Donald Trump hyllar Vladimir Putins agerande i Ukraina

2022 02 23

Omvärlden reagerar med avsky efter Putins agerande mot Ukraina men USA:s ex-president Donald Trump hyllar istället Rysslands diktator.

Efter att Putin erkände de två självutnämnda utbrytarrepublikerna som självständiga så väljer Trump att ösa positiva ord över Putin.

Genialt anser Trump

– Jag gick in i går och där var en stor TV-skärm och jag sa – det här är genialt. Putin förklarar en stor del av Ukraina – Putin förklarar det självständigt, säger Donald Trump.

Luhansk och Donetsk

Trump syftade på den del av Ukraina där Putin beordrat ryska styrkor att korsa gränsen, de båda ukrainska regionerna Luhansk och Donetsk som tillsammans utgör Donbass.

Nonsens enligt USA och Australien

Putin har kallat trupperna för ”fredsbevarande” styrkor vilket fått hård kritik från omvärlden och både USA och Australien har avvisat termen fredsbevarande som nonsens.

”Starkaste fredsstyrkan”

Men Donald Trump däremot kallar det för en stark fredsstyrka.

– Så Putin säger nu att en stor del av Ukraina är självständigt. Jag säger ’Hur smart är det’. Och han kommer att gå in och vara en fredsbevarare. Det är den starkaste fredsstyrkan, säger Donald Trump till ett populärt konservativt radioprogram.

Talar sig varm för Putin

Donald Trump, som kan bli Republikanernas presidentkandidat till valet 2024, har vid flera tidigare tillfällen prisat Rysslands diktator och i samband med Putins aggressivitet mot Ukraina passar Trump på att återigen tala sig varm för Putin.

Ganska smart

– Detta är en kille som säger, ’jag förklarar en stor del av Ukraina för självständigt’ han använde ordet självständigt. Och vi kommer att gå in och vi kommer att hjälpa till att bevara fred. Du måste säga att det är ganska smart, säger Donald Trump.

Konservativt radioprogram

Trump gjorde uttalandet på det populära konservativa radioprogrammet The Clay Travis and Buck Sexton Show som leds av den tidigare Fox-profilen Clay Travis.

Programmet sänds på mer än 400 radiostationer runt om i USA och ses som arvtagaren till den kontroversiella Trumpsupporten Rush Limbaugh.

Betecknar Putin som kraftfull

Trump har vid flera tillfällen fått hård kritik för sitt gullande med Putin.

När Trump träffade Putin i Helsingfors 2018 valde han att lyssna mer på den ryska diktatorn än sin eget underrättelsetjänst som pekade ut Ryssland för att ha lagt sig i USA-valet 2016 med olagliga metoder.

– Jag har stort förtroende i mitt underrättelsefolk. Men jag kan berätta att President Putin var extrem stark och kraftfull när han förnekade idag, sa Trump.

Valde Putin framför egen myndighet

– [Underrättelsechefen] Dan Coats kom till mig och några andra och sa att de tror att det var Ryssland. Jag har [talat] med President Putin. Han sa nyss att det inte är Ryssland. Jag säger det här – jag ser inte skäl till att det skulle vara det, sa Donald Trump vilket resulterade i hård kritik på hemmaplan i USA.

Foto: Donald Trump Facebook

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen


Dryck på Systembolaget förbjuds – “det här är helt galet”

2023 12 08

För två år sedan startade produktionen av ett nytt vin utanför Växjö.

Och för knappt ett halvår sedan beslöt Systembolaget att ta in den nya produkten i sitt sortiment så att hela svenska folket skulle få möjlighet att köpa drycken.

Men nu är det stopp.

Livsmedelsverket förbjuder vinprodukten, rapporterar SVT Småland.

– Det här är helt galet. En mardröm. Jag riskerar att bli bankrutt, säger den förtvivlade vintillverkaren Shahram Soltani till tv-kanalen.

Blir vinäger

Produkten det handlar om är ett persiskt vin vars druvor importeras frysta från det traditionella vinområdet Shiraz i Iran.

Shahram Soltani är mitt uppe i tillverkningen när Livsmedelsverket plötsligt sätter totalstopp för planerna – på grund av att druvorna importerats från ett land utanför EU:s gränser.

Vinet får inte ens lov att tillverkas färdigt i väntan på respons på en överklagan, och även om domstolen ger grönt ljus kommer druvorna ha förvandlats till vinäger och Shahram Soltani ha förlorat uppemot fyra miljoner kronor vid det laget.

Stoppar även namnet

När Systembolaget tog in produkten i somras påtalade handläggaren att det formellt inte får lov att kallas “vin”, just eftersom druvorna importerats frysta.

Det fick därför istället namnet "fruktvin" och “alkoholhaltig dryck från druvor” – namn som tillåts enligt EU.

Livsmedelsverket gör dock en annan bedömning och stoppar även namnet. Shahram Soltani får inte göra andra drycker” på “samma sätt som vin” av de druvor han hämtat in från Iran.

– För en alkoholhaltig dryck gjord på vindruvor får inte kallas något annat än vin, säger Livsmedelsverkets enhetschef Karin Cerenius till tv-kanalen och påpekar att “fruktvin” ska göras på andra frukter.

"Unikt och viktigt"

När Sharam Soltani började sin vinproduktion beskrevs projektet som “unikt och viktigt” av en vinexpert, enligt Sveriges Radio.

Detta med tanke på att det är totalförbjudet att göra vin och annan alkohol i Iran – men inte att odla druvor.

– Det är inte den islamiska regeringen som ger mig problem, det är den svenska byråkratin, sade dock Shahram Soltani till matbloggen Godare tidigare i år.

Alkoholförbudet infördes efter den islamiska revolutionen 1979, men den persiska vinkulturen är egentligen minst 7 500 år gammal.

– Jag vågar nog påstå att detta är ytterst unikt, det är kulturhistoria vi pratar om också, sade vinexperten Michael Jamais till radiokanalen i somras.

Foto: Systembolaget

Text: Redaktionen