– Det här är riggade förhandlingar

2021 06 20

Vänsterpartiet kommer att fälla Regeringen Löfven i morgon meddelar partiledare Nooshi Dadgostar (V) som riktar hård kritik mot Socialdemokraterna och Centern .

– Det är oseriöst av en svensk statsminister att låtsas som att han uppfyllt våra krav. När han vet själv att han inte gjort det, säger Nooshi Dadgostar (V).

Vänsterledaren sågar statsministerns agerande.

– Vårt krav var hela tiden att parterna skulle förhandla men utan hot om marknadshyror. För om det finns ett hot finns det ingen anledning för Fastighetsägarna att flytta på sig i den förhandlingen. Det är ovärdigt. Det är otroligt att en regering ägnar sig åt politiskt spel i en så allvarlig situation. Det är en kompromisslöshet man häpnar över, säger Nooshi Dadgostar (V).

– Det handlar om en punkt av 73. Det är en enda punkt vi talar om. De har i så fall fått 72 punkter av sitt program.

Bakgrunden är det nya S-C-MP-L-budet om att bostadsmarknadens parter ska få förhandla fram ett bud i frågan om hyressättning. Men om de misslyckas att nå en överenskommelse så är det utredningens förslag som gäller - vilket gör V mycket upprörda.

ANALYS

Socialdemokraterna och Centerns nya bud till Vänsterpartiet är ett så pass svagt bud att de redan på förhand måste ha insett att V skulle säga nej då det inte uppfyller V:s krav. Nooshi Dadgostar har därmed en stor poäng i att detta inte var ett seriöst förslag som S-C kan ha trott skulle göra någon skillnad.

Sannolikheten är nu mycket stor för att regeringen fälls – något annat utfall är svårt att se. Om inte statsministern avgår eller utlyser extraval dessförinnan. Ett annat hett alternativ är att Centern backar från frågan om friare hyressättning.

[yop_poll id="233"]