Djurplågare till attack – Misshandlade kvinna och hund under bussfärd

2021 12 12

Plötsligt gick en gärningsman helt oprovocerat till attack mot en kvinna och hennes hund på en buss i natt.

Den otäcka händelsen utspelade sig på en buss i centrala Göteborg natten till idag.

Helt oprovocerad attack

Larmet till polisen gick vid 23-tiden natten till idag torsdag i samband med att flera busspassagerare ringde till polisen.

Enligt uppgift till polisen hade då en okänd man gått till våldsamt angrepp mot kvinnan och hunden. Mannen skall inte ha någon relation till kvinnan sedan tidigare och angreppet skall ha varit helt oprovocerat enligt vittnesuppgifter till polisen rapporterar Expressen.

Tog strypgrepp på hunden

Våldsmannen riktade särskilt in sig på den stackars hunden. Han misshandlade både hunden och kvinnan.

– Det är flera resenärer som ringer till oss och berättar att en medresenär har blivit aggressiv och sparkar på en person på bussen och enligt uppgift också ska ha tagit stryptag på en hund ombord, säger vakthavande befäl Magnus Schildt vid Polisregion Väst till GP.

Flera passagerare ingrep

Flera passagerare blev förfärade över attacken och beslutade sig för att ingripa och försöka hjälpa offret och hennes hund. Tack vare de hjälpsamma medpassagerarna lyckades man stoppa misshandeln och övermanna gärningsmannen.

Passagerarna omringade enligt uppgift mannen.

Rymde från brottsplatsen

Gärningsmannen lyckades dock göra sig fri och och rymde från brottsplatsen innan polispatrullen som larmats till bussen hann fram. Polisen fick därför inleda en jakt på den skyldige i Göteborgsnatten.

Djurplågaren stoppades igen

Tack vare väktare kunde man hindra djurplågarens flykt undan från rättvisan.

– Han anträffades av en väktare ett par hundra meter därifrån och blir gripen då, säger Göteborgspolisen till GP.

Misstänkt för två brott

Gärningsmannen transporterades till polishuset och är nu misstänkt såväl för misshandel av kvinnan som för djurplågeri av hunden.

Tack vare medpassagerare

Tack vare medpassagerarnas värdefulla ingripande stoppades attacken och kvinnan och hennes hund hjälp ska enligt tidningen inte behövt uppsöka sjukhus för vård.

Attacken inträffade när bussen befann sig kring Johanneberg i Göteborg.

❤ ❤ ❤

Man blir tacksam och glad när man hör att flera medpassagerare hade mod att ingripa och hjälpa den stackars kvinnan och hennes hund. Medmänniskor som ingriper för att hjälpa är guld värda.

Arkivfoto: Polisen FB


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 27

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Natoledare går ut med sensationellt utspel

2024 02 26

Flera Natoländer överväger att skicka militära trupper till Ukraina.

Det hävdar Slovakiens kontroversielle premiärminister Robert Fico, rapporterar Reuters. 

– Jag kommer att begränsa mig till att säga att mina uppgifter antyder att ett antal Nato- och EU-medlemmar överväger att skicka trupper till Ukraina på bilateral basis, säger Fico efter ett möte med Slovakiens säkerhetsråd.

– Jag kan inte säga i vilket syfte och vad de kommer att göra där, fortsätter premiärministern enligt nyhetsbyrån.

Vidare varnar Fico för en ”eskalering av konflikten i Ukraina” och framhåller att ”ytterligare information inte kan avslöjas för allmänheten”.

Tvärvändning

Robert Ficos uttalande kommer kort innan måndagens stora säkerhetsmöte i Paris. Ett 20-tal europeiska ledare, inklusive Fico, ska träffas för att diskutera framtida åtgärder mot Ryssland.

Om uppgifterna stämmer skulle det innebära en tvärvändning i Natos förhållningssätt till kriget i Ukraina.

Försvarsalliansen har varit tydlig med att man inte vill sända marksoldater till Ukraina. Samtidigt har Nato stärkt sitt försvar i östra Europa som ett svar på den ryska aggressionen.

Vänligt inställd till Ryssland

Ficos uttalanden kan dock vara bra att ta med en nypa salt. Slovakiens ledare har länge intagit en ståndpunkt som har tolkats som pro-rysk.

Premiärministern har motsatt sig militärt stöd till Ukraina och har ständigt återupprepat det ryska narrativet kring kriget.

Han har bland annat  anklagat "ukrainska nazister och fascister” för att provocera Putin till att invadera Ukraina.

"Är inte för fred"

Grigorij Mesežnikov, politisk analytiker och ordförande för den slovakiska tankesmedjan Institute of Public Affairs, menar att Fico har mycket gemensamt med andra ryska sympatisörer.

Bland annat att han ställer sig bakom Moskvas “fredsinitativ”.

– Han och hans allierade hävdar att vi inte borde skicka vapen till Ukraina eftersom det kommer att få kriget att pågå längre. De säger “det kommer att bli fred om vi slutar att skicka vapen till Ukraina”, för om vi inte gör det kommer konflikten att ta slut tidigare, säger han till CNN och tillägger:

– Så i grund och botten är de inte för fred, de är för Ryssland.

 

 

Foto: Nato 

Text: Redaktionen