Danska koranbrännaren på väg till Sverige igen – Två nya manifestationer idag

2022 04 17

Koranbrännaren och högerextremisten Rasmus Paludan uppges nu vara på väg till ytterligare två manifestationer i Sverige.

Hans parti har fallit ned till 0 procents stöd i Danmark efter en lång rad kontroverser och nu siktar den flerfaldigt dömda politikern in sig på Sverige istället.

Återigen dags

Så här långt under påskhelgen har han hållit eller planerat manifestationer med fokus på att bränna koraner i Jönköping, Linköping, Norrköping, Stockholm, Örebro, Landskrona och Malmö.

Och nu är det återigen dags.

Två städer i Östergötland

Enligt uppgifter på koranbrännarens Facebooksida ska två tillställningar äga rum i dag i följande svenska städer:

◾Linköping klockan 12

◾Norrköping klockan 15

Islamistiska slagord

Risken är nu stor för våldsamma kravaller i de båda städerna sett till hur utvecklingen varit på övriga orter i Sverige som besökts av Rasmus Paludan under påsken.

Ingripandepolisen har gått ut med videoklipp där man ser stora grupper av mycket våldsamma män som angriper både polisen och räddningstjänsten samtidigt som de skriker islamistiska slagord.

Prästen ingrep

Kravallerna i Jönköping uteblev då bland annat fältassistenter och anställda vid Svenska Kyrkan fanns på plats och lugnade ned situationen samtidigt som en präst ringde i kyrkklockor.

Men i Linköping, Norrköping, Stockholm, Örebro, Landskrona och Malmö gick det betydligt värre till med omfattande våld som till och med gick ut på att försöka döda och skada poliser.

Rikspolischefen mycket upprörd

Rikspolischefen Anders Thornberg är mycket upprörd.

– Det är synnerligen allvarliga brott som de senaste dagarna har riktats mot polisen och annan blåljuspersonal.

– Flera deltagare i upploppen har fokuserat på att angripa och allvarligt skada poliser och polisens egendom, det har funnits en likgiltighet för mina medarbetares och andras liv. Vi ska visa att den som begår sådana här brott inte kommer undan. 

Riktar sig mot liv

Anders Thornberg betonar att grova brottsliga angrepp på rättsstaten måste och ska beivras snabbt. 

– Vi har sett våldsamma upplopp tidigare. Men det här är något annat. Det är ett grovt våld som riktar sig mot liv och egendom, framför allt mot poliser.

Utlovar kraftfulla åtgärder

– Det är mycket oroväckande och vi kommer ta till kraftfulla motåtgärder. Det här ska inte fortsätta.

– Utöver att hantera kommande allmänna sammankomster är det nu viktigt att ta hand om våra medarbetare som varit i kommenderingarna, i upploppen, de som stått öga mot öga med stenkastande grupperingar, de som skadats och de som lett insatserna.

Omsorg om drabbade poliser

Rikspolischef Anders Thornberg understryker att han har kontakt med Polisförbundet när det gäller den uppkomna situationen om omsorgen om de drabbade poliserna.

Arkivfoto: Polisen Göteborg City

Text: Redaktionen