Därför reser en del billigt med SJ och andra dyrt

2021 12 05

Efterfrågan på tågresor är mycket stor inför julhelgen och många tåg är nästan redan fullbokade.

För den som är inne och letar tågresor på nätet inför de annalkande storhelgerna börjar goda råd bli dyra på sina håll.

Kraftiga prisvariationer

SVT har genomfört en granskning av priserna på tågbiljetter och bland annat har man funnit att sträckan Stockholm – Malmö kan variera med nära 1 300 kronor för en enkel resa.

Nästan 1 500 kronor

SVT:s kartläggning visar följande för en enkel resa mellan Stockholm och Malmö:

▪Resan kostar som billigast lite över 200 kronor

▪Resan kostar nästan 1 500 kronor dagen före julafton

Andra sätt att resa

– Den här prisskillnaden har man helt enkelt för att få bättre lönsamhet men också för att locka fler resenärer till tågen, säger Oskar Fröidh, transportforskare vid Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, till SVT.

Om SJ:s biljettpris blir för högt får resenärerna helt enkelt hitta ett annat sätt att resa på betonar han.

Verklig kostnad 500 kronor

– De som inte kan ta tåget av ekonomiska skäl får se sig om efter andra färdmedel, säger transportforskaren Oskar Fröidh.

Han klargör även att den verkliga kostnaden för SJ ligger på lite över 500 kronor för en platsbiljett mellan Stockholm och Malmö avseende SJ:s snabbtåg vid normal bokning.

De som betalar mer bjuder

– Alla som betalar mindre än det blir bjudna på en del av kostnaden av de som betalar mer, säger han till SVT.

Huruvida man betalar mer eller mindre än 500 kronor beror på hur tidigt man är ute och bokar sin resa och vilka klockslag man väljer att resa.

Inför den hektiska julhelgen överväger SJ att sätta in extra tåg och att koppla på fler vagnar på de tåg som är i trafik.

Helägt av svenska folket

SJ AB ägs till 100 procent av svenska staten och förvaltas av Näringsdepartementet. SJ förklarar på sin webbsida att ägarens övergripande mål för SJ är att skapa ett långsiktigt hållbart värde, vilket medför krav på långsiktig lönsamhet, effektivitet, utvecklingsförmåga samt ett socialt, miljömässigt och ekonomiskt ansvarstagande.

Helt affärsmässiga grunder

SJ har inget samhällsuppdrag och verksamheten bedrivs helt på affärsmässiga villkor utan statliga bidrag eller subventioner.

Foto: SJ AB