Diktaturstat involverar sig i kriget – “vi är oroade”

2022 12 22

Ryska legosoldater har fått vapenleveranser från en sluten diktaturstat.

Den omtalade Wagnergruppen har tagit emot en vapenleverans från Nordkorea.

Det privata ryska militära företaget uppges ha fått en allt större roll i kriget i Ukraina.

– Vi kan bekräfta att Nordkorea genomfört en vapenleverans till Wagner som betalade för utrustningen, säger en anonym försvarskälla till Reuters. 

Kriget i Ukraina är inne på sin tionde månad.

Oroväckande uppgifter

Uppgifterna kommer från amerikanska försvarskällor och betraktas som oroväckande.

Mängden material som levererats från Nordkorea uppges dock inte vara tillräckligt i nuläget för att förändra dynamiken på slagfältet i Ukraina.

– Vi är oroade över att Nordkorea planerar att leverera mer militär utrustning till Wagnergruppen, säger försvarskällan.

Världens mest slutna

Nordkorea betraktas som ett av världens minst fria länder och har stora inhemska problem med allt från demokrati till ekonomi.

Nordkorea är världens mest slutna land, en diktatur styrd av Kim Jong-Un, son till den egensinnige Kim Jong-Il. Samhället är militariserat och människorna strängt övervakade. Nordkorea har kärnvapen och har länge varit inbegripet i en bitter konflikt med USA och Sydkorea. Ekonomisk kollaps har lett till svält och desperation, uppger Utrikespolitiska Institutet.

Hårda sanktioner

Nordkoreas invånare har under en lång tid räddats av utländsk katastrofhjälp och bidrag.

Statens krympande resurser går till landets militär och korrupta politiska elit.

Landets ekonomi drabbas hårt av återkommande sanktioner till följd av bland annat kärnvapentest och militära provokationer.

Det är Wagnergruppen

Wagnergruppen är ett privat ryskt militärföretag med nära kopplingar till Vladimir Putin.

Bland annat har gruppen varit involverade på slagfältet i länder som Syrien, Libyen och Centralafrikanska Republiken, uppger New York Times.

Enheten formades först 2014 under Rysslands annektering av Krymhalvön, och är än idag högst inblandade i Rysslands anfallskrig i Ukraina.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen