Därför pratar hela världen om Sverige

2022 05 31

Svenskar är så snåla att barnens vänner får stanna kvar på kompisens rum när familjen ska äta.

Tesen dominerar på sociala medier.

Hela världen chockeras över svenskarnas snålhet.

Startskottet

Allt började med en enkel fråga på nätforumet Reddit.

En användare skrev:

– Vad är det konstigaste du behövt göra hemma hos någon annan på grund av deras kultur eller religion?

I ett av de drygt sextontusen svaren berättade en användare om hur det gick till när han lekte med sin svenska kompis:

– Medan vi lekte på hans rum ropade hans mamma att maten var klar. Och lyssna på detta. Han sa åt mig att VÄNTA på hans rum medan de åt. Det var fan galet.

Blåste upp till storm

Efter kommentaren tog det fart. I många inlägg, bland annat på Twitter, anklagas Sverige för att vara ett ogästvänligt land och svenskarna anklagas för att vara snåla.

Jag kan inte förstå hur Reddit och Twitter har förändrat hur människor ser på Sverige. I över 100 år har Sverige setts som ett bra ställe att bo i och en skärmdump har förstört det, skriver en användare på Twitter.

Inlägget har delats över 10 000 gånger.

Kopplar Sverige till slaveri och imperialism

Vissa användare går längre än så och kallar Sverige för ett rasistiskt land.

Bland annat är bilder på glassarna Nogger och 88 återigen på tapeten. Många anser att glassarnas namn är rasistiska och nazirelaterade.

– Äntligen har rättvisan nått Sverige. Den nordiska nationens problem har visat sig genom #Swedengate, efter att länge undvikit kritik för sin samtida rasism och historiska roll i slaveriet och imperialismen, skriver en användare i ett inlägg på Twitter som delats över 3 000 gånger.

Tar det med ro

Bilden av Sverige delas inte av alla.

– Levt hela mitt liv i Sverige och endast varit med om att jag inte fick mat av vänners familj en gång i hela mitt liv... Och hur denna diskussion övergått till att Sverige är ett neonazistiskt land förstår jag inte, skriver en användare på Twitter.

En annan användare har en "positivare syn" på den ”svenska traditionen”.

– Önskar nästan jag levde i Swedengate-verkligheten. Min kompis favoriträtt var makaroner med sylt, det åt han minst tre gånger i veckan. Önskar jag var tvungen att sitta kvar och spela Yoshi’s Story på hans rum istället för att trycka i mig den sjuka kombon av vänlighet.

Foto: I. Designs

Text: Redaktionen