Därför blev det succé för Joe Biden ikväll

2021 03 27

President Joe Biden fick inte en enda fråga om pandemin och vaccineringen vid sin första formella presskonferens som president – och det är beviset för hans inledande succé som president.

Bakgrunden är förstås den framgångsrika vaccineringen och kampen mot pandemin. Presidentens mål om 100 miljoner vaccineringar under hans första 100 dagar som president uppnåddes redan dag 58.

– I dag sätter jag upp ett andra mål och det är att vi ska till min 100:e dag som president ha uppnått 200 miljoner vaccineringar. Jag vet att det är ambitiöst – dubbelt så mycket som vårt ursprungliga mål, sa Biden.

ANALYS

Under den cirka 75 minuter långa presskonferensen fick Biden en rad kritiska frågor om migrationen och samarbete med Republikanerna men inte en enda fråga om det USA:s befolkning bryr sig i särklass mest om, nämligen vaccineringen.

Att den vanligtvis så intensiva presskåren helt hoppade över frågor om pandemin är ett tydligt bevis för att det inte finns någon nämnvärd kritik på det området. Det är ett bevis för att Joe Biden har lyckats mycket bra med sin främst prioriterade fråga och hans popularitetssiffror ligger kraftigt över Donald Trumps avslutande presidentsiffror. Biden fick däremot en rad kritiska frågor på andra områden men inte pandemin.

På bilden framgår att USA nått mer än dubbelt så långt som flera europeiska länder när det gäller andelen invånare som fått minst en dos av vaccinet, enligt Oxford Universitys senaste siffror.

[forminator_poll id="2327"]