Det ser ut som Boris – men det är inte Boris

2022 05 18

Folk vände på sig både en och två gånger och var säkra på att det var Storbritanniens premiärminister som kom gående nedför gatan.

Men när allt kom omkring så var det inte Boris Johnson – dock en person som var extremt lik den världsberömda brittiska premiärministern med en kraftig blond kalufs.

På pricken som Boris

I själva verket var det den prisbelönta skådespelare Kenneth Branagh som spelar Boris Johnson i den nya TV-miniserien This England som har premiär på brittiska TV-kanalen Sky Atlantic framöver.

– Kenneth Branagh ser ut på pricken som Boris Johnson, rapporterar The Sun som sett den 42 sekunder långa trailern som nu har släppts.

Samma framåtlutande gång

– Med hjälp av specialkosmetika har den 61-åriga skådespelaren lyckats efterlikna Boris Johnson på alla punkter och han har till och med premiärministerns framåtlutande gång.

TV-serien består av fem avsnitt där tittarna får följa dramatiska skeenden i såväl Storbritanniens historia som Boris Johnsons personliga liv.

Svävar mellan liv och död

Serien börjar med att Boris Johnson utnämns till premiärminister strax innan det första fallet av covid-19 registreras i Storbritannien.

Man får även följa när Boris själv smittas och insjuknar svårt i pandemin varpå han svävar mellan liv och död.

Får sonen Wilfred

Men Boris överlever och TV-tittarna får följa med när glädjen står på topp för Boris och hans Carrie då de får sonen Wilfred.

Kopplat till pandemin ställer Boris dock till det vid flera tillfällen och tonar bland annat ned virusets risker.

– Jag var på sjukhuset häromkvällen och jag tror det var några coronaviruspatienter där. Jag skakade hand med varenda en, säger Boris vid ett tillfälle i TV-serien.

Harry Potter

TV-serien är skapad av Michael Winterbottom och Kenneth Branagh får mycket beröm i brittisk press för de sekunder som släppts i trailern.

Han har tidigare spelat ibland annat Valkyria, Harry Potter och Dunkirk.

Hösten 2022

För att This England ska bli så genuin som möjligt har filmteamet baserat skeendet på intervjuer med riktiga doktorer och sköterskor inom brittiska sjukvården.

Seriens premiär är planerad till hösten 2022

Skulle Boris Johnson behöva en riktigt bra stand-in så vet han vem han ska vända sig till.

Foto: Sky

Text: Redaktionen


“På väg mot tredje världskrig” – varnar hela världen

2024 04 15

Sent på söndagskvällen samlades FN:s säkerhetsråd i ett krismöte.

Natten till söndagen gick Iran till attack.

Hundratals drönare och robotar avfyrades mot Israel som ett svar på landets attack mot det iranska konsulatet i Damaskus.

Nu varnar Israel för tredje världskriget.

– Iran måste stoppas innan de driver världen till en punkt utan återvändo, till ett regionalt krig som kan eskalera till ett världskrig, säger den israeliska FN-ambassadören Gillad Erdan till säkerhetsrådet enligt CNN.

"Precis som Adolf Hitler"

FN-ambassadören fortsatte med att varna för att den iranska regimen söker ett världsherravälde genom att “exportera sin radikala revolution över hela världen”.

– Åtgärder måste vidtas nu, inte för Israels skull, inte för regionen skull utan för världens skull. Stoppa Iran idag.

– Igår kväll bevittnade världen en aldrig tidigare skådad eskalering som fungerar som det tydligaste beviset för vad som händer när det inte lyssnas på varningar, säger Gilad Erdan enligt Al Jazeera och tillägger:

– Den islamiska regimen idag skiljer sig inte från Tredje riket, och [Ayatollah] Khamenei skiljer sig inte från Adolf Hitler.

Hävdar självförsvar

Iran själva menar att drönarattacken mot Israel var i linje med den rätt till självförsvar som beskrivs i artikel 51 i FN:s stadgar och som erkänns av internationell lag.

– Slutsatsen drogs att åtgärden var nödvändig och proportionerlig, säger Irans FN:s ambassadör Amir Saeid Iravani och menar att operationen enbart riktade in sig på “militära mål”.

– Iran försöker aldrig bidra till spridning av konflikten i regionen, och inte heller till att eskalera eller sprida spänningen till hela regionen, säger Iravani.

FN: På väg mot "fullskaligt krig"

Redan i fredags varnade USA för att Iran skulle slå till mot Israel i helgen som svar på attacken i Damaskus.

Under anfallet fick Israel hjälp av den amerikanska militären för att skjuta ned de iranska drönarna.

Hur eller om Israel kommer svara är fortfarande oklart.

Iran påstår själva att man “inte har någon avsikt att inleda en konflikt med USA i regionen” men varnar samtidigt för att använda “sin rätt att svara proportionerligt” om USA inleder en militär operation mot “Iran, dess medborgare eller dess säkerhet”.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres sade under samma möte att Mellanöstern är på väg mot ett “fullskaligt krig”.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Råttkaos väntas i svensk stad på torsdag – “Kommer vara påtagligt”

2024 04 14

En kommande strejk kan vara på väg att ställa till det rejält i Skåne.

Det handlar om fackförbundet Kommunals krav på SKR om förbättringar gällande bland annat lönevillkor och regler för dygnsvila.

På torsdag nästa vecka lär medlemmarna gå ut i strejk.

Det handlar om över 5 000 medlemmar på 750 arbetsplatser runt om i landet.

Fruktar kaos

Strejken berör flera olika områden.

Bland annat renhållningsarbetare, där nästan alla renhållningsarbetare i Lund ingår i varslet.

Därför fruktar nu staden råttkaos och överfulla soptunnor i och med strejken.

Det rapporterar TV4.

“Kommer bli påtagligt”

Andra yrkesgrupper som berörs är bland annat lokalvårdare och måltidspersonal.

Just renhållningsarbetarnas deltagande i strejken väntas leda till obehagliga utmaningar.

– Det kommer ju att bli överfulla tunnor. Vi ser råttor varje dag, så det är något som kommer att bli påtagligt om det blir strejk, säger Nicklas Kryger som arbetar med saken i staden, till TV4.

Har krävt ordning

Fackförbundet kommunal framhåller att strejken kommer att utbryta om parterna inte kommer överens.

– Kommunal har i årets avtalsförhandlingar bland annat krävt ordning och reda i löneprocesserna, där Kommunal menar att ett skriftlighetskrav vid lönesättning och utbetalning av ny lön i tid, borde vara rena hygienfaktorer i Sveriges största kollektivavtal. Vilket motparten inte velat tillmötesgå, förklarar fackförbundet.

– Kommunal har även krävt att ett helhetsgrepp tas för att skapa hållbara arbetstider, samt förbättringar i dygnsviloregleringarna för bland annat räddningstjänst och LSS-verksamhet. Villkor som motparten i stället vill försämra.  

“Rimliga krav”

Vidare menar man att det inte rör sig om någonting taget ur luften.

– Medlemmarna i Kommunal kräver inga fantasier. Vi har haft rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar för att få ner inflationen och inte bära in yrkanden som är kostnadsdrivande. SKR och Sobona har ändå inte kunnat gå oss till mötes, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.

Foto: J. Cotten

Text: Redaktionen