De vill bli Europas mäktigaste

2021 05 09

Europas folkrikaste land går till val 26 september och paniken är nu påtaglig inom det ledande högerpartiet Kristdemokraterna som rasar rejält i mätningarna. Två kandidater vill ta över efter Angela Merkel som inte ställer inte upp för omval.

Kristdemokraterna utgörs av två systerpartier; CDU som finns i 15 av landets 16 delstater och dess systerparti CSU som finns i delstaten Bayern.

Armin Laschet

Han leder Nordrhein-Westfalen som är den folkrikaste av Tysklands delstater. Laschet ses som Merkels favorit och valdes till Kristdemokraterna CDU:s partiledare med knapp marginal. Som CDU-bas förväntas han bli kanslerkandidat för både CDU och CSU inför valet men 60-åringen har svag popularitet och får bara stöd av 12% av tyskarna enligt vissa mätningar rapporterar Deutsche Welle.

Laschet har profilerat sig som EU-vän men samtidigt anklagats för att ha en alltför daltande inställning gentemot Putin och han är positiv till Putins gasledning i Östersjön. Hans största opinionsmässiga minus är dock hans svaga karisma och ibland sägs det skämtsamt att hans främsta passion är kompromisser.

Markus Söder

Han leder Bayern, den näst folkrikaste delstaten, och är mycket populärare än Laschet enligt mätningar som pekar på att 43% av tyskarna vill se honom som CDU/CSU:s kandidat. I en tid då Merkels kristdemokrater tappat stöd i takt med att pandemin slagit allt hårdare mot landet så har Söder setts som en politiker som kräver hårdare tag mot smittspridningen vilket ökat hans popularitet.

Söder sticker inte ut på något nämnvärt sätt rent politiskt jämfört med Laschet och de båda kommer bra överens. Han är dock mer karismatisk och skojfrisk.

Vinnaren ställs mot Socialdemokraternas vicekansler och landets finansminister Olaf Scholz.

[forminator_poll id="3069"]