. 850 000 av dem har strömmat in bara det senaste året, rapporterar Dagens industri.

Siffrorna visar att 80 procent av svenskar mellan 16 och 80 år har handlat på Rusta.

– Det är vansinniga siffror. Så av runt 7,6 miljoner individer i åldersspannet, rör sig cirka 6,2 miljoner hos oss, säger Göran Westerberg i en kommentar till tidningen.

Avfärdar seglivad myt

Succén var inte uppenbar från början.

Rusta “gled in på börsen” på en tveksam marknad, menar Göran Westerberg.

Den stora utmaningen har varit att slå hål på myten om att lågpriskoncept bara har en plats när folk inte har pengar – en missuppfattning man fortfarande kämpar med att motbevisa.

Uppdraget att förvandla Rusta till en modern detaljhandelskedja sker löpande.

– Jag är helt övertygad om att vi har en plats på den europeiska marknaden, att vi fyller en lucka, säger Göran Westerberg.

Vinsten ökar

För en månad sedan meddelade Rusta att man ökade försäljningen och stärkte lönsamheten under det fjärde kvartalet 2023/24 jämfört med motsvarande period förra året.

Bruttovinsten ökade med åtta procent och parkerade på 976 miljoner kronor.

– Vi summerar ett framgångsrikt år för Rusta med tillväxt, stärkt lönsamhet och fortsatt expansion med elva nya varuhus. Under året välkomnade vi 850 000 nya medlemmar till vår kundklubb och vi fick också ett varmt välkomnande som börsbolag. Trots en omfattande IT-incident och en ovanligt kall och sen vår, levererar vi ändå försäljningstillväxt och en något stärkt lönsamhet i vårt fjärde och minsta kvartal, säger Göran Westerberg.

Tar upp kampen med Jysk

Kundrusningen den senaste tiden ger Rusta möjlighet till större satsningar.

Häromveckan gav kedjan besked om att man öppnar två helt nya butiker i Vänersborg och Eksjö.

Detta precis efter att det står klart att ett nytt Rusta öppnar i Lindesberg redan till hösten.

De nya butikerna ska bli 2 000 kvadratmeter stora och hyresavtalen för lokalerna är på tio år, rapporterar Market.

I Eksjö innebär det att konkurrensen ökar då Dollarstore, Jysk och Jem&Fix redan finns på samma område.

– Handelsområdet passar utmärkt för vårt breda sortiment av hem- och fritidsprodukter till överraskande låga priser, säger Rustas Sverigechef Fredrik Ingemarsson i en kommentar.

Foto: Rusta

Text: Redaktionen


Oväntat besked från Swedbank

2024 07 16

Swedbank kommer nu med ett besked som är över alla förväntningar.

Det har blivit dags för storbankerna att redovisa sina vinster för årets andra kvartal.

För SEB:s del minskade vinsten från förra årets siffra på 13,1 miljarder kronor till 12,9 miljarder kronor i år. 

Även Swedbank har gått ut med sina nya siffror.

Och storbanken levererar ett bättre resultat än vad experterna hade trott på förhand. Vinsten landar, före nedskrivningar, skatter och avgifter, på knappt 11,8 miljarder kronor för andra kvartalet.

Det är drygt 400 miljoner kronor mer än vad prognosen hade visat, enligt Bloomberg.

Dessutom är det en försvagning jämfört med de 12,4 miljarder i rörelsevinst man drog in motsvarande kvartal 2023.

"Ett starkt resultat"

Banken själva är nöjda med siffrorna.

– Swedbank levererar återigen ett starkt resultat. Vi skapar värde för våra kunder och ägare i såväl goda som sämre tider, framhåller Swedbanks vd och koncernchef Jens Henriksson i en kommentar.

Man pekar också på att det ekonomiska läget för bland annat svenska hushåll och dess köpkraft har stabiliserats. Dessutom ser man sänkta räntor i spåkulan.

LÄS MER: Swedbanks besked – så mycket kommer du behöva spara varje månad

– Styrräntorna har sänkts av både Riksbanken och Europeiska centralbanken. Blickar vi framåt förväntar vi oss att räntorna kommer sänkas ytterligare. Samtidigt kommer räntorna vara på en hög nivå under en längre period, fortsätter Jens Henriksson.

Det här blir prio nu

I samband med Swedbanks redovisning låter banken även meddela vad som kommer att prioriteras härnäst.

Jens Henriksson konstaterar att “kundernas framtid är vårt fokus”.

– Tillsammans med våra kunder skapar vi ett ekonomiskt sunt och hållbart samhälle – som bygger på finansiell hälsa för de många.

– Det är glädjande att vi ser ett ökat intresse för långsiktigt sparande, inte minst för ett pensionssparande i form av fondförsäkring. Swedbank Försäkring är nu största fondförsäkringsbolag både mätt i marknadsandel och i förvaltat kapital.

Sänker räntor

Vinstsiffrorna kommer en vecka efter att Swedbank meddelade att man sänker listräntorna för samtliga bundna bolån på 1-10 år.

Den rörliga tremånadersräntan på 5,69 procent lämnades oförändrad.

LÄS MER: Swedbank sänker – här är bankens alla nya räntor

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redkationen