Donald Trump hyllar Vladimir Putins agerande i Ukraina

2022 02 23

Omvärlden reagerar med avsky efter Putins agerande mot Ukraina men USA:s ex-president Donald Trump hyllar istället Rysslands diktator.

Efter att Putin erkände de två självutnämnda utbrytarrepublikerna som självständiga så väljer Trump att ösa positiva ord över Putin.

Genialt anser Trump

– Jag gick in i går och där var en stor TV-skärm och jag sa – det här är genialt. Putin förklarar en stor del av Ukraina – Putin förklarar det självständigt, säger Donald Trump.

Luhansk och Donetsk

Trump syftade på den del av Ukraina där Putin beordrat ryska styrkor att korsa gränsen, de båda ukrainska regionerna Luhansk och Donetsk som tillsammans utgör Donbass.

Nonsens enligt USA och Australien

Putin har kallat trupperna för ”fredsbevarande” styrkor vilket fått hård kritik från omvärlden och både USA och Australien har avvisat termen fredsbevarande som nonsens.

”Starkaste fredsstyrkan”

Men Donald Trump däremot kallar det för en stark fredsstyrka.

– Så Putin säger nu att en stor del av Ukraina är självständigt. Jag säger ’Hur smart är det’. Och han kommer att gå in och vara en fredsbevarare. Det är den starkaste fredsstyrkan, säger Donald Trump till ett populärt konservativt radioprogram.

Talar sig varm för Putin

Donald Trump, som kan bli Republikanernas presidentkandidat till valet 2024, har vid flera tidigare tillfällen prisat Rysslands diktator och i samband med Putins aggressivitet mot Ukraina passar Trump på att återigen tala sig varm för Putin.

Ganska smart

– Detta är en kille som säger, ’jag förklarar en stor del av Ukraina för självständigt’ han använde ordet självständigt. Och vi kommer att gå in och vi kommer att hjälpa till att bevara fred. Du måste säga att det är ganska smart, säger Donald Trump.

Konservativt radioprogram

Trump gjorde uttalandet på det populära konservativa radioprogrammet The Clay Travis and Buck Sexton Show som leds av den tidigare Fox-profilen Clay Travis.

Programmet sänds på mer än 400 radiostationer runt om i USA och ses som arvtagaren till den kontroversiella Trumpsupporten Rush Limbaugh.

Betecknar Putin som kraftfull

Trump har vid flera tillfällen fått hård kritik för sitt gullande med Putin.

När Trump träffade Putin i Helsingfors 2018 valde han att lyssna mer på den ryska diktatorn än sin eget underrättelsetjänst som pekade ut Ryssland för att ha lagt sig i USA-valet 2016 med olagliga metoder.

– Jag har stort förtroende i mitt underrättelsefolk. Men jag kan berätta att President Putin var extrem stark och kraftfull när han förnekade idag, sa Trump.

Valde Putin framför egen myndighet

– [Underrättelsechefen] Dan Coats kom till mig och några andra och sa att de tror att det var Ryssland. Jag har [talat] med President Putin. Han sa nyss att det inte är Ryssland. Jag säger det här – jag ser inte skäl till att det skulle vara det, sa Donald Trump vilket resulterade i hård kritik på hemmaplan i USA.

Foto: Donald Trump Facebook

Text: Redaktionen