Diktatorns anhängare på frammarsch i Sverige

2022 10 12

Putinvänliga krafter som motverkar Ukraina är åter på frammarsch i sociala medier i Sverige.

ANALYS: Innan Rysslands brutala diktator Vladimir Putin gick till anfallskrig mot Ukraina spred hans stödtrupper ut sig vitt och brett i kommentarsfälten hos de stora svenska nyhetsbolagens mediesidor.

Putinvännernas kommentarer

De typiska kommentarerna från Putinvännerna var bland annat följande:

1, Det finns inte en chans att Ryssland anfaller Ukraina. Det är bara skrämselpropaganda från USA, EU och svenska medier.

2, Om det finns någon som är skyldig till dumheter så är det Nato.

3, Putin ät tvärtom en person att se upp till. Bättre ordning där än i Sverige.

Inget att hänga i julgranen

När kriget sedan bröt ut torsdagen den 24 februari så tystnade Putinvännerna rejält. Då var det alldeles uppenbart att de hade totalt fel.

Putin var inte någon snäll person. Ingen stabil ledare. Ingen att hänga i julgranen överhuvudtaget. Och för de som hängt med en smula i nyhetsflödet de senaste årtiondena var detta sedan länge en självklarhet.

Så kallade nyttiga idioter

Vilka är det då som står för dessa Putinvänliga kommentarer?

- Jo det är dels så kallade rysstroll som är direktavlönade av Moskva och sitter i diverse källarlokaler i Sankt Petersburg eller dylikt. De har heltidsjobb som går ut på att splittra Europa och Sverige och att hylla diktatorn.

De behöver inte ens hålla med om det de skriver utan de vill bara ha ett jobb.

- Men det är även en del Putinister och extremister som inte är avlönade ryssar utan som tvärtom kan vara boende i Sverige och andra EU-länder. Det är inte ovanligt att de fått sina idéer genom att spendera på tok för mycket tid på ljusskygga internetsidor.

De litar hellre på anonyma konton än på etablerade experter. Ridå ned.

- Det finns dessutom så kallade ”nyttiga idioter”. Det är personer som löper andra personers ärenden utan att själva fatta bättre. De tror att de gör något som är bra men inser inte att det är precis tvärtom.

På frammarsch igen

Nu tycks dessa destruktiva Putinkrafter vara på frammarsch igen i sociala medier. Mönstret känns igen:

1, Tredje världskriget kan bryta ut vilken dag som helst – och det är Natos fel. Väst borde förstå bättre än att lägga sig i Rysslands angelägenheter.

2, Det är USA och Joe Bidens fel.

3, Det är medias fel! Media håller på med skrämselpropaganda. Sluta skrämma upp oss vanligt folk i Sverige.

Så låter det nu mer och mer på sina håll i sociala medier.

Det är kommentarer som glädjer Putin men som motverkar Ukraina. De motverkar även Sverige, EU och Väst. Motverkar demokrati och frihet.

Skrämselpropaganda

Det kanske allra vanligaste ryssargumentet är att media ägnar sig åt skrämselpropaganda. Påståendet är så dumt att klockorna stannar.

Skräck – det är var Rysslands diktator ägnar sig åt. Varje dag mot Ukraina.
Att svensk media rapporterar och redogör för brott mot mänskligheten, massvåldtäkt, massmord, bomber, tortyr och ond bråd död är ingen propaganda utan det är extremt viktigt.

Media ska inte mörka Putins brutala agerande utan tvärtom berätta för hela världen vilka ohyggliga brott som begås mot Ukrainas folk.

Och när Nato och USA nu kraftigt markerar mot den ryska regimen som om och om igen hotat med kärnvapen så är det ingen skräckpropaganda av vare sig Nato, USA eller svensk media.

Tvärtom – att hela tiden vara öppen och rak och varna för de sjuka ryska brutaliteterna är otroligt viktigt.

Foto President of Russia Office

Text: Redaktionen


86 000 svenskar får pengar på kontot

2024 05 28

För drygt tre år sedan föll domarna mot pensionsbolaget Allras grundare Alexander Ernstberger och tre andra Allra-profiler i Svea hovrätt. 

De dömdes till mångåriga fängelsestraff för mutbrott och för att ha berikat sig på bekostnad av pensionssparare.

Samtidigt tilldömdes Pensionsmyndigheten ett stort belopp i skadestånd. Pengarna ska fördelas till kunder som drabbades i Allra-härvan.

Nu meddelar Pensionsmyndigheten att man påbörjar den första inbetalningen – 95 miljoner ska fördelas på 86 400 sparare.

De som får in pengar på kontot tillhör tidigare sparare som hade hela eller delar av sitt premiepensionskapital i fonder med kopplingar till Allra under 2012.

– Det här är en milstolpe för oss på Pensionsmyndigheten att vi lyckas med vad vi hela tiden har förmedlat: att vi ska hitta, ta tillbaka och betala in pengar som sparare förlorade i samband med Allra.

– Jag är glad för de sparare som nu börjar få ekonomisk upprättelse, säger Anna Pettersson Westerberg, generaldirektör på Pensionsmyndigheten.

Flaggar för fler inbetalningar

Beloppet på 95 miljoner kronor är lägre än skadeståndet vilket kan innebära ytterligare inbetalningar till pensionssparare i framtiden.

– Inbetalningen innebär ett delmål i vårt arbete med att se till så att de som drabbades av Allra-härvan ska få ersättning för varje krona de har lidit skada. Pensionsmyndighetens arbete med detta är uthålligt, envist och metodiskt, säger Pensionsmyndighetens chefsjurist Lena Aronsson.

Så fungerar inbetalningarna

- Pengarna betalas in automatiskt till de drabbades premiepensionskonton och man behöver inte göra något för att få pengarna.

- Inbetalningens storlek beror på olika faktorer som exempelvis när och hur länge man haft innehav i någon eller några av de aktuella fonderna och storleken på innehavet.

- Inbetalningen väntas nå berörda personers konton den 28 maj och syns som ”korrigering” om man loggar in på Mina sidor på pensionsmyndigheten.se. De som får en inbetalning på minst 50 kronor informeras också via brev.

Så fördelas pengarna

- 86 400 sparare berörs av inbetalningen.

- 36 251 personer får upp till 1 000 kronor

- 43 592 personer får mellan 1 000 och 2 000 kronor

- 6 414 personer får mellan 2 000 och 3 000 kronor

- 144 personer får över 3 000 kronor

Källa: Pensionsmyndigheten

Foto Windows

Text: Redaktionen


Nya regler för bensin och diesel – bilister riskerar chockbesked

2024 05 28

Om ett och ett halvt år börjar nya drivmedelsregler gälla i Sverige.

Det handlar om ett nytt handelssystem inom EU som kallas för ETS 2 och som innefattar utvidgade villkor för handel med utsläpp, bland annat drivmedel till bilar.

Regeringen och SD klubbade formellt igenom EU-direktivet, som kommer att höja priset på bensin- och diesel, tidigare i maj.

Den första prognosen talar om en höjning på 1,5 kronor per liter.

Men det kan bli betydligt mer. Bland annat pekar ett tyskt forskningsinstitut på att att höjningen snarare landar på sex kronor litern – fyra gånger så mycket som den beräknade höjningen.

Och nu vädjar branschorganisationen Drivkraft Sverige till regeringen om att kompensera landets bilister, rapporterar Svenska Dagbladet.

"Går inte sänka mer"

Enligt partierna i Tidöavtalet ska också bilister kompenseras. Det är dock inte klart hur det ska ske. Lägre skatt på bränsle eller att ta från EU:s sociala klimatfond har nämnts som förslag.

Men enligt Drivkraft Sverige ligger Sverige redan nära EU:s miniminivå för bränsleskatterna.

– De går inte att sänka mycket mer. Då får regeringen kompensera för de högre bensin- och dieselpriserna på något annat sätt, säger Jessica Alenius, vd på Drivkraft Sverige, till SvD.

Elektrifieringen går för långsamt

Den plötsliga prisökningen förklaras med att elektrifieringen går för långsamt. Bilbranschen har större behov av att samla på sig utsläppsrätter än vad som förväntades. Det driver upp priset för kunderna.

Och Drivkraft Sverige är inte den enda aktören som flaggat för en chockhöjning på bensin och diesel i framtiden.

I mars menade konsumentorganisationen Riksförbundet M Sverige att bilister riskerar en “kalldusch” när det nya handelssystemet träder i kraft.

Detta kan bli en kalldusch för väljare som röstat för att diesel och bensin skulle bli billigare, och ett svårt mål att uppnå i Sverige där vi har långa avstånd och en stor andel av befolkningen som har behov av bilen dagligen för att till exempel ta sig till jobbet, sade Caroline Drabe, vd för M Sverige vid tillfället.

Beslutet redan fattat

Det nya utsläppshandelssytemet innebär avgifter ovanpå bränslepriserna för bilister och åkerier men även inom bostäder och andra sektorer.

Pengarna ska öronmärkas till en större klimatfond i EU.

Både regeringen och Naturvårdsverket har bekräftat ramarna för den nya förändringen.

– Redan från 1 januari 2025 ska utsläppen övervakas och rapporteras, framhåller Naturvårdsverket och tillägger.

Foto: Circle K

Text: Redaktionen