Desperat läge i Spanien – vänder blickarna mot Sverige
2024 08 14
Sommaren i Sydeuropa är extremt utmanande.
Klimatförändringarna slår hårt mot länder som Spanien och Grekland.
I det förstnämnda har man periodvis fått stänga av vattnet på grund av långvarig torka och i förorter till grekiska huvudstaden Aten har tiotusentals personer de senaste dagarna evakuerats med anledning av omfattande skogsbränder.
Nu slår de två länderna larm till EU, rapporterar Politico.
Spanien och Grekland hänvisar till hur man drabbas extremt mycket hårdare av klimatförändringarna än unionens nordligare medlemmar, exempelvis Sverige, och varnar för en kommande ekonomisk katastrof om inte åtgärder vidtas.
– Jag är en stor förespråkare för den gröna omställningen. Men det kan inte ske på bekostnad av dem som faktiskt lider av konsekvenserna av klimatförändringarna idag, säger den grekiska premiärministern Kyriakos Mitsotakis till tidningen.
Vill se EU-fond
Konservativa Kyriakos Mitsotakis har gått samman med den spanska socialistiska vice premiärministern Teresa Ribera i kampanjen.
De förenas i just kravet på åtgärder som ska hjälpa de två länderna i kampen mot extremväder.
Bland annat förespråkar man en ny EU-fond som ska kunna bidra med ekonomiska medel.
– Man vill investera så fort som möjligt eftersom det minskar kostnaderna och det ger tidig tillgång till förmåner. Det är därför den ekonomiska diskussionen är viktig, säger Ribera.
Vädjade till Sverige
I Grekland har ett område över 100 000 hektar brunnit den senaste veckan.
Drygt 700 brandmän från Turkiet, Frankrike, Italien, Spanien och Tjeckien har kallats in för att bekämpa elden.
Problemen var liknande förra året.
Då vädjade Grekland till Sverige – och fick direkt grönt ljus från regeringen om hjälp.
Via Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, skickades skopande flygplan för skogsbrandsbekämpning.
200 insatser
Varje år genomför Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, cirka 200 insatser i utländska kris- och konflikthärdar.
MSB arbetar även med insatser för att utveckla andra länders förmåga att förebygga och hantera kriser och att integrera genus- och miljöaspekter i krishanteringen.
– De erfarenheter som vi får från omfattande krissituationer i andra länder är mycket värdefulla också i det nationella arbetet – och vice versa, framhåller myndigheten på sin hemsida.
Foto: A. G. Pont resp Ninni Andersson Regeringskansliet
Text: Redaktionen