Diktatorns panikorder framför Putin: “En fråga om liv eller död”

2023 09 16

Världens blickar har i veckan riktats mot Ryssland och ett möte mellan två diktatorer. 

Varken Vladimir Putin eller Kim Jong-Un har särskilt många vänner i världen, men de har åtminstone varandra. 

Flera uppgifter har pekat på att Ryssland och Nordkorea dessutom avser att förstärka varandra med vapenleveranser, och under veckan har de två envåldshärskarna träffats för att fördjupa sitt samarbete. 

– Vi stöder alltid president Putins beslut och det ryska ledarskapet, sade Kim Jong-Un i ett uttalande efter mötet på onsdagen. 

Vågade inte sitta på stolen 

Men allt var inte frid och fröjd för den nordkoreanska diktatorn. 

Inför att de två ledarna skulle posera på varsin stol framför journalisternas kameror vägrade Kim Jong-Un att acceptera sin sittplats, rapporterar Sky News.

Anledningen ska ha varit bacillskräck av grova proportioner. 

Kanalen hänvisar till den ryska tidningen Kommersant som publicerat en video föreställandes en tjänsteman som, iklädd vita handskar, frenetiskt rengör en stol med sprayflaska och trasa.

– Stolen visade sig vara föremål för den nordkoreanska sidans största oro, framhåller Kreml-korrespondenten Andrei Kolesnikov till Kommersant.

"Handlade om liv eller död"

Och det var inte bara bacillerna som satte skräck i nordkoreanerna.

Även stolens utseende gjorde tjänstemännen rejält skakiga.

– Designen på stolen var sådan att det inte fanns något stöd på de solida benen baktill. Och nordkoreanerna blev nervösa, satte sig på stolen, ställde sig upp, satte sig ned igen, rapporterar Kommersant.

Andrei Kolesnikov skriver att de nordkoreanska assistenterna framför allt var mån om att inte själva råka illa ut om deras ledare skulle göra sig illa.

– Till slut handlade det om liv eller död, och inte om deras ledare, utan naturligtvis om dem själva.

Hemlig överenskommelse

Putin och Kim Jong-Un spenderade även flera timmar bakom låsta dörrar utan några kameror eller reportrar närvarande.

Vad de kom överens om har inte publicerats.

– Våra förhandlingar var goda och produktiva, sade Putin i en kommentar till rysk tv efteråt.

– Tillsammans med kamrat Putin har vi just haft en omfattande diskussion om den militära och politiska situationen på den koreanska halvön och i Europa, sade Kim Jong-Un enligt Yles rapportering.

Galet påstående

Den nordkoreanska ledaren tillade även att samarbetet med Ryssland behöver “intensifieras” för att “garantera säkerheten och freden i världen”.

Han fortsatte sedan med märkliga uttalanden som helt saknade förankring i verkligheten.

– Den ryska armén och det ryska folket kommer helt säkert att vinna en stor seger i den heliga kampen mot en stor ondska som gör anspråk på hegemoni och som föder en expansionistisk illusion, sade Kim.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


SWEDBANK: Hela Sverige kommer förändras – pekar ut datum

2024 04 19

Swedbank förutspår stora förändringar för hela Sverige jämfört med andra EU-länder.

Markera den 7 maj i kalendern.

Det datumet innebär startskottet för en rad förändringar för den svenska ekonomin.

– Utsikterna för hushållen börjar ljusna, säger Swedbanks chefsekonom Mattias Persson.

Stannar inte vid sänkningar

Det är nämligen i maj som Swedbank förväntar sig att Riksbanken kommer att inleda en serie räntesänkningar.

– Vi räknar med att styrräntan sänks med 25 punkter i maj, till 3,75 procent, vilket följs av ytterligare tre sänkningar i år. Riksbanken fortsätter att sänka räntan även under 2025, ned till två procent, säger Mattias Persson i en kommentar till bankens senaste konjunkturrapport.

Men det stannar inte där.

Enligt Swedbank är den nyligen framlagda vårändringsbudgeten ett första steg mot en mer expansiv finanspolitik.

"Sverige tar revansch"

Banken kallar det för en “revansch” för svensk ekonomi där nästa år blir särskilt expansivt med 50 miljarder kronor i ofinansierade åtgärder.

Successivt kommer Sverige att växla upp – snabbare än majoriteten av Europas övriga länder.

– Återhämtningen är i sikte för svensk ekonomi och när den ekonomiska politiken svänger om, med en penningpolitik som blir mindre åtstramande och en finanspolitik som blir expansiv, tar tillväxten i Sverige ordentlig fart och placerar sig i topp i Europa, säger Mattias Persson. 

– Detta talar också för att den svenska kronan ska stärkas.

Inkomsterna blir större

Swedbank understryker att en mindre åtstramande penningpolitik kommer ge en “välbehövlig injektion” till hela Sveriges ekonomi.

– Efter två år av fallande inkomster stiger de reala disponibla inkomsterna i år och ännu mer nästa år, säger Mattias Persson och tillägger:

– Konsumtionen förblir dämpad ett tag till då arbetsmarknaden försvagas under året, men börjar stiga efter sommaren för att sedan ta ett rejält steg upp och växa med hela 3,4 procent 2025, säger Mattias Persson.

Stabiliserad bostadsmarknad

Förutom fallande inflation, högre reala inkomster för hushållen och en allmän revansch för svensk ekonomi syns även en framtida prisuppgång för bostadspriserna, som mer eller mindre legat still i ett år och befunnit sig på en nivå tio procent lägre än toppen under våren 2022.

Nu har läget stabiliserats. Högre priser är att vänta.

– Kursändringen från Riksbanken ger skjuts åt bostadsmarknaden. Tillsammans med förbättrad köpkraft hos hushållen talar det för en ökad efterfrågan på bostäder och en försiktig prisuppgång på 2–3 procent i år och cirka 5 procent nästa år, säger Mattias Persson.  

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Bilförbud införs i Sverige – blir först i världen

2024 04 18

Från och med den 31 december 2024 stoppas bensin- och dieselbilar från att köra på gatorna i Stockholms innerstad.

Det bekräftar det rödgröna styret i huvudstaden i dag, torsdag, efter att ett förbud fått grönt ljus av EU-kommissionen.

I början av året inledde kommissionen en granskning för att säkerställa att förbudet inte bryter mot den fria rörligheten i EU. Nu står det klart att kommissionen inte har några invändningar.  

Stockholm blir därmed först i världen med att införa en så kallad miljözon klass 3 i city, som innebär att både bensin- och dieselbilar förbjuds i delar av innerstaden.  

– Det här betyder att införandet av miljözonen fortsätter som planerat. Natten till nyårsafton 2024 blir Stockholm först i världen med att porta bensin- och dieselbilar från en del av City, säger Lars Strömgren (MP), trafikborgarråd Stockholms stad, i ett uttalande.

Lars Strömgren är nöjd med att EU-kommissionen ställer sig bakom förbudet.

– Runt om i hela Europa brottas politiker med avgaser och dålig luft som särskilt skadar barn och äldre. EU-kommissionens ställningstagande är ett styrkebesked för alla som kämpar för friskare städer, säger han.

Mer att vänta

Införandet av en miljözon 3 i Stockholm är ett gemensamt förslag från stadens rödgröna styre – Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Enligt partierna är syftet med förbudet att förbättra luftkvalitén i huvudstaden.

Stockholms nya miljözon kommer att omfatta 20 kvarter som täcker cirka 180 000 kvadratmeter.

Det rödgröna styret är dock inte nöjda. De planerar att  expandera miljözonen i ett nästa steg. Ett sådant beslut väntas under första halvåret av 2025.

– Vi ser att omställningen till en utsläppsfri innerstad behöver göras stegvis. Miljözon klass 3 är ett viktigt kliv på vägen mot ett Stockholm med renare luft och trevligare gator, säger Lars Strömgren.

SD-kritik

Sverigedemokraterna riktar stark kritik mot den nya miljözonen.

– Det rödgröna styret har enats om en bilfientlig politik. Man inför dieselbilsförbud, tar bort parkeringsplatser i city, och satsar ingenting på ökad framkomlighet för bilvägar. Det är ett hårt slag mot barnfamiljer, säger partiets gruppledare i Stockholms stad, Gabriel Kroon, till Di.  

Foto: E. Chystiakov

Text: Redaktionen