Diktaturen slår tillbaka – stora bekymmer för Putin

2023 03 10

Ryssland har stött på nya problem i kriget mot Ukraina.

Gerillasoldater från Belarus har de senaste veckorna utfört allt fler sabotage mot ryska försörjningsled och militära föremål, uppger Sky News.

– Belarusiska partisaner utför bland annat sabotage mot landets järnvägar i försök att skydda och hjälpa Ukraina, framhåller nyhetskanalen.

Enligt Sky News uppgifter har partisanerna utfört totalt 17 sabotage mot järnvägsspår för att förhindra transporter av ryska trupper och vapen.

Sprängde flygplan

Men att spränga järnvägsspår är bara en av motståndsrörelsens taktiker.

Söndagen den 26 februari lyckades den belarusiska oppositionsgruppen Bypol spränga ett toppmodernt ryskt radarplan som var stationerat vid det belarusiska militärflygfältet i Machulishchi, beläget 12 kilometer från Minsk.

Planet som attackerats är av samma typ som används i kriget för att avfyra robotar mot Ukraina.

Kommer fler dåd

Belarus diktator  Alexandr Lukasjenko och hans allierade i Moskva kan förvänta sig fler sabotage på belarusisk mark.

Det framhåller den före detta belarusiska militären ”Anton” som har anslutit till motståndsrörelsen.

– Belarusierna kommer inte tillåta att ryssarna fritt använder vårt territorium för krigshandlingar mot Ukraina. Vi vill tvinga dem att lämna vårt land, säger han till nyhetsbyrån AP.

Panik i Minsk

Enligt Viasna, en belarusisk människorättsgrupp, råder det en panikartad stämning hos regimen i Minsk efter den senaste utvecklingen i landet.

Regimen har fängslat minst 1 575 personer som har protesterat mot kriget. Över 50 personer har, på olika grunder, dömts till fängelsestraff som sträcker sig från ett till 23 år.

– Myndigheterna är väldigt rädda för hur stor motståndsrörelsen har blivit. De vet inte hur de ska bekämpa den, så de har valt hårt förtryck och hot som sina huvudverktyg, säger Viasnas talesperson Pavel Sapelka enligt Sky News.

Putins nickedocka

Sedan invasionens början har Belarus tillåtit Ryssland att stationera soldater, ammunition, stridsflyg och andra vapen i landet.

När Moskva inledde sin fullskaliga invasion tillät Lukasjenko ryska trupper att anfalla Ukraina via Belarus.

Det inhemska stödet för Lukasjenko är lågt, men diktatorn har med hjälp av Moskva använt våld för att bekämpa oppositionen i landet. 

Foto: F. Andrejevic resp President of Russia

Text: Redaktionen