DIKTATORN: Ryssland utsatt för terrorattack

2022 10 09

Vladimir Putin anklagar nu Ukraina för att ha utfört en terrorattack mot Ryssland.

Bakgrunden är explosionen som förstörde delar av bron till Krimhalvön – som tillhör Ukraina men som Ryssland olagligen har invaderat som en del av sitt anfallskrig mot grannlandet.

Kritisk infrastruktur

– Det råder inga tvivel om att detta är ett terrordåd, säger Rysslands diktator vid samtal med chefen för Rysslands Undersökningskommitté Alexander Bastrykin.

Putin anklagar Ukrainas underrättelsestyrkor för att ha riktat in sig på att förstöra kritisk infrastruktur i Ryssland, uppger BBC News.

Gynnas av explosionen

Ryska myndigheter framför att tre personer dödades vid explosionen på bron.

– Offren befann sig i en bil som var nära den lastbil som exploderade, rapporterar BBC News.

Trots att Putin är ansvarig för det krig som lett till tiotusentals människors död i Ukraina, omfattande tortyr, massvåldtäkter och brott mot mänskligheten anser han ändå att det är Ukraina som är ansvarigt för terror.

– De som ligger bakom och de som gynnas [av broexplosionen] är Ukrainas säkerhetstjänst, säger Putin.

Försvårar för Ryssland

Enligt chefen för Rysslands Undersökningskommitté ligger även vissa ryska medborgare bakom broexplosionen liksom några utländska makter som bistått gärningsmännen i förberedelserna till attacken.

Bron binder samman Krimhalvön med Ryssland och attacken försvårar nu för Ryssland att transportera förnödenheter till Krim som ryssarna invaderade redan 2014.

Körts genom Bulgarien

Via bron har Ryssland fört in en mängd utrustning inte bara till sina styrkor i Krim utan även till ryska trupper i flera ockuperade regioner i södra Ukraina.

Enligt ryska myndigheter har lastbilen, som ryssarna bedömer transporterade sprängämnena som orsakade explosionen, körts genom Bulgarien, Georgien, Armenien, Nordossetien och Krasnodarregionen.

Bilden av Putin

Ukraina har inte medgivit att de låg bakom dådet som emellertid skapar både glädje och oro i Ukraina.

– Bron är inte förstörd utan skadad. Däremot är bilden av Putin förstörd och det är det allra viktigaste, säger Oleksiy Goncharenko som är parlamentsledamot i Ukraina.

Många ukrainare ser broexplosionen som ett mycket positivt tecken som går i linje med den senaste tidens framgångar.

Kreditkort med broexplosionen

Landets näst största bank har till och med givit ut ett nytt kreditkort med en bild på den kollapsade bron.

Samtidigt finns en ökande oro för vad Rysslands diktator kan komma att ta till för nya åtgärder för att svara på broexplosionen. Invånare i staden Zaporizhzhia är rädda för att ryssarna ska svara med nya attacker mot staden.

– Folk misstänker att de straffas av Ryssland i samband med att Moskva reagerar på den senaste tidens motgångar, rapporterar BBC News.

– De fruktar för vad som kan komma att ske de kommande dagarna.

Foto: Office President President of Russia

Text: Redaktionen