Det ser ut som Boris – men det är inte Boris

2022 05 18

Folk vände på sig både en och två gånger och var säkra på att det var Storbritanniens premiärminister som kom gående nedför gatan.

Men när allt kom omkring så var det inte Boris Johnson – dock en person som var extremt lik den världsberömda brittiska premiärministern med en kraftig blond kalufs.

På pricken som Boris

I själva verket var det den prisbelönta skådespelare Kenneth Branagh som spelar Boris Johnson i den nya TV-miniserien This England som har premiär på brittiska TV-kanalen Sky Atlantic framöver.

– Kenneth Branagh ser ut på pricken som Boris Johnson, rapporterar The Sun som sett den 42 sekunder långa trailern som nu har släppts.

Samma framåtlutande gång

– Med hjälp av specialkosmetika har den 61-åriga skådespelaren lyckats efterlikna Boris Johnson på alla punkter och han har till och med premiärministerns framåtlutande gång.

TV-serien består av fem avsnitt där tittarna får följa dramatiska skeenden i såväl Storbritanniens historia som Boris Johnsons personliga liv.

Svävar mellan liv och död

Serien börjar med att Boris Johnson utnämns till premiärminister strax innan det första fallet av covid-19 registreras i Storbritannien.

Man får även följa när Boris själv smittas och insjuknar svårt i pandemin varpå han svävar mellan liv och död.

Får sonen Wilfred

Men Boris överlever och TV-tittarna får följa med när glädjen står på topp för Boris och hans Carrie då de får sonen Wilfred.

Kopplat till pandemin ställer Boris dock till det vid flera tillfällen och tonar bland annat ned virusets risker.

– Jag var på sjukhuset häromkvällen och jag tror det var några coronaviruspatienter där. Jag skakade hand med varenda en, säger Boris vid ett tillfälle i TV-serien.

Harry Potter

TV-serien är skapad av Michael Winterbottom och Kenneth Branagh får mycket beröm i brittisk press för de sekunder som släppts i trailern.

Han har tidigare spelat ibland annat Valkyria, Harry Potter och Dunkirk.

Hösten 2022

För att This England ska bli så genuin som möjligt har filmteamet baserat skeendet på intervjuer med riktiga doktorer och sköterskor inom brittiska sjukvården.

Seriens premiär är planerad till hösten 2022

Skulle Boris Johnson behöva en riktigt bra stand-in så vet han vem han ska vända sig till.

Foto: Sky

Text: Redaktionen


SWEDBANK: Hela Sverige kommer förändras – pekar ut datum

2024 04 19

Swedbank förutspår stora förändringar för hela Sverige jämfört med andra EU-länder.

Markera den 7 maj i kalendern.

Det datumet innebär startskottet för en rad förändringar för den svenska ekonomin.

– Utsikterna för hushållen börjar ljusna, säger Swedbanks chefsekonom Mattias Persson.

Stannar inte vid sänkningar

Det är nämligen i maj som Swedbank förväntar sig att Riksbanken kommer att inleda en serie räntesänkningar.

– Vi räknar med att styrräntan sänks med 25 punkter i maj, till 3,75 procent, vilket följs av ytterligare tre sänkningar i år. Riksbanken fortsätter att sänka räntan även under 2025, ned till två procent, säger Mattias Persson i en kommentar till bankens senaste konjunkturrapport.

Men det stannar inte där.

Enligt Swedbank är den nyligen framlagda vårändringsbudgeten ett första steg mot en mer expansiv finanspolitik.

"Sverige tar revansch"

Banken kallar det för en “revansch” för svensk ekonomi där nästa år blir särskilt expansivt med 50 miljarder kronor i ofinansierade åtgärder.

Successivt kommer Sverige att växla upp – snabbare än majoriteten av Europas övriga länder.

– Återhämtningen är i sikte för svensk ekonomi och när den ekonomiska politiken svänger om, med en penningpolitik som blir mindre åtstramande och en finanspolitik som blir expansiv, tar tillväxten i Sverige ordentlig fart och placerar sig i topp i Europa, säger Mattias Persson. 

– Detta talar också för att den svenska kronan ska stärkas.

Inkomsterna blir större

Swedbank understryker att en mindre åtstramande penningpolitik kommer ge en “välbehövlig injektion” till hela Sveriges ekonomi.

– Efter två år av fallande inkomster stiger de reala disponibla inkomsterna i år och ännu mer nästa år, säger Mattias Persson och tillägger:

– Konsumtionen förblir dämpad ett tag till då arbetsmarknaden försvagas under året, men börjar stiga efter sommaren för att sedan ta ett rejält steg upp och växa med hela 3,4 procent 2025, säger Mattias Persson.

Stabiliserad bostadsmarknad

Förutom fallande inflation, högre reala inkomster för hushållen och en allmän revansch för svensk ekonomi syns även en framtida prisuppgång för bostadspriserna, som mer eller mindre legat still i ett år och befunnit sig på en nivå tio procent lägre än toppen under våren 2022.

Nu har läget stabiliserats. Högre priser är att vänta.

– Kursändringen från Riksbanken ger skjuts åt bostadsmarknaden. Tillsammans med förbättrad köpkraft hos hushållen talar det för en ökad efterfrågan på bostäder och en försiktig prisuppgång på 2–3 procent i år och cirka 5 procent nästa år, säger Mattias Persson.  

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Viktigt meddelande från FHM: ”Kan i värsta fall leda till döden”

2024 04 18

Folkhälsomyndigheten är bekymrad.

Vårens vaccinationsinsats mot covid-19 går segt. Hittills har ungefär 30 procent av personer som är 80 år och äldre fått vårdosen, vilket är långt ifrån tillräckligt.

– Kommuner och regioner behöver nå ut till fler i april, betonar Folkhälsomyndigheten i ett uttalande.

"Kan i värsta fall leda till döden" 

Alla personer som är 80 år och äldre och personer 65-79 år, som har dagliga omsorgsinsatser från till exempel hemtjänst, SÄBO/korttidsboende eller motsvarande, rekommenderas en dos under våren 2024.

Enligt Folkhälsomyndigheten behöver dessa grupper  tills vidare vaccineras två gånger om året för att bibehålla sitt skydd mot allvarlig sjukdom och död.

Att endast 30 procent har tagit vårdosen mot smittan är därför oroväckande.

– Covid-19 orsakar fortsatt allvarlig sjukdom, och kan i värsta fall leda till döden. Därför rekommenderas personer som tillhör riskgrupp att vaccinera sig.

– Vissa riskgrupper behöver vaccination två gånger per år för att ha ett starkt skydd året runt. För dem är det viktigt att vaccinerar sig i vår, så att skyddet förblir högt och jämnt fram tills det är dags för höstdosen, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

”Markant lägre risk”

Vaccinationstäckningen varierar mycket i landet.

I en del regioner är det närmare 50 procent som har vaccinerat sig, i andra är det under 10 procent, uppger Folkhälsomyndigheten.

Enligt myndigheten verkar personliga kallelser, hög tillgänglighet och enkla bokningssystem vara faktorer som bidrar till att fler tar vaccinet. 

– Vi vill verkligen poängtera nyttan med att ta vaccindosen mot covid-19 som erbjuds nu i vår. De som tog förra årets vårdos visade sig ha en markant lägre risk att hamna på sjukhus under sensommaren och hösten.

– Genom vaccination kan vi inte bara minska det mänskliga lidandet, utan också avlasta hälso- och sjukvården samt omsorgen, säger statsepidemiolog Magnus Gisslén.

Foto: Folkhälsomyndigheten

Text: Redaktionen