Därför sprider ovaccinerade smittan mycket mer än de som är vaccinerade

2021 08 12

En ovaccinerad person som smittats utsöndrar mycket mer virus än det fåtalet vaccinerade personer som trots att de tagit vaccinet får smittan.

En mängd studier visar att vaccinen ger ett mycket bra skydd mot att smittas och framförallt mot att drabbas av allvarlig sjukdom, sjukhusinläggning och död. Folkhälsomyndighetens senast uppdaterade statistik som presenterades i juli visar att endast 0,15 % av de som fått dos 2 har konstaterats smittade mer än två veckor efter andra vaccindosen.

Ovaccinerade sprider mer

Men inga vaccin ger ett 100-procentigt skydd och även om två doser ger ett mycket bra skydd så kan man således ändå bli smittad. En ovaccinerad person som smittas av viruset sprider dock smittan mycket mer än de fåtalet personer som blivit vaccinerade men som trots sin vaccination blir smittade.

Utsöndrar mindre virus

Professor Matti Sällberg som forskar vid Karolinska Institutet förklarar hur det fungerar.

– Vi vet från Storbritannien och framför allt Israel att vaccination trycker ner smittsamheten hos den som är vaccinerad, säger han till TT enligt SvD.

En vaccinerad person kan sprida smittan vidare men tack vare det erhållna vaccinet så tar immunförsvaret hand om virusinfektionen och det leder till att kroppen utsöndrar mindre virus hos personer som är vaccinerade.

Vaccinerade mindre smittsamma

Med andra ord så är det betydligt mindre risk att drabbas av covid-19 om man stöter ihop med en person som är vaccinerad och smittad jämfört med om man stöter ihop med en person som är ovaccinerad och smittad.

– Man är betydligt mindre smittsam. Man har mindre virus i kroppen och bär på det under en kortare tid, förklarar professor Matti Sällberg.

ANALYS

Det är viktigt att vaccinera sig av en rad olika skäl. Trots det figurerar det felaktigheter på skumma sidor på Internet men även i sociala medier som bland annat går ut på att ”även vaccinerade smittar andra och varför ska man då vaccinera sig”.

Det faktum att man som vaccinerad har mycket större skydd mot att bli smittad och ett otroligt bra skydd mot att drabbas av allvarlig sjukdom och död är givetvis i sig ett extremt starkt skäl för att vaccinera sig.

Allt pekar i samma riktning

Det finns även solidaritetsskäl eftersom vaccination ökar skyddet för alla andra. Och det är i enlighet med texten ovan även så att trots att ett fåtal vaccinerade blir smittade och även kan smitta andra så smittar man mycket mindre jämfört med ovaccinerade personer som smittas. Fakta efter fakta pekar med andra ord i samma riktning – det är väldigt viktigt att vaccinera sig och att få både dos 1 och dos 2. Både för sig själv och för sina medmänniskor.

Foto: M. Napo

[yop_poll id="470"]

Betalningssystem har slagits ut i hela landet

2024 05 21

Under måndagen har flera butiker och restauranger drabbats av stora problem.

Runt om i landet har kunder inte kunnat betala med kort.

Problemet har bland annat drabbat livsmedelskedjorna Hemköp och Willys.

Matjättarna har varit förtegna om problemet, men nu kommer uppgifter som gör gällande att det rör sig om ett omfattande problem hos en specifik leverantör.

Enligt uppgifter till Di har företaget Westpays kortterminaler slagits ut helt och hållet.

– En av Westpays partners är it-leverantören Tietoevry, som tidigare varit föremål för en omfattande hackerattack, rapporterar tidningen.

Hackerattacken mot Tietoevry ägde rum i början av året och påverkade bolagets tjänster till flera företag – bland annat Rusta, Filmstaden, Granngården och statliga Systembolaget.

Den ryska hackergruppen Akira låg bakom attacken.

Flera kända kunder

Westpay har inte uttalat sig om måndagens tekniska problem.

Leverantören erbjuder olika betallösningar till flera stora aktörer som butikskedjan Elon, snabbmatskedjan Max och matjättarna Willys och Hemköp.

– Fintech- och betalningslösning är kärnan i vårt erbjudande. Till detta adderar vi kringtjänster som ger våra kunder full kontroll och säkerhet i världsklass. Drivkraften är att vara en möjliggörare för våra kunders drömmar och ambitioner. Du förstår, vi älskar att göra våra kunder lite bättre genom att addera vår styrka till deras fördel, framhåller Westpay på sin hemsida.

”Klart att det påverkar”

Restaurangkedjan Sushi Yama använder Westpays kortterminaler. 

Kedjans talesperson Danny Barsoum konstaterar att man inte fått någon information om när problemet kan vara åtgärdat.

– Vi får hänvisa kunder till andra betalsätt.

– Vi har möjlighet att ta emot swish och beställningar via app och webb, så vi har fler kanaler som vi kan använda, men kortbetalningar är det främsta betalsättet så det är klart att det påverkar, säger han till Di.

Fakta: Westpay

- Grundades 1988

- Leverantör inom fintech betallösningar

Arkivfoto: Axfood resp Jonas Leupe

Text: Redaktionen


Semesterfirare skickas hem – omedelbart

2024 05 21

Turister evakueras omedelbart från och med idag tisdag.

Det är beskedet som kommer från Australien och Nya Zeeland på tisdagsmorgonen svensk tid.

Båda länderna kommer att skicka särskilt chartrade regeringsplan till paradisön Nya Kaledonien för att hämta hem sina medborgare som är fast på den kaosdrabbade semesterorten, rapporterar Reuters.

– Flygplatsen förblir stängd för kommersiella flygningar och det kommer att sättas in militär för att skydda offentliga byggnader, framhåller Frankrikes högkommission i Nya Kaledonien enligt nyhetsbyrån.

Tusentals turister fast

Enligt de lokala myndigheterna finns det över 3 000 personer som hamnat i limbo och väntar på att få lämna Nya Kaledonien efter det att flygen till och från ön ställts in.

Australiens utrikesminister Penny Wong bekräftar att man fått tillstånd för två flygningar och att regeringen kommer att fortsätta arbeta för att sätta in ytterligare flyg.

Nya Zeeland har på tisdagsmorgonen fått tillstånd för ett flyg som ska hämta 50 passagerare med de mest akuta behoven, men fler kommer.

– Det har varit en brådskande prioritet för regeringen att ta hem nyzeeländare, säger landets utrikesminister Winston Peters.

Utlyst nödläge

Nya Kaledonien är en populär paradisö i Stilla havet öster om Australien.

Ön är ett avhängigt territorium till Frankrike som nyligen planerade förändringar vad gäller röstberättigade till regionval. Lagändringen ska ge folk som bott på ön i minst tio år rösträtt, vilket orsakat massiva protester och dödliga upplopp under den senaste veckan.

Den 15 maj utlyste Frankrike nödläge och satte två dagar senare in 1 000 kravallutrustade franska soldater och poliser.

Inleder "större operation"

Totalt har sex personer förlorat livet i samband med våldsamheter och hundratals personer har skadats. 

I söndags gav Frankrike dessutom besked om att inleda en “större operation”.

– Allt görs för att återställa den ordning och det lugn som invånarna förtjänar, sade Frankrikes utrikesminister Gerald Darmanin enligt Sky News vid tillfället.

Foto: D. Gold

Text: Redaktionen