Dagen efter skoldådet – Röster berättar om tragedin

2022 03 22

Flaggan vajade på halv stång på Malmö latinskola under tisdagen.

Det är dagen efter att skolattacken inträffade. Två kvinnliga lärare dödades. En 18-årig elev är anhållen misstänkt för mord.

Sökt tröst i kyrka

Eleverna på skolan i Malmö försöker fortfarande förstå vad som har hänt. Några av eleverna har sökt tröst i den närliggande Sankt Pauli kyrka.

Känns inte som man kan gå tillbaka

– Det är jobbigt att man känner alla som är inblandade. Det känns inte som att man kan gå tillbaka till skolan efter detta. Att gå i de korridorerna. Jag såg ingenting, men att veta att man var på skolan när det hände, säger Sanna Karinsdotter Pålsson, elev på Malmö latinskola, till SVT.

Händer bara i filmer

En annan elev på skolan, Fanny Hende, har fortfarande svårt att ta in vad som har hänt.

– Sånt här händer annars bara i filmer. Sånt här händer inte i verkligheten. Och alla bilder man såg när polisen springer in i skolan, det är min skola. Det är där jag har glädje, det är min trygghet där. Det är jättekonstigt, säger hon till SVT.

Kollegorna berättar

Skolan betraktas fortfarande som en brottsplats och har varit stängd på tisdagen. Men lärarkåren samlades på en annan plats under dagen för att få stöd och ta del av information om vad som har hänt.

– Det är helt overkligt. Det känns overkligt, bedrövligt och bedövande, säger en av lärarnas kollegor till Aftonbladet.

Spred entusiasm

Kollegan kände lärarna som mördades. Han beskriver den ena läraren som en väldigt pigg och glad person, som var mycket noga och entusiastiskt.

Den andra läraren stod honom nära.

– Hon var en mycket engagerad lärare. Hon var mycket kunnig och alltid väldigt förberedd. Hon hade en förmåga att sprida sitt kunnande och entusiasm till eleverna.

Hög av blommor

På gatan utanför skolan har människor placerat ut blommor vid skolans grind.

– Jag tänker på familjerna till de dödade, det är fruktansvärt. Jag vet att det inte hjälper, men hoppas att de ska känna att de i alla fall inte är helt ensamma, säger Malmöbon Niels Wadenbäck till DN

Statsministerns sörjer

Statsminister Magdalena Andersson (S) har under dagen kommenterat skoldådet i Malmö.

– Det är med sorg och bestörtning jag har tagit emot beskedet att två personer har avlidit efter ett allvarligt våldsbrott på en skola i Malmö igår. Mina tankar går omedelbart till deras familjer och vänner. Jag tänker också på alla elever och kollegor på skolan, skriver statsministern i en skriftlig kommentar

Foto: Malmö Latinskola FB

Text: Redaktionen


Militären bekräftar – skarp insats vid Gotland

2024 04 22

Under söndagen noterades två kraftiga smällar i Visby på Gotland.

Händelserna väckte stor uppmärksamhet. Tidigt spekulerades det i att Försvarsmakten låg bakom smällarna, men varken Gotlands regemente P18 eller Försvarsmaktens vakthavande kommunikatör kunder bekräfta uppgifterna. Aktörerna uppgav dock att smällarna sannolikt berodde på stridsflygplan som brutit ljudvallen.

Under måndagen går flygvapnet ut med nya uppgifter om smällarna, som var så kraftiga att fönsterrutor började skallra.

Enligt flygvapnets kommunikationschef Louise Levin orsakades smällarna av två stridsflygplan, som genomförde en ”skarp insats”.

– Det var ingen övning utan en skarp insats. Det var en rote Jas 39 Gripen ur vår incidentberedskap som genomförde en incidentinsats, säger hon till tidningen Hela Gotland.

En så kallad rote är benämningen på ett par stridsflygplan som bildar en tät formation.

”Skarp insats”

Under söndagen framkom uppgifter om att smällarna var en del av en pågående militärövning på Gotland.  Louise Levin tillbakavisar uppgifterna.

– Nej, det var en skarp insats, men mer kan jag inte säga, säger flygvapnets kommunikationschef. 

”Ständigt beredda”

Flygvapnet genomför regelbundet insatser för att säkra Sveriges luftrum.

Det finns alltid stridsflygplan redo att lyfta från en bas någonstans i Sverige. Den så kallade incidentberedskapen handlar om att lösa skarpa uppgifter, inom såväl jakt och attack som spaning. Det kan även handla om att identifiera och dokumentera aktiviteter i närområdet, till exempel militära övningar, flygplan eller fartyg.

Efter Rysslands invasion av Ukraina har flygvapnet följt händelseutvecklingen noga.

– Risken för ett väpnat angrepp mot Sverige är på kort sikt fortsatt låg, men vi är ständigt beredda. Vi anpassar beredskapen och ligger alltid steget före vilket ger oss handlingsfrihet att agera vid uppkomna oförutsägbara händelser. Jag känner mig trygg i att vi har en god beredskap i det svenska flygvapnet och Försvarsmakten, säger flygvapenchefen generalmajor Carl-Johan Edström i ett uttalande.

Foto: Försvarsmakten

Text: Redaktionen


Sänker skatten

2024 04 23

Regeringen överväger flera nya skattesänkningar.

Det uppger finansdepartementet på måndagskvällen.

– Inför budgetpropositionen för 2025 är det angeläget att flera skatteförslag kan förberedas genom remittering för att möjliggöra en samlad behandling av skatteförslag med budgeteffekter, framhåller departementet i ett uttalande.

Det handlar bland annat om följande förslag på skattesänkningar:

  • Sänkt skatt på arbetsinkomster
  • Sänkt skatt på pension
  • Sänkt flygskatt

– Inflationsbekämpningen har fungerat. Vi ser nu att inflationen sjunker på bred front och vi förväntas nå inflationsmålet i år. Inför arbetet med budgeten i höst är fokus att bygga ett rikare och tryggare Sverige.

–  Remisserna fokuserar primärt på tre områden, fortsätta stötta hushåll och företag som har det tufft, öka drivkrafterna till sparande och arbete, och att göra det enklare att driva företag i Sverige, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

1 900 kronor

Enligt förslaget om sänkt skatt på arbetsinkomster föreslås det ordinarie jobbskatteavdraget förstärkas med 8,1 miljarder kronor.

Det skulle innebära att skatten i genomsnitt minskar med cirka 1 900 kronor per år för de som omfattas, uppger regeringen.

Pensionskatten föreslås sänkas genom att det förhöjda grundavdraget för personer som fyllt 66 år förstärks med totalt 1,84 miljarder kronor.

– I genomsnitt minskar skatten med ca 1 100 kronor per person och år för de som omfattas av förslaget om förstärkning av det förhöjda grundavdraget, framhåller regeringen.

Flygskatten föreslås sänkas med 39, 162 eller 259 kronor per passagerare – beroende på slutdestination för flygresan. 

SD måste ge grönt ljus

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.

Det är dock inte säkert att regeringen och Sverigedemokraterna går vidare med samtliga skattesänkningar som föreslås.

Finansminister Elisabeth Svantesson betonar att det ekonomiska läget, reformutrymmet, finansieringsbehovet och överläggningar mellan regeringen och SD kan komma att påverka om förslagen presenteras i höstbudgeten eller inte.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen