Dessa livsmedel måste inte slängas – kan ätas trots mögel
2025 09 15
Många slänger mat helt i onödan.
Mat som börjat mögla slutar ofta i soptunnan eller vasken.
Men många livsmedel går bra att äta, trots att de blivit mögliga.
– En hård ost som har mögel kan du skära bort möglet med två centimeters marginal, säger Livsmedelsverkets matsvinnsexpert Karin Fritz, till SR.
Flera livsmedel går bra
Enligt Livsmedelsverket finns det fler livsmedel som kan ätas, även om de börjat mögla.
Äpple, potatis och askar med bär är några exempel där man kan skära eller ta bort vissa delar som möglat, och sedan äta resten.
När det kommer till bröd är det dock annorlunda.
Då ska man slänga hela brödet om någon del har börjat få påväxt av mögel.
– De här mögelsporerna och trådarna kan sprida sig, så att du inte ser dem, in till andra skivor av brödet. Så du behöver slänga hela påsen med bröd, hur tråkigt det än är, säger Karin Fritz.
LÄS MER: Kritiserad skatt sänks – från 25 till 6 procent
Vill minska matsvinn
Matsvinn uppstår överallt där mat hanteras, men allra mest slängs i hushållen, uppger Livsmedelsverket.
Naturvårdsverket har i uppdrag att mäta livsmedelsavfallet i Sverige, där även matsvinn ingår.
Enligt den senaste rapporten minskar matsvinnet i de svenska hushållen.
Fakta matsvinn
- Varje år slänger hushåll i Sverige cirka 15 kilo ätbar mat per person. De vanligaste livsmedlen som slängs i onödan är frukt, grönsaker, bröd och matrester.
- Utöver det hälls 18 kilo mat och dryck ut i vasken, per person och år. De produkter som oftast hälls ut är kaffe, te och mejeriprodukter.
- För en familj på två vuxna och två barn handlar det sammanlagt om cirka 130 kilo per år.
- Ett matsvinn på 15 kilo i soptunnan skulle kunna motsvara nästan 35 måltider per år för en person.
- För en familj på två vuxna och två barn motsvarar matsvinnet en kostnad på mellan 5000 och 6000 kronor per år.
Källa: Livsmedelsverket.
LÄS MER: Arbetsförmedlingen: Här finns jobben i höst
Foto: Axfood
Text: Redaktionen