“Det omöjliga” har hänt igen – fruktad smitta kan få fart i Sverige
2025 02 19
För bara ett år sedan trodde världens experter att det inte vore möjligt.
Men nu har det hänt för andra gången.
En vildfågel har återigen infekterat en ko i USA med influensatypen H5N1, mer känd som fågelinfluensa.
Och det förändrar allt om smittspridningen, menar nordiska experter.
– Det är en game changer, för vi hade hoppats att det var en “once in a lifetime”-händelse. Men eftersom det nu har skett två gånger med två olika varianter oberoende av varandra, tyder det på att överföringar från fåglar till kor är mer sannolik än vi trodde.
Det säger Lars Erik Larsen, professor i veterinär virologi vid Köpenhamns universitet, till TV2.
Potential för ny pandemi
Fågelinfluensan har potential att orsaka en ny pandemi och klassas som allmänfarlig i Sverige.
I USA utlystes nödläge i Los Angeles och San Francisco så sent som i december 2024 efter att en person insjuknat svårt i sjukdomen.
Förra året meddelade även svenska Folkhälsomyndigheten att alla sjukhusinlagda patienter med influensasymtom ska testas för H5N1.
– Fågelinfluensa är en patogen med potential att orsaka en pandemi bland människor, vilket både vi och andra myndigheter måste ha beredskap för, sade statsepidemiolog Magnus Gisslén till Läkemedelsvärlden vid tillfället.
LÄS MER: Nytt smittoutbrott – FHM utesluter inte ny pandemi
"Får oss att ändra uppfattning"
“Smittoreprisen” i USA innebär att det nu finns en reell sannolikhet att kor även i Europa och Skandinavien kan smittas på liknande sätt.
– Det är information som har fått oss att ändra uppfattning, säger Lars Erik Larsen efter nyheterna från andra sidan Atlanten och tillägger senare:
– Det gör att vi bedömer att risken att det kan hända i Europa och Danmark är något större och att vi måste vara mer vaksamma.
Forskaren: överväg att testa mjölken
Professorn får medhåll av Ramona Trebbien, seniorforskare och sektionsledare vid danska Statens Serum Institut (SSI), som också kallar det andra fallet för en “game changer”.
Hon fruktar att viruset kan ha gått under radarn och menar att Danmark borde överväga att börja testa mjölk för fågelinfluensa, eftersom korna som smittats i andra “vågen” inledningsvis inte uppvisade några symtom.
– Det betyder att det har funnits några symtomfria kor som har utsöndrat virus som har hittats i tankmjölk, säger Ramona Trebbien till TV2.
WHO: Risken ökar
Världshälsoorganisationen, WHO, slog förra året larm om risken för att H5N1 kan börja spridas till människor.
Några bevis för ett sådant scenario har dock hittills inte identifierats.
Däremot har det skett hundratals fall där personer smittats genom kontakt med djur. Bland människor som smittats är dödligheten 52 procent, enligt WHO.
LÄS MER: Virusforskare rasar mot USA – “så här startar en pandemi”
Foto: Pixabay
Text: Redaktionen