DEMOKRATI: Dödshot och hat vardag inför val

2022 10 11

I spåren av den hätska stämning som piskades upp inför, under och efter det amerikanska presidentvalet 2020 går landet inom mindre än en månad till det så kallade mellanårsvalet.

Och stämningarna i jättelandet USA har knappast blivit lugnare, tvärtom.

Flera valförrättare vittnar om fler och brutalare hot och hat.

– Jag hade en bebis på 2,5 månader och en 5-årig son. Och ett av hoten postades hem till mig, framhåller Claire Woodall-Vogg, valförrättare i Milwaukee, Wisconsin, till SVT.

Wisconsin i fokus efter valet 2020

Just i delstaten Wisconsin är det extra upprört eftersom den dåvarande presidenten, Donald Trump, tappade den efter omräkning.

Det har republikanerna än i dag svårt att acceptera.

Men det är inte bara i den delstaten som valförrättare drabbats.

USA Today berättar om valförrättaren Lisa Deeley i delstaten Pennsylvania och staden Philadelphia, som under rösträknandet 2020 för ett ögonblick lämnade rösträkningslokalen och gick ut för att ta en nypa luft.

Överöst av hot och hat

En Trump-supporter dök upp och överöste henne med hot, hat och anklagelser omvalfusk.

Incidenten filmades och lades ut på sociala medier. Därefter blev livet ett helvete både för Deeley och hennes anhöriga. Hennes mor flyttade till en annan stad för att komma undan problemen och Deeley själv kunde inte förflytta sig de kortaste vägarna till och från hemmet.

– Alla som har haft den här positionen före mig har arbetat i relativ anonymitet, sa Deeley som nu befarar att det till framtida val blir svårt att rekrytera valförättare.

Mellanårsval en indikatorför Biden

Undersökningar visar att en av fem valförrättare signalerar att de inte vill ha uppdraget fler gånger.

Mellanårsvalet äger rum den 8 november och brukar avslöja hur den sittande presidenten har lyckats hittills.

Av hävd är det inte ovanligt att vederbörandes parti tappar platser i kongressen, just på grund av att amerikanerna vill visa sitt missnöje över den politik som, i det här fallet, Joe Biden har bedrivit.

Foto: S Davis

Text: Redaktionen