Danska koranbrännaren på väg till Sverige igen – Två nya manifestationer idag

2022 04 17

Koranbrännaren och högerextremisten Rasmus Paludan uppges nu vara på väg till ytterligare två manifestationer i Sverige.

Hans parti har fallit ned till 0 procents stöd i Danmark efter en lång rad kontroverser och nu siktar den flerfaldigt dömda politikern in sig på Sverige istället.

Återigen dags

Så här långt under påskhelgen har han hållit eller planerat manifestationer med fokus på att bränna koraner i Jönköping, Linköping, Norrköping, Stockholm, Örebro, Landskrona och Malmö.

Och nu är det återigen dags.

Två städer i Östergötland

Enligt uppgifter på koranbrännarens Facebooksida ska två tillställningar äga rum i dag i följande svenska städer:

◾Linköping klockan 12

◾Norrköping klockan 15

Islamistiska slagord

Risken är nu stor för våldsamma kravaller i de båda städerna sett till hur utvecklingen varit på övriga orter i Sverige som besökts av Rasmus Paludan under påsken.

Ingripandepolisen har gått ut med videoklipp där man ser stora grupper av mycket våldsamma män som angriper både polisen och räddningstjänsten samtidigt som de skriker islamistiska slagord.

Prästen ingrep

Kravallerna i Jönköping uteblev då bland annat fältassistenter och anställda vid Svenska Kyrkan fanns på plats och lugnade ned situationen samtidigt som en präst ringde i kyrkklockor.

Men i Linköping, Norrköping, Stockholm, Örebro, Landskrona och Malmö gick det betydligt värre till med omfattande våld som till och med gick ut på att försöka döda och skada poliser.

Rikspolischefen mycket upprörd

Rikspolischefen Anders Thornberg är mycket upprörd.

– Det är synnerligen allvarliga brott som de senaste dagarna har riktats mot polisen och annan blåljuspersonal.

– Flera deltagare i upploppen har fokuserat på att angripa och allvarligt skada poliser och polisens egendom, det har funnits en likgiltighet för mina medarbetares och andras liv. Vi ska visa att den som begår sådana här brott inte kommer undan. 

Riktar sig mot liv

Anders Thornberg betonar att grova brottsliga angrepp på rättsstaten måste och ska beivras snabbt. 

– Vi har sett våldsamma upplopp tidigare. Men det här är något annat. Det är ett grovt våld som riktar sig mot liv och egendom, framför allt mot poliser.

Utlovar kraftfulla åtgärder

– Det är mycket oroväckande och vi kommer ta till kraftfulla motåtgärder. Det här ska inte fortsätta.

– Utöver att hantera kommande allmänna sammankomster är det nu viktigt att ta hand om våra medarbetare som varit i kommenderingarna, i upploppen, de som stått öga mot öga med stenkastande grupperingar, de som skadats och de som lett insatserna.

Omsorg om drabbade poliser

Rikspolischef Anders Thornberg understryker att han har kontakt med Polisförbundet när det gäller den uppkomna situationen om omsorgen om de drabbade poliserna.

Arkivfoto: Polisen Göteborg City

Text: Redaktionen


Arla ger besked om de nya korkarna

2024 04 20

Arla tror sig ha en förklaring gällande kritiken mot de nya korkarna.

Under den senaste tiden har fastsittande korkar på mjölkkartonger varit hett omdebatterade.

Många har velat se en återgång till tidigare versioner, medan andra inte lägger någon större vikt vid förändringen.

Arla, som är en av aktörerna som genomfört förändringen på sina produkter, tror sig kunna ge ett besked om anledningen till kritiken.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Geografiska skillnader

Vad gäller mjölken från Arla så tycks ilskan mot de fastsittande korkarna vara mer intensiv söder om Stockholm.

Presschef Max Wallenberg menar att det hela kan ha att göra med geografiska skillnader.

– Om du bor i Stockholm eller uppåt i landet så har du en kork som många tycker fungerar lite bättre, och bor du längre ner i landet så är det en kork som många tycker funkar lite sämre, säger han till SR.

Får fler klagomål

Arla får in fler klagomål från södra Sverige än från Stockholm och norrut.

– Det beror helt enkelt på var paketen produceras, vid vilket mejeri de görs. Den här korken som har fått mycket kritik, där behöver man trycka till så att det blir ett klick, annars fastnar korken och så får man mjölk överallt.

Därför infördes korkarna

De nya korkarna har införts i samband med att en ny EU-lag klubbas igenom.

– Plastlock från dryckesförpackningar är en av de vanligaste orsakerna till nedskräpning och några av de främst förekommande plastprodukterna upphittade under strandstädningar, förklarar Arla.

– Från och med juli 2024 införs ny lagstiftning från EU som kräver att alla korkar ska sitta fast vid dryckesförpackningar upp till tre liter. 

– För att kunna möta de nya kraven, har vi på Arla redan startat arbetet med att anpassa mejerierna till den nya förpackningsdesignen.

Ska sitta fast

Den nya EU-lagen är klar och tydlig vad gäller återvinningen.

– Enligt EU:s direktiv ska plastlocket sitta fast på förpackningen under hela förpackningens livslängd. Det betyder att hela förpackningen sorteras som pappersförpackning.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Nya regler när du går på restaurang – ska gälla i hela landet

2024 04 20

Ett nytt krav kommer att ställas på Sveriges restauranger.

Det meddelar landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

Kullgren har gett Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram föreskrifter om att restauranger och storhushåll måste informera gäster om ursprungsland för kött.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, säger ministern.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.        

Så kan gäster informeras  

Livsmedelsverket ska redovisa sitt uppdrag 15 december.

De nya kraven ska gälla i hela landet och berör färskt, kylt, fryst och malet kött av nöt, svin, får, get och fjäderfä som används som ingrediens i måltider som serveras på restauranger och i storhushåll.

–  Detta är en angelägen fråga för såväl konsumenter som för svenska lantbrukare, framhåller regeringen i ett uttalande.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Nya regler för hämtmat

Sedan tidigare har nya krav för restaurangers hantering av hämtmat införts. 

De nya reglerna trädde i kraft den 1 januari. 

LÄS MER HÄR:

Nya regler för hämtmat – det här gäller

Foto: A. Haney

Text: Redaktionen