Diktatorns anhängare på frammarsch i Sverige

2022 10 12

Putinvänliga krafter som motverkar Ukraina är åter på frammarsch i sociala medier i Sverige.

ANALYS: Innan Rysslands brutala diktator Vladimir Putin gick till anfallskrig mot Ukraina spred hans stödtrupper ut sig vitt och brett i kommentarsfälten hos de stora svenska nyhetsbolagens mediesidor.

Putinvännernas kommentarer

De typiska kommentarerna från Putinvännerna var bland annat följande:

1, Det finns inte en chans att Ryssland anfaller Ukraina. Det är bara skrämselpropaganda från USA, EU och svenska medier.

2, Om det finns någon som är skyldig till dumheter så är det Nato.

3, Putin ät tvärtom en person att se upp till. Bättre ordning där än i Sverige.

Inget att hänga i julgranen

När kriget sedan bröt ut torsdagen den 24 februari så tystnade Putinvännerna rejält. Då var det alldeles uppenbart att de hade totalt fel.

Putin var inte någon snäll person. Ingen stabil ledare. Ingen att hänga i julgranen överhuvudtaget. Och för de som hängt med en smula i nyhetsflödet de senaste årtiondena var detta sedan länge en självklarhet.

Så kallade nyttiga idioter

Vilka är det då som står för dessa Putinvänliga kommentarer?

- Jo det är dels så kallade rysstroll som är direktavlönade av Moskva och sitter i diverse källarlokaler i Sankt Petersburg eller dylikt. De har heltidsjobb som går ut på att splittra Europa och Sverige och att hylla diktatorn.

De behöver inte ens hålla med om det de skriver utan de vill bara ha ett jobb.

- Men det är även en del Putinister och extremister som inte är avlönade ryssar utan som tvärtom kan vara boende i Sverige och andra EU-länder. Det är inte ovanligt att de fått sina idéer genom att spendera på tok för mycket tid på ljusskygga internetsidor.

De litar hellre på anonyma konton än på etablerade experter. Ridå ned.

- Det finns dessutom så kallade ”nyttiga idioter”. Det är personer som löper andra personers ärenden utan att själva fatta bättre. De tror att de gör något som är bra men inser inte att det är precis tvärtom.

På frammarsch igen

Nu tycks dessa destruktiva Putinkrafter vara på frammarsch igen i sociala medier. Mönstret känns igen:

1, Tredje världskriget kan bryta ut vilken dag som helst – och det är Natos fel. Väst borde förstå bättre än att lägga sig i Rysslands angelägenheter.

2, Det är USA och Joe Bidens fel.

3, Det är medias fel! Media håller på med skrämselpropaganda. Sluta skrämma upp oss vanligt folk i Sverige.

Så låter det nu mer och mer på sina håll i sociala medier.

Det är kommentarer som glädjer Putin men som motverkar Ukraina. De motverkar även Sverige, EU och Väst. Motverkar demokrati och frihet.

Skrämselpropaganda

Det kanske allra vanligaste ryssargumentet är att media ägnar sig åt skrämselpropaganda. Påståendet är så dumt att klockorna stannar.

Skräck – det är var Rysslands diktator ägnar sig åt. Varje dag mot Ukraina.
Att svensk media rapporterar och redogör för brott mot mänskligheten, massvåldtäkt, massmord, bomber, tortyr och ond bråd död är ingen propaganda utan det är extremt viktigt.

Media ska inte mörka Putins brutala agerande utan tvärtom berätta för hela världen vilka ohyggliga brott som begås mot Ukrainas folk.

Och när Nato och USA nu kraftigt markerar mot den ryska regimen som om och om igen hotat med kärnvapen så är det ingen skräckpropaganda av vare sig Nato, USA eller svensk media.

Tvärtom – att hela tiden vara öppen och rak och varna för de sjuka ryska brutaliteterna är otroligt viktigt.

Foto President of Russia Office

Text: Redaktionen


Kraftig branschvarning – 800 000 kan förlora jobbet

2023 12 09

Staten måste omedelbart agera för att rädda 800 000 personers arbete.

Den kraftiga varningen kommer nu i samband med en omfattande omställning inom industrin.

Om en sådan överhuvudtaget ska vara möjlig krävs inte bara fossilfri och leveranssäker el – det krävs också till konkurrenskraftiga priser.

– Det är en förutsättning för Sveriges roll som ledande industrination och alldeles avgörande för de 800 000 personer som jobbar i industrin, framhåller arbetsgivarorganisationen IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, i ett pressmeddelande.

Vädjar till statsministern

Varningen kommer efter att Industrirådet, som representerar samtliga parter inom industrin, släppt rapporten “Elektrifiering är nyckeln till framgång”.

I rapporten lyfts det fram förslag på reformer – som ska innebära snabba och kraftiga utbyggnader av elproduktion och elnät i Sverige.

Nu vädjar IKEM till statsministern och regeringen att agera.

– Om staten inte möter behovet så riskerar företagen att tvingas lämna Sverige, säger Malin Johansson, energi- och klimatansvarig i organisationen.

– Det är en stor riskfaktor för de 800 000 personer som jobbar i industrin, och ytterligare 80 000 i underleverantörsledet.

Två alternativ

IKEM understryker att det är helt avgörande för näringslivet att genomgå klimatomställningen.

Men som läget ser ut just nu ser man bara två scenarier utspela sig.

– Antingen tar staten ansvar för svensk elförsörjning genom en kraftig utbyggnad av näten, säger Malin Johansson

– Då kan en konkurrenskraftig och grön industri blomstra. 50 000 nya jobb kommer att skapas och Sverige kan upprätthålla sin roll som ledande industrination, säger Malin Johansson.

"Regeringen ska inte förvänta sig"

Det andra alternativet är betydligt värre, enligt IKEM, och innebär stora konsekvenser.

– Men får företagen inte den fossilfria el som krävs, som kemiindustrin i Västra Götaland, så blir det heller ingen omställning, betonar organisationens klimatansvariga vidare.

– Då ska regeringen inte heller förvänta sig att företagen kommer kunna investera och finnas i Sverige, avslutar Malin Johansson.

Foto: Armin Dröge Regeringskansliet

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen