Demonstranterna skjutna av ryska soldater

2022 03 05

Ukrainska invånare som demonstrerar fredligt mot ockupationen har skjutits av ryska soldater.

Det framgår av videofilmer som har postats på sociala medier och som har verifierats av amerikanska analytiker.

Ryssar har trängt in

Händelsen utspelade sig i samhället Novoskop i regionen Luhansk i nordöstra Ukraina. Samhället har 10 000 invånare och ligger i gränstrakterna där ryska soldater nyligen har trängt in.

Fredligt demonstrationståg

Videoklipp i sociala medier visar hur invånare går i ett fredligt demonstrationståg där de protesterar mot den ryska ockupationen. De bär Ukrainas flagga och ropar Ukraina.

Samtidigt kan man höra hur vapen avlossas och minst en man blir skjuten i benet och faller till marken.

Sköt mot obeväpnade

– Ryssarna öppnade eld mot obeväpnade människor. Tre personer skadades och är nu på sjukhus, säger Sergiy Haidai som är chef vid Luhansk regionala administration.

Video verifierad

CNN har geografiskt identifierat videon samt bekräftat dess autencitet.

TV-kanalen kan dock inte bekräfta hur många av demonstranterna som blev skjutna.

Blodiga ben

Efter att mannen i videoklippet skjutits till marken hörs en röst långt bort:

– Alla måste lämna området nu.

Ett fotografi från händelsen visar en man med blodiga ben som bärs iväg. Det tycks vara samma man som fallit till marken i samband med skjutningen mot demonstranterna, konstaterar CNN.

Livsmedelsbutiker

En av videofilmerna som togs innan skjutningen visar hur demonstranterna tågar mot den ryska truppen som satt upp ett läger utanför några livsmedelsbutiker.

Planerarr skräckregim

USA:s underrättelsetjänst har redan tidigare gått ut med uppgifter om att Ryssland avser att skapa en skräckregim i Ukraina där fredliga demonstranter kommer att attackeras – vilket var precis vad som skedde i videofilmen.

HBTQ-personer

Samma underrättelseuppgifter gör gällande att ryssarna kommer att leta rätt på politiker, HBTQ-personer, religiösa företrädare och olika sorters aktivister som finns på dödslistor.

Avrättningar och tortyr

Avrättningar och tortyr väntar enligt rapporterna som lämnats över till FN.

USA:s underrättelseuppgifter har så här långt inför och under diktaturen Rysslands brutala anfallskrig mot demokratin Ukraina visat sig stämma mycket väl in.

Foto: Telegram

Text: Redaktionen