Danske Bank varnar – Sverige sämst i Norden
2025 05 23
Danske Bank slår larm om att Sverige är sämst av alla nordiska länder inom ett mycket viktigt område.
Den bostadssociala situationen i Sverige är väldigt dålig jämfört med andra nordiska länder.
Det menar Danske Bank och fastighetsföretaget Veidekke i en ny debattartikel.
Nu kräver de kraftfulla åtgärder – inspirerade av andra länder i Norden.
Sämst i Norden
Louis Landeman, chef hållbarhetsanalys på Danske Bank, har skrivit en debattartikel tillsammans med Veidekkes kommersiella direktör Lennart Weiss.
I debattinlägget, som publicerats i DN, påtalar debattörerna att en jämförelse som Danske Bank gjort mellan de nordiska länderna visar att Sverige är sämst i klassen när det gäller bostadspolitik.
På landsbygden gapar många bostäder tomma, samtidigt som hemlösheten växer i städerna, menar debattörerna. Den dåliga bostadssituationen drabbar framför allt svagare grupper.
– Jämfört med de andra nordiska länderna har vi i Sverige betydligt färre statliga stödsystem riktade mot svagare grupper. Därför har vi också en strukturell hemlöshet och trångboddhet som är mångfaldigt högre än vad den är i våra nordiska grannländer, skriver debattörerna i tidningen.
Systemskifte förändrade villkoren
Sverige har historiskt sett haft en framgångsrik social bostadspolitik, anser de två företrädarna för Danske Bank och Veidekke.
Men de senaste åren har vi halkat efter och blivit sämre än våra grannländer.
– Med 1990-talets systemskifte förändrades ramvillkoren i grunden. De kommunala bostadsbolagen ska i dag drivas efter affärsmässiga principer. Bostadsbidragen har kraftigt urholkats, menar Landeman och Weiss.
Nu kräver de kraftfulla socialpolitiska åtgärder – med inspiration från de andra nordiska länderna.
– Vår genomgång av internationella exempel visar att det finns en skattkista att ösa ur, bara vi är beredda att öppna oss för lärdomar från andra länder, skriver debattörerna.
Danske Bank har redan tidigare lyft fram möjligheten att hämta bostadspolitisk inspiration från Norge, Finland och Danmark.
Hösten 2024 frågade sig banken varför det är så höga inträdeströsklar på bostadsmarknaden i Sverige, och föreslog en rad åtgärder inspirerade av övriga Norden. Dessa tas även upp i debattartikeln.
I Norge har man bland annat skattesubventionerade bosparkonton, riktade startlån och en högre nivå av marknadsbaserad hyressättning, framhöll banken i ett uttalande.
I Finland har man riktade produktionsstöd och generösa bostadsbidrag, och i Danmark en marknadsbaserad prissättning av bolån med en högre grad av flexibilitet för hushållen, framhöll Danske Bank i en rapport.
Foto: Danske Bank
Text: Redaktionen