Dagen efter skoldådet – Röster berättar om tragedin

2022 03 22

Flaggan vajade på halv stång på Malmö latinskola under tisdagen.

Det är dagen efter att skolattacken inträffade. Två kvinnliga lärare dödades. En 18-årig elev är anhållen misstänkt för mord.

Sökt tröst i kyrka

Eleverna på skolan i Malmö försöker fortfarande förstå vad som har hänt. Några av eleverna har sökt tröst i den närliggande Sankt Pauli kyrka.

Känns inte som man kan gå tillbaka

– Det är jobbigt att man känner alla som är inblandade. Det känns inte som att man kan gå tillbaka till skolan efter detta. Att gå i de korridorerna. Jag såg ingenting, men att veta att man var på skolan när det hände, säger Sanna Karinsdotter Pålsson, elev på Malmö latinskola, till SVT.

Händer bara i filmer

En annan elev på skolan, Fanny Hende, har fortfarande svårt att ta in vad som har hänt.

– Sånt här händer annars bara i filmer. Sånt här händer inte i verkligheten. Och alla bilder man såg när polisen springer in i skolan, det är min skola. Det är där jag har glädje, det är min trygghet där. Det är jättekonstigt, säger hon till SVT.

Kollegorna berättar

Skolan betraktas fortfarande som en brottsplats och har varit stängd på tisdagen. Men lärarkåren samlades på en annan plats under dagen för att få stöd och ta del av information om vad som har hänt.

– Det är helt overkligt. Det känns overkligt, bedrövligt och bedövande, säger en av lärarnas kollegor till Aftonbladet.

Spred entusiasm

Kollegan kände lärarna som mördades. Han beskriver den ena läraren som en väldigt pigg och glad person, som var mycket noga och entusiastiskt.

Den andra läraren stod honom nära.

– Hon var en mycket engagerad lärare. Hon var mycket kunnig och alltid väldigt förberedd. Hon hade en förmåga att sprida sitt kunnande och entusiasm till eleverna.

Hög av blommor

På gatan utanför skolan har människor placerat ut blommor vid skolans grind.

– Jag tänker på familjerna till de dödade, det är fruktansvärt. Jag vet att det inte hjälper, men hoppas att de ska känna att de i alla fall inte är helt ensamma, säger Malmöbon Niels Wadenbäck till DN

Statsministerns sörjer

Statsminister Magdalena Andersson (S) har under dagen kommenterat skoldådet i Malmö.

– Det är med sorg och bestörtning jag har tagit emot beskedet att två personer har avlidit efter ett allvarligt våldsbrott på en skola i Malmö igår. Mina tankar går omedelbart till deras familjer och vänner. Jag tänker också på alla elever och kollegor på skolan, skriver statsministern i en skriftlig kommentar

Foto: Malmö Latinskola FB

Text: Redaktionen