– Det kan inte bli så mycket värre

2021 05 09

SD i Varberg skakas av en skandal efter ett uttalande där en av deras ledamöter jämfört en fotbollsspelare med bajs. Nu sågas han av egna partiet.

– Det han uttryckt är helt oacceptabelt och inget vi står bakom på något sätt. Det är fel åt alla håll, det kan inte bli så mycket värre. Vi är väldigt måna om att inte ha något sådant i partiet, säger Stig Berntsson, ordförande för SD i Varberg till Expressen.

Skandalen avser en 45-årig ledamot i SD:s valberedning i Varberg som avslöjats av Expressen med förfärliga kommentarer. Efter en intervju med en 18-årig fotbollstalang från Elfenbenskusten som bedöms ha goda chanser till en framgångsrik fotbollskarriär mejlade SD-ledamoten följande till en tidning: 

– Han påminner om det som jag bajsade ut i morse när jag satt på toaletten, skrev SD-ledamoten som sen följde upp med ett uttalande till Expressen.

–Jag tycker det. Jag tycker att han påminner om det som jag bajsade ut på toaletten. Till exempel exakt samma färg. Jag kommer att stå för detta. Jag får ha mina åsikter. 

SD i Varberg meddelar att han inte längre är valbar för några uppdrag.

– Det är helt oacceptabelt. Han har lämnat partiet och är inte medlem längre. Han var uppsatt som valbar kandidat men ströks direkt som kandidat för nästa valberedning. Hade han vidhållit att han hade för avsikt att stanna kvar hade det troligen lett till uteslutning, säger Stig Berntsson till Expressen.

Expressen rapporterar att SD-ledamoten sänt hundratals mejl till media där han bland annat jämfört hudfärg och avföring och uttryckt sig kraftigt nedsättande om homosexuella.

– Det är lite förvånande. Vi har inte sett några sådana tendenser hos honom, säger Stig Berntsson till Expressen.

ANALYS

Det är att yttersta vikt för SD att agera omgående och kraftfullt när sådana här skandaler uppdagas och inte minst när M och KD torde granska partiet extra noga då skandaler hos SD riskerar att spilla över även på de tilltänkta samarbetspartierna. 

Denna typ av skandaler ska inte inträffa överhuvudtaget och SD kan vinna på att skärpa tonen internt ytterligare då valåret 2022 står för dörren. Sedan bör sådana uttalanden aldrig ske överhuvudtaget - oavsett om det är valår eller inte.

[yop_poll id="13"]