Danmark varnar turister – “Håll er borta”

2023 09 08

Högt uppsatta politiker i Danmark riktar en skarp uppmaning till turister och utländska besökare.

En av Danmarks absolut största turistattraktioner har trätt in i en ny verklighet.

Drygt en miljon besöker platsen varje år – och folk beskriver den som “en annan värld”.

Det handlar om stadsdelen Christiania i Köpenhamn som den senaste tiden har drabbats hårt av en våldsvåg och kriminella gäng.

Unikt budskap

I slutet av augusti sköts en man i 30-årsåldern ihjäl i just Christiania. Fyra andra personer skadades i samma skjutning.

Det fick boende i området att gå ihop och kräva samma sak – stoppa droghandeln på gatan Pusher Street.

Ett unikt budskap med tanke på att Christiania sedan 1971 fungerat som ett parallellsamhälle där droger som cannabis florerat fritt utan att myndigheterna ingriper.

Och den bilden är intakt bland utländska turister som besöker stadsdelen, enligt en undersökning från danska TV2 Kosmopol.

"Håll er borta"

Att turister inte förstår riskerna i området oroar danska politiker.

Och nu går såväl justitieminister Peter Hummelgard (S) som Köpenhamns överborgmästare Sophie Hæstrup Andersen (S) ut och varnar potentiella besökare.

– Håll er borta. Det är inte längre det här öppna och härliga stället där man komma och köpa sig en bit “mys-cannabis, säger den senare i en intervju med SVT Skåne.

"Naiv föreställning"

Överborgmästaren poängterar att det istället har blivit ett samhälle där gängkriminella kämpar om marknadsandelar.

– Många av turisterna har en naiv föreställning om att det handlar om hippies som odlar hampa i ett drivhus där hemma, fyller Peter Hummelgard i.

Polisen misslyckas

En del frågar sig varför polisen inte bara går in på Pusher Street och rensar ut bodarna där det säljs hasch och cannabis.

– Det är inte så vettigt ur polisiär synvinkel, för historien har visat att man har misslyckats med det många gånger, säger Søren Thomassen, chefspolisinspektör vid Köpenhamnspolisen, till DR Nyheder.

Omger sig med vakter

Flera kranskommuner till Köpenhamn oroas också att våldet och brottsligheten kommer att flytta någon annanstans om den uppmärksammade gatan stängs av.

Men polisen är optimistisk om att kunna hantera ett sådant scenario.

– Det är komplext när man har så många kriminella på ett så litet område som Christiania. De omger sig med vakter och en massa annat skydd för att se till att vi inte kan komma in och göra som vi vill, säger Søren Thomassen.

Foto: Johan Nilsson/Øresundsbron

Text: Redaktionen