Danmarks restriktioner borta – viruset inte längre samhällsfarligt

2022 02 01

Från och med idag är Danmarks restriktioner borttagna. Coronaviruset anses inte längre vara lika farligt för samhället.

Enligt DR orsakar coronaviruset inte längre lika allvarliga störningar i det danska samhället. Därför valde Danmarks myndigheter att från och med idag slopa alla restriktioner.

Alla krav borta

Det finns inget krav på munskydd eller vaccinationspass som båda har blivit en viktig del i hur samhället fungerar sedan pandemins start. Danmark har tagit bort alla krav, och enligt DR kan människor till och med ta bort appen där deras vaccinationspass finns lagrade.

Nattklubbar öppnar igen

Danmarks nattliv får liv igen. Myndigheterna har tagit bort alla restriktioner för nattklubbar, restauranger och barer vilket betyder att de från och med idag får hålla öppet nattetid.

Inga begränsningar

Restriktionerna för evenemang, kaféer och restauranger har även blivit slopade. Det finns inga begränsningar för antalet deltagare på teaterföreställningar, fotbollsmatcher eller konserter. För restauranger och kaféer finns det inte heller krav på hur många gäster det får finnas per kvadratmeter.

Epidemin dör ut

Då tillräckligt många har blivit smittade av omikronvarianten anser Jens Lundgren, professor i infektionssjukdomar, att det snart kommer uppstå en flockimmunitet.

- Inom kort kommer epidemin att dö ut. Men det behöver inte betyda att allt är tillbaka till det normala, säger han till TV 2.

Färre blir allvarligt sjuka

Omikronvarianten har visat sig ge ett lindrigare sjukdomsförlopp, men samtidigt är varianten mer smittsam. Dock blir färre och färre allvarligt sjuka.

- Vi har varit här förut, men den här gången är det annorlunda, säger Jens Lundgren.

Omöjligt att göra framtidsplan

Det finns dock inte tillräckligt mycket kunskap om omikronsmittan för att det ska gå att göra en plan för framtiden. Det är alltså inte uteslutet att Danmarks restriktioner kommer tillbaka. Jens Lundgren förklarar att de inte vet hur länge immuniteten från omikron varar, men att informationen inom de närmsta sex till nio månaderna kommer klargöra en del frågor kring läget.

- Vi behöver ingen plan just nu. Vi behöver mer kunskap, och det borde vi nog få, säger han.

Foto: N. Karvounis

Text: Redaktionen


Swedbank ändrar sig – helt nytt räntebesked till hushållen

2023 11 28

Swedbank tror inte på Riksbankens prognos.

När riksbankschefen Erik Thedéen i torsdags meddelade att styrräntan lämnades oförändrad varnade han för höjningar längre fram.

En felaktig prognos, enligt storbanken.

– Riksbanken signalerar att det finns risk för ytterligare en höjning längre fram men vi bedömer att det inte blir aktuellt, säger Swedbanks prognoschef Andreas Wallström i ett pressmeddelande på måndagen.

Ändrar sig

Andreas Wallström pekar på att inflationen tydligt är på väg ned, att arbetslösheten stiger och att ekonomin har stagnerat.

– Vi räknar med att Fed och ECB inleder sänkningar under andra kvartalet 2024 och att Riksbanken följer efter och sänker räntan lagom till midsommar, säger han.

Riksbankens besked att lämna styrräntan orörd får dock nu nya följder för Swedbanks och dess bolånetagare.

Storbanken har räknat med att myndigheten skulle höja räntan med 25 punkter.

När det nu inte skedde gör Swedbank en helvändning – och justerar hela sin prognos till ett mer positivt besked för hushållen.

– Vi reviderar ned våra prognoser på långräntor men räknar dock med en viss rekyl uppåt i närtid efter den stora nedgången i november.

Bundna och rörliga räntor

Det är i synnerhet de bundna bolåneräntorna som omfattas av Swedbanks nya besked.

En stabil kurva i den absoluta närtiden följt av en sänkning senare under prognosperioden under våren är alltså att vänta.

När det gäller de rörliga räntorna dröjer det lite till.

– De rörliga bolåneräntorna väntas ha toppat på omkring 4,8 procent, men börjar sjunka mer tydligt först från andra halvåret 2024 i samband med Riksbankens räntesänkningar, säger Andreas Wallström.

"Kommer behöva sänka"

Swedbank är alltså, till skillnad från Riksbanken själva, övertygade om en räntesänkning efter midsommar.

Erik Thedéen hävdar dock bestämt att det inte lär ske förrän 2025.

– Enligt våra prognoser kommer inflationen vara nära målet redan i maj nästa år och det innebär att Riksbanken då, med samma argumentation som man hade i torsdags, kommer behöva sänka räntan redan i juni, sade Swedbanks chefsekonom Mattias Persson till SVT i fredags.

Foto: M. Lis

Text. Redaktionen


Kvinna försvunnen

2023 11 26

Polisen söker efter en kvinna som har rapporterats saknad.

På söndagskvällen kommer uppgifter från polisen om att en person har försvunnit.

Det rör sig om en kvinna som har rapporterats saknad i Uppsala.

Hon sågs senast under eftermiddagen vid sitt hem i området Eriksberg, och polisen har nu inlett en stor sökinsats för att försöka hitta henne.

Finns signalement

Polisen har gått ut med signalement för att försöka få hjälp från allmänheten med att hitta den försvunna kvinnan.

Kvinnan är 64 år gammal och är 165 centimeter lång.

Hon har eventuellt även på sig svarta, runda glasögon.

– Hon är troligtvis iklädd svarta byxor, grön kort dunjacka modell stor och fluffig, svarta kängor samt kan ha en svart mössa på sig, meddelar polisen.

Vill ha hjälp

Vidare förklarar polisen att man vill få hjälp från allmänheten.

De ber om att alla som kan ha information om vart kvinnan kan tänkas befinna sig, eller har sett henne, bör höra av sig direkt.

– Personer som ser eller nyss har sett kvinnan uppmanas att kontakta polisen via telefonnummer 112. Övriga tips och observationer lämnas till polisens ledningscentral via telefonnummer 114 14.

300 räddningsinsatser

Polisen genomför årligen omkring 300 räddningsinsatser för att söka efter personer som försvunnit under sådana omständigheter att det finns farhågor för att deras liv, eller hälsa är utsatt för allvarlig fara.

Det finns stora resurser att använda sig av vid sådana insatser.

Hästar och helikoptrar

Bland annat kan man använda sig av hästar och helikoptrar i sökinsatserna.

– Under insatsen då polisen söker efter den försvunna personen bedömer en räddningsledare (som alltid är en polis när det gäller försvunna personer) vilka polisiära resurser som behövs vid sökandet, till exempel hundar, hästar, helikoptrar, motorcyklar och båtar, framhåller polisen via sin webbsida.

Man kan även ta in externa resurser som exempelvis Försvarsmakten eller organisationen Missing People.

Arkivfoto: Polisen Kalmar-Öland FB

Text: Redaktionen