DANMARK: Flera personer har skjutits

2023 08 26

Flera personer har blivit skjutna i Köpenhamn.

På lördagskvällen har uppgifter kommit in om en stor polisinsats som pågår i stadsdelen Christiania i centrala Köpenhamn.

Flera samtal har kommit in till polisen, och det ska handla om ett flertal personer som blivit skjutna.

Det är oklart exakt hur många det rör sig om.

Det rapporterar danska Ekstrabladet.

“Arbetar intensivt”

Köpenhamnspolisen framhåller via sociala medieappen X, tidigare Twitter, att man har ett “massivt närvarande” på plats just nu.

– Vi arbetar intensivt där ute just nu. Vi har en större polisinsats i gång, där vi ska skaffa oss överblick över exakt vad som har skett, säger Martin Kajberg som är vakthavande befäl vid Köpenhamnspolisen till nyhetsbyrån Ritzau.

Korsning avspärrad

Enligt uppgifter till TV2 ska åtminstone en akutläkarbil såväl som flera ambulanser ha befunnit sig på platsen, varav två ambulanser åkt därifrån.

Korsningen mellan Prinsessegade och Bådmansgade har spärrats av, och det ska vara väldigt mycket människor på plats.

Det finns ännu inga uppgifter angående skadeläget på de skjutna personerna.

– I samband med situationen i Christiania kan vi konstatera att flera personer träffats av skottlossning. Detaljer följer, framhåller Köpenhamnspolisen via X.

Gammalt militärområde

Området Christiania är en av Köpenhamns mest populära turistattraktioner.

– Den lilla staden i staden inrättades 1971 när ockupanter klippte hål i staketet till ett gammalt militärområde på Bådmandsgade, och bosatte i barackerna, framhåller turistbyrån Visit Denmark.

– Området blev snabbt känt som pusher street, där man kunde köpa hasch och marijuana (men inga tunga droger) i små bodar. 

“Kan upplevas som rå”

Trots områdets rykte som turistattraktion är den en kontroversiell stadsdel.

– Även om Christiania är relativt tryggt och välbesökt så är fristaden kontroversiell och ett ständigt ämne för diskussion, bland annat på grund av den öppna och olagliga handeln med hasch. I synnerhet miljön kring Pusher Street kan upplevas som rå, fortsätter turistbyrån.

Foto: M. König

Text: Redaktionen