Diktatorns nästa drag oroar försvarschefen

2022 10 10

Försvarets insatschef Michael Claesson oroas över Vladimir Putins upptrappade retorik.  

I en intervju med SvD konstaterar insatschefen att de förmodade sabotagen i Östersjön på Nord Stream 1 och 2 inte oroar honom nämnvärt.

– Däremot känner jag en starkare oro efter de utspel som Ryssland gjorde igår efter annekteringen och den retorik man har använt under ett tag, därför att Ryssland har en obehaglig vana att göra som de säger. Då ser jag ett antal utfallsrum som är ganska obehagliga, säger Michael Claesson till tidningen.

I slutet av förra veckan undertecknade den ryska diktatorn Vladimir Putin ett dekret som tillkännagav annekteringen av ukrainska regionerna Luhansk, Donetsk, Cherson och Zaporizjzja.

En annektering som har fördömts av en enad västvärld.

I samband med beslutet talade Putin till nationen. Han underströk att Ryssland kommer att försvara sig mot angrepp på ”ryskt territorium” med alla medel. Underförstått hotade diktatorn återigen med att använda kärnvapen.  

– Det går inte att bortse från att man ständigt återkommer till kärnvapenretoriken, säger Michael Claesson till SvD.

Viktig seger för Ukraina

Samtidigt som Putin trappar upp retoriken fortsätter Ukrainas motoffensiv att skörda framgång.

I de södra och nordöstra delarna av landet pressar Ukrainas väpnade styrkor tillbaka de ryska ockupanterna.

I går, lördag, återerövrade Ukraina den strategiskt viktiga staden Lyman i Donetsk. En prestigeseger för Ukraina och ett svidande nederlag för Moskva.

Lyman, som varit under rysk kontroll sedan början av kriget, har fungerat som samlingspunkt för transporter av ryska soldater och rysk ammunition.

Vapen och ammunition till ryska trupper i södra och västra Ukraina har transporterats genom staden som kopplar samman regionerna Donetsk, Luhansk och Kharkiv.

Kräver kärnvapen

Nederlaget i Lyman har fått Vladimir Putins knähund, den tjetjenska ledaren Ramzan Kadyrov, att ilskna till.

I ett inlägg på plattformen Telegram kritiserar Kadyrov den ryska militärledningen och uppmanar Vladimir Putin att använda taktiska kärnvapen för att vända krigslyckan.

– Enligt min personliga åsikt borde mer drastiska åtgärder vidtas, inklusive undantagstillstånd i gränsregioner och användning av taktiska kärnvapen, skriver Kadyrov.

LÄS MER: STORT JUBEL I UKRAINA – VÄRSTA FÖRLUSTEN HITTILLS FÖR PUTIN

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen