Ukrainas militär vädjar – Barn uppges ha dödats

2022 02 25

Situationen förvärras i Ukraina. I norra delarna av Kiyv pågår strider mellan ukrainska trupper och de ryska ockupanterna.

Nu skickar den ukrainska militären en desperat vädjan till sin egen befolkning. De vädjar om nya rekryter till armen.

Behöver alla – inga ålderskrav

– Idag behöver Ukraina allt. Alla procedurer för att gå med är förenklade. Ta bara med ditt pass och identifikationsnummer. Det finns inga åldersbegränsningar. Om folk har problem med att registrera sig behöver de endast visa upp det här inlägget, skriver Ukrainas försvarsmakt på sitt officiella Twitter-konto.

Desperat utspel

Ett desperat utspel i en desperat tid. Inlägget kan tolkas som att försvarsmakten vill att alla civila, trots ringa ålder, ska ansluta sig till striderna, skriver BBC.

Allmän mobilisering

Tidigare under dagen utfärdade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj en order om allmän mobilisering i hela landet. Det innebär att värnpliktiga och reserver från samtliga av Ukrainas regioner kallas in till striderna.

 Uppgifter: Har bombat 33 platser

Samtidigt kommer uppgifter om att Ryssland har bombar 33 platser i Ukraina under det senaste dygnet. Mins två barn uppges ha dött i bombningarna. Uppgifterna bekräftas av Ukrainas inrikesminister, enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Fyra miljoner på flykt

FN:s flyktingorgan UNHCR senaste beräkningar befarar ett värsta tänkbara scenario som skulle innebära att fyra miljoner ukrainare kan komma att fly över gränserna. Störst ansvar vid en sådan flyktingvåg faller på grannländerna Polen, Moldavien och Rumänien, men även på Ungern och Slovenien, uppger Unicef.

Upp emot fem miljoner

FN:s barnfond varnar för att ännu fler ukrainare kommer att fly landet. De befarar att siffran kan komma att stiga till upp emot fem miljoner människor.

Foto: Volodymyr Zelensky FB D. Gonzalez, arkivbild

Text: Redaktionen