Djup oro bland ryska styrkor

2023 05 02

Den ryska arméns förberedelser pekar på en djup oro bland de militära ledarna.

Enligt en ny uppdatering från den brittiska underrättelsetjänsten satsar Ryssland stora resurser på att bygga “omfattande system för militär defensiv förmåga”.

Detta visar enligt underrättelsetjänsten att de ryska militära ledarna är djupt oroade för den ukrainska motoffensiven och vad det kan innebära.

Det handlar om mycket komplexa skyttegravar vid såväl Krymhalvön som de ryska regionerna Belgorod och Kursk.

– Dessa försvar är inte bara nära de nuvarande frontlinjerna utan har också grävts djupt inne i områden som Ryssland för närvarande kontrollerar. Försvaret belyser de ryska ledarnas djupa oro för att Ukraina kan nå ett stort genombrott, förklarar den brittiska underrättelsetjänsten.

Kan försenas

Ukrainas ambassadör i Storbritannien har under tisdagen uttalat sig om den ukrainska motoffensiven.

Han menar att vädret kan ställa till det.

– För det första signalerar vi inte till ryssarna när vi börjar och för det andra tillåter vädret hittills inte de tunga stridsvagnarna att röra sig, säger ambassadör Vadym Prystaiko.

Nya estimeringar

Enligt nya siffror från Biden-administrationen kan så många som 100 000 ryska soldater ha dödats eller skadats sedan december.

Detta i anslutning till bedömningen att den ryska vinteroffensiven har misslyckats.

– Sammanfattningsvis har Rysslands försök till offensiv misslyckats. Efter månader av strider och extraordinära förluster fortsätter Ryssland att fokusera på en enda ukrainsk stad med begränsat strategiskt värde, säger en amerikansk tjänsteman till CNN.

Slår tillbaka

Kremls talesperson Dmitrij Peskov har uttalat sig om de anmärkningsvärda siffrorna från Biden-administrationen.

– Washington har absolut ingen möjlighet att ge några korrekta siffror, och det är så det ska behandlas. Du måste fokusera på de siffror som försvarsdepartementet kommer att publicera i god tid, säger Peskov.

Så många kan ha dött

Av de 100 000 ryska soldater som skadats eller dödats sedan december bedöms över 20 000 ha dött.

Omkring hälften av de döda tillhörde Wagnergruppen, uppger BBC.

Foto: Дмитрий Хрусталев-Григорьев

Text: Redaktionen