– Det kan inte bli så mycket värre

2021 05 09

SD i Varberg skakas av en skandal efter ett uttalande där en av deras ledamöter jämfört en fotbollsspelare med bajs. Nu sågas han av egna partiet.

– Det han uttryckt är helt oacceptabelt och inget vi står bakom på något sätt. Det är fel åt alla håll, det kan inte bli så mycket värre. Vi är väldigt måna om att inte ha något sådant i partiet, säger Stig Berntsson, ordförande för SD i Varberg till Expressen.

Skandalen avser en 45-årig ledamot i SD:s valberedning i Varberg som avslöjats av Expressen med förfärliga kommentarer. Efter en intervju med en 18-årig fotbollstalang från Elfenbenskusten som bedöms ha goda chanser till en framgångsrik fotbollskarriär mejlade SD-ledamoten följande till en tidning: 

– Han påminner om det som jag bajsade ut i morse när jag satt på toaletten, skrev SD-ledamoten som sen följde upp med ett uttalande till Expressen.

–Jag tycker det. Jag tycker att han påminner om det som jag bajsade ut på toaletten. Till exempel exakt samma färg. Jag kommer att stå för detta. Jag får ha mina åsikter. 

SD i Varberg meddelar att han inte längre är valbar för några uppdrag.

– Det är helt oacceptabelt. Han har lämnat partiet och är inte medlem längre. Han var uppsatt som valbar kandidat men ströks direkt som kandidat för nästa valberedning. Hade han vidhållit att han hade för avsikt att stanna kvar hade det troligen lett till uteslutning, säger Stig Berntsson till Expressen.

Expressen rapporterar att SD-ledamoten sänt hundratals mejl till media där han bland annat jämfört hudfärg och avföring och uttryckt sig kraftigt nedsättande om homosexuella.

– Det är lite förvånande. Vi har inte sett några sådana tendenser hos honom, säger Stig Berntsson till Expressen.

ANALYS

Det är att yttersta vikt för SD att agera omgående och kraftfullt när sådana här skandaler uppdagas och inte minst när M och KD torde granska partiet extra noga då skandaler hos SD riskerar att spilla över även på de tilltänkta samarbetspartierna. 

Denna typ av skandaler ska inte inträffa överhuvudtaget och SD kan vinna på att skärpa tonen internt ytterligare då valåret 2022 står för dörren. Sedan bör sådana uttalanden aldrig ske överhuvudtaget - oavsett om det är valår eller inte.

[yop_poll id="13"]

Militären bekräftar – skarp insats vid Gotland

2024 04 22

Under söndagen noterades två kraftiga smällar i Visby på Gotland.

Händelserna väckte stor uppmärksamhet. Tidigt spekulerades det i att Försvarsmakten låg bakom smällarna, men varken Gotlands regemente P18 eller Försvarsmaktens vakthavande kommunikatör kunder bekräfta uppgifterna. Aktörerna uppgav dock att smällarna sannolikt berodde på stridsflygplan som brutit ljudvallen.

Under måndagen går flygvapnet ut med nya uppgifter om smällarna, som var så kraftiga att fönsterrutor började skallra.

Enligt flygvapnets kommunikationschef Louise Levin orsakades smällarna av två stridsflygplan, som genomförde en ”skarp insats”.

– Det var ingen övning utan en skarp insats. Det var en rote Jas 39 Gripen ur vår incidentberedskap som genomförde en incidentinsats, säger hon till tidningen Hela Gotland.

En så kallad rote är benämningen på ett par stridsflygplan som bildar en tät formation.

”Skarp insats”

Under söndagen framkom uppgifter om att smällarna var en del av en pågående militärövning på Gotland.  Louise Levin tillbakavisar uppgifterna.

– Nej, det var en skarp insats, men mer kan jag inte säga, säger flygvapnets kommunikationschef. 

”Ständigt beredda”

Flygvapnet genomför regelbundet insatser för att säkra Sveriges luftrum.

Det finns alltid stridsflygplan redo att lyfta från en bas någonstans i Sverige. Den så kallade incidentberedskapen handlar om att lösa skarpa uppgifter, inom såväl jakt och attack som spaning. Det kan även handla om att identifiera och dokumentera aktiviteter i närområdet, till exempel militära övningar, flygplan eller fartyg.

Efter Rysslands invasion av Ukraina har flygvapnet följt händelseutvecklingen noga.

– Risken för ett väpnat angrepp mot Sverige är på kort sikt fortsatt låg, men vi är ständigt beredda. Vi anpassar beredskapen och ligger alltid steget före vilket ger oss handlingsfrihet att agera vid uppkomna oförutsägbara händelser. Jag känner mig trygg i att vi har en god beredskap i det svenska flygvapnet och Försvarsmakten, säger flygvapenchefen generalmajor Carl-Johan Edström i ett uttalande.

Foto: Försvarsmakten

Text: Redaktionen


Sänker skatten

2024 04 23

Regeringen överväger flera nya skattesänkningar.

Det uppger finansdepartementet på måndagskvällen.

– Inför budgetpropositionen för 2025 är det angeläget att flera skatteförslag kan förberedas genom remittering för att möjliggöra en samlad behandling av skatteförslag med budgeteffekter, framhåller departementet i ett uttalande.

Det handlar bland annat om följande förslag på skattesänkningar:

  • Sänkt skatt på arbetsinkomster
  • Sänkt skatt på pension
  • Sänkt flygskatt

– Inflationsbekämpningen har fungerat. Vi ser nu att inflationen sjunker på bred front och vi förväntas nå inflationsmålet i år. Inför arbetet med budgeten i höst är fokus att bygga ett rikare och tryggare Sverige.

–  Remisserna fokuserar primärt på tre områden, fortsätta stötta hushåll och företag som har det tufft, öka drivkrafterna till sparande och arbete, och att göra det enklare att driva företag i Sverige, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

1 900 kronor

Enligt förslaget om sänkt skatt på arbetsinkomster föreslås det ordinarie jobbskatteavdraget förstärkas med 8,1 miljarder kronor.

Det skulle innebära att skatten i genomsnitt minskar med cirka 1 900 kronor per år för de som omfattas, uppger regeringen.

Pensionskatten föreslås sänkas genom att det förhöjda grundavdraget för personer som fyllt 66 år förstärks med totalt 1,84 miljarder kronor.

– I genomsnitt minskar skatten med ca 1 100 kronor per person och år för de som omfattas av förslaget om förstärkning av det förhöjda grundavdraget, framhåller regeringen.

Flygskatten föreslås sänkas med 39, 162 eller 259 kronor per passagerare – beroende på slutdestination för flygresan. 

SD måste ge grönt ljus

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.

Det är dock inte säkert att regeringen och Sverigedemokraterna går vidare med samtliga skattesänkningar som föreslås.

Finansminister Elisabeth Svantesson betonar att det ekonomiska läget, reformutrymmet, finansieringsbehovet och överläggningar mellan regeringen och SD kan komma att påverka om förslagen presenteras i höstbudgeten eller inte.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen