Danmarks restriktioner borta – viruset inte längre samhällsfarligt

2022 02 01

Från och med idag är Danmarks restriktioner borttagna. Coronaviruset anses inte längre vara lika farligt för samhället.

Enligt DR orsakar coronaviruset inte längre lika allvarliga störningar i det danska samhället. Därför valde Danmarks myndigheter att från och med idag slopa alla restriktioner.

Alla krav borta

Det finns inget krav på munskydd eller vaccinationspass som båda har blivit en viktig del i hur samhället fungerar sedan pandemins start. Danmark har tagit bort alla krav, och enligt DR kan människor till och med ta bort appen där deras vaccinationspass finns lagrade.

Nattklubbar öppnar igen

Danmarks nattliv får liv igen. Myndigheterna har tagit bort alla restriktioner för nattklubbar, restauranger och barer vilket betyder att de från och med idag får hålla öppet nattetid.

Inga begränsningar

Restriktionerna för evenemang, kaféer och restauranger har även blivit slopade. Det finns inga begränsningar för antalet deltagare på teaterföreställningar, fotbollsmatcher eller konserter. För restauranger och kaféer finns det inte heller krav på hur många gäster det får finnas per kvadratmeter.

Epidemin dör ut

Då tillräckligt många har blivit smittade av omikronvarianten anser Jens Lundgren, professor i infektionssjukdomar, att det snart kommer uppstå en flockimmunitet.

- Inom kort kommer epidemin att dö ut. Men det behöver inte betyda att allt är tillbaka till det normala, säger han till TV 2.

Färre blir allvarligt sjuka

Omikronvarianten har visat sig ge ett lindrigare sjukdomsförlopp, men samtidigt är varianten mer smittsam. Dock blir färre och färre allvarligt sjuka.

- Vi har varit här förut, men den här gången är det annorlunda, säger Jens Lundgren.

Omöjligt att göra framtidsplan

Det finns dock inte tillräckligt mycket kunskap om omikronsmittan för att det ska gå att göra en plan för framtiden. Det är alltså inte uteslutet att Danmarks restriktioner kommer tillbaka. Jens Lundgren förklarar att de inte vet hur länge immuniteten från omikron varar, men att informationen inom de närmsta sex till nio månaderna kommer klargöra en del frågor kring läget.

- Vi behöver ingen plan just nu. Vi behöver mer kunskap, och det borde vi nog få, säger han.

Foto: N. Karvounis

Text: Redaktionen