Danmark slår larm: Livsfarligt virus har upptäckts i Europa
2023 11 03
Ett livsfarligt virus har upptäckts i flera länder i Europa.
Det handlar om fästingar som bär på det dödliga Krim-Kongoviruset.
Viruset uppskattas ha en dödlighet på uppemot 40 procent och har upptäckts i Spanien, Grekland, Frankrike och Östeuropa.
Det uppger René Bødker, forskare vid Institutionen för veterinär- och husdjursvetenskap vid Köpenhamns universitet, för danska TV 2.
I Spanien förde en smittad person vidare viruset.
– Eftersom han var en av de första patienterna i Spanien var de inte tillräckligt försiktiga, så han smittade en sjuksköterska på sjukhuset. Mannen själv dog, medan sjuksköterskan överlevde, säger René Bødker.
Bødker påpekar att Krim-Kongoviruset är mycket svårhanterligt för läkare.
– Att hantera smittade patienter innebär en stor risk, säger han och hänvisar till att en smittbärare kan föra viruset vidare till andra personer, vilket inte är fallet med andra fästingvirus som borrelia och TBE.
Har upptäckts i Danmark
Än så länge har Norden varit förskonade från färstingviruset, även om infekterade fästingar har upptäckts i både Sverige och Danmark.
På grund av ett kyligare klimat överlever dock inte fästingarna. De dör ofta med kort varsel. Undantaget var sommaren 2018, då ett intensivt högtryck drog in över Norden.
René Bødker höjer ändå ett varningens finger.
Den danske forskaren uppmanar turister som reser söderut att vara på sin vakt.
– Vi pratar om få och sällsynta fall i Danmark. Däremot måste man vara mer försiktig när man är på semester utomlands, säger han till TV2.
Ökar risk för nya sjukdomar
Forskare har tidigare varnat för att klimatförändringar ökar risken för att nya sjukdomar ska sprida sig via insekter till Sverige.
– Fästingarna ser man nu börjar krypa till nordligare breddgrader, sa epidemiologen Emma Frans i en intervju med SVT Nyheter inför förra sommaren.
– Generellt kan man säga att klimatförändringar gör att djurens naturliga miljö inte längre är anpassad efter deras förutsättningar, vilket gör att de måste hitta nya boplatser, konstaterade Emma Frans.
Enligt epidemiologen leder det i sin tur till att djuren tvingas närma sig människor.
– När kontakten mellan djur och människor ökar så ökar även risken att såna här smittor hoppar mellan arterna.
Fakta Krimkongoviruset
- Människor smittas via bett av fästingar av arten hyaloma. Fästingarna biter ofta tamboskap som häst, kor, får och getter. Djuren får inte sjukdomssymptom.
Smittan kan även överföras via infekterat blod och vävnad både från djur, till exempel vid slakt och från människa i vårdmiljö. - Den drabbade insjuknar med feber, muskelvärk, huvudvärk, bukvärk ledsmärtor och kräkningar. Därefter kan blödningar från hud och kroppsöppningar uppkomma. Dödligheten kan vara så hög som 30 procent.
- Inkubationstid varierar mellan 1-13 dagar.
- Det finns inget tillgängligt vaccin
- Krim-Kongovirusinfektion klassas enligt smittskyddslagen som samhällsfarlig sjukdom, och inträffade fall ska anmälas till smittskyddsläkaren och till Folkhälsomyndigheten.
- Sjukdomens namn kommer av att sjukdomen upptäcktes på Krim 1944 och viruset isolerades i Kongo 1956.
- Källa: Folkhälsomyndigheten
Foto: M. Köning
Text: Redaktionen