Diktatorns anhängare på frammarsch i Sverige

2022 10 12

Putinvänliga krafter som motverkar Ukraina är åter på frammarsch i sociala medier i Sverige.

ANALYS: Innan Rysslands brutala diktator Vladimir Putin gick till anfallskrig mot Ukraina spred hans stödtrupper ut sig vitt och brett i kommentarsfälten hos de stora svenska nyhetsbolagens mediesidor.

Putinvännernas kommentarer

De typiska kommentarerna från Putinvännerna var bland annat följande:

1, Det finns inte en chans att Ryssland anfaller Ukraina. Det är bara skrämselpropaganda från USA, EU och svenska medier.

2, Om det finns någon som är skyldig till dumheter så är det Nato.

3, Putin ät tvärtom en person att se upp till. Bättre ordning där än i Sverige.

Inget att hänga i julgranen

När kriget sedan bröt ut torsdagen den 24 februari så tystnade Putinvännerna rejält. Då var det alldeles uppenbart att de hade totalt fel.

Putin var inte någon snäll person. Ingen stabil ledare. Ingen att hänga i julgranen överhuvudtaget. Och för de som hängt med en smula i nyhetsflödet de senaste årtiondena var detta sedan länge en självklarhet.

Så kallade nyttiga idioter

Vilka är det då som står för dessa Putinvänliga kommentarer?

- Jo det är dels så kallade rysstroll som är direktavlönade av Moskva och sitter i diverse källarlokaler i Sankt Petersburg eller dylikt. De har heltidsjobb som går ut på att splittra Europa och Sverige och att hylla diktatorn.

De behöver inte ens hålla med om det de skriver utan de vill bara ha ett jobb.

- Men det är även en del Putinister och extremister som inte är avlönade ryssar utan som tvärtom kan vara boende i Sverige och andra EU-länder. Det är inte ovanligt att de fått sina idéer genom att spendera på tok för mycket tid på ljusskygga internetsidor.

De litar hellre på anonyma konton än på etablerade experter. Ridå ned.

- Det finns dessutom så kallade ”nyttiga idioter”. Det är personer som löper andra personers ärenden utan att själva fatta bättre. De tror att de gör något som är bra men inser inte att det är precis tvärtom.

På frammarsch igen

Nu tycks dessa destruktiva Putinkrafter vara på frammarsch igen i sociala medier. Mönstret känns igen:

1, Tredje världskriget kan bryta ut vilken dag som helst – och det är Natos fel. Väst borde förstå bättre än att lägga sig i Rysslands angelägenheter.

2, Det är USA och Joe Bidens fel.

3, Det är medias fel! Media håller på med skrämselpropaganda. Sluta skrämma upp oss vanligt folk i Sverige.

Så låter det nu mer och mer på sina håll i sociala medier.

Det är kommentarer som glädjer Putin men som motverkar Ukraina. De motverkar även Sverige, EU och Väst. Motverkar demokrati och frihet.

Skrämselpropaganda

Det kanske allra vanligaste ryssargumentet är att media ägnar sig åt skrämselpropaganda. Påståendet är så dumt att klockorna stannar.

Skräck – det är var Rysslands diktator ägnar sig åt. Varje dag mot Ukraina.
Att svensk media rapporterar och redogör för brott mot mänskligheten, massvåldtäkt, massmord, bomber, tortyr och ond bråd död är ingen propaganda utan det är extremt viktigt.

Media ska inte mörka Putins brutala agerande utan tvärtom berätta för hela världen vilka ohyggliga brott som begås mot Ukrainas folk.

Och när Nato och USA nu kraftigt markerar mot den ryska regimen som om och om igen hotat med kärnvapen så är det ingen skräckpropaganda av vare sig Nato, USA eller svensk media.

Tvärtom – att hela tiden vara öppen och rak och varna för de sjuka ryska brutaliteterna är otroligt viktigt.

Foto President of Russia Office

Text: Redaktionen