Detta händer härnäst i svensk politik

2021 06 30

Regeringsbollen är nu moderatledaren som sonderar möjligheterna att bli Sveriges statsminister.

Idag onsdag väntas bli en betydligt lugnare dag i svensk politik än i går när talmannen träffade alla partiledare. Samtalen slutade med att Ulf Kristersson (M) får i uppdrag att undersöka möjligheterna för att bilda en moderatledd regering.

Moderaterna väntas nu dels förhandla med SD, KD och L för att säkerställa stöd, dels undersöka möjligheterna att locka över riksdagsledamöter från de fyra andra partierna eller på annat sätt ta hem segern i den statsministeromröstning som väntas inom kort.

ANALYS

Moderaterna, KD, SD och Liberalerna väntas säga ja till att stödja Ulf Kristersson som statsminister varpå en regering med två till fyra av dessa partier nästan skulle kunna bildas. Men – de fyra partierna når bara 174 mandat vilket är 1 mandat för lite för att uppnå den magiska mandatgränsen på 175 mandat.

För att vinna en omröstning behöver minst en av ledamöterna på andra sidan, det vill säga hos Vänstern, Socialdemokraterna, Miljöpartiet eller Centern lockas över, lägga ned sin röst, utebli från omröstningen eller trycka på fel knapp för att M-KD-SD-L-sidan ska vinna.

Det är möjligt att så sker och Socialdemokraterna har till exempel problem med att få alla sina ledamöter till riksdagen då ledamoten Sara Heikkinen Breitholtz från Halland är långtidsfrånvarande.

[yop_poll id="297"]