CUF:s påhopp mot ”Britt-Marie, 45” är ett riktigt bottennapp

2021 05 19

Kritiken är hård mot Centerns Ungdomsförbunds uttalande om ”Britt-Marie, 45” i en ny video.

CUF:s nya ledare Réka Tolnai går till attack mot LAS, Lagen om anställningsskydd, i en ny politisk video men det är orden om ”Britt-Marie, 45” som lär få flest personer att hoppa till.

–Inga onödiga sosselagar ska kunna stoppa dig. Vi kan inte ha en lagstiftning som skyddar Britt-Marie, 45, som har suttit kvar i fikarummet i flera år istället för hårt arbetande unga, säger den unga centerkvinnnan i klippet som går ut på att LAS hindrar ungdomar från att jobb.

Vänsterpartiets Ali Esbati rasar.

– Det extremistiska förakt som visas upp här, för arbetande människor och för det skydd som byggts upp mot auktoritärt godtycke på arbetsplatserna, behöver ha starka motkrafter i samhället, framför Esbati på Twitter.

Även den borgerliga debattören Ivar Arpi är kritisk.

– Ja, unga måste komma in på arbetsmarknaden. Men hur många Britt-Marie (i regel inte 45 år, nej...) som arbetar inom exempelvis vården har tid att "fika hela dagen", frågar sig Arpi.
Se videon här:

ANALYS

Centerungdomarnas video är sannolikt ett svar på att LO på tisdagen gick ut med att de vill återuppta förhandlingarna om LAS. CUF:s poäng är att lyfta fram att de anser att LAS motverkar ungdomar och de lyckas bra med sitt mål att få mycket uppmärksamhet för videon. Men i övrigt är videon ett bottennapp!

Ungdomsförbunden ska ha möjlighet att ta ut svängarna lite extra men att hoppa på ”Britt-Marie, 45” och hävda att hon suttit kvar i fikarummet i flera år är så dumt så att klockorna stannar. Vilka 45-åriga kvinnor är det man syftar på? Sjuksköterskorna, butiksbiträdena, poliserna, lärarna eller de anställda inom äldreomsorgen?

Att uttala sig nedsättande och föraktfullt om erfarna arbetare är precis det Centern inte bör göra om de ska få folkligt stöd för att förändra LAS. Och förresten, hur många 45-åringar heter ens Britt-Marie. Inte ens det har CUF koll på. Uttalandet är ett stort självmål av Centerns Ungdomsförbund.

[yop_poll id="46"]

Oväntad uppmaning till alla med trädgård inför sommaren

2024 05 19

En expert vill att de med trädgård slutar upp med att rycka ogräs.

Sommaren närmar sig och många med trädgård börjar tillbringa allt mer tid utomhus.

Då är det vanligt att gå och leta efter ogräs som man rycker upp och kastar bort för att se till att trädgården är grön och fin.

Nu går en expert ut med en uppmaning till alla som gör så, och rekommenderar motsatsen.

Det rapporterar TV4.

Flera anledningar

Det är av flera anledningar som man bör undvika att ta bort ogräset, menar herbalisten Lisen Sundgren.

Dels menar hon att mycket av ogräset faktiskt är ätbart, och att man kan skapa en hörna på tomten tillägnad åt just ogräs.

– If you can't beat them, eat them, säger Lisen Sundgren till TV4.

Bland det ätbara ogräset nämner hon bland annat tistel, maskrosblommor som kan strös över soppa och brännässlor som man kan göra soppa eller pesto på.

Drar till sig insekter

En annan anledning till att ha kvar ogräset är att det drar till sig pollinerande insekter och skapar liv i trädgården.

– Då kan man gå och plocka sin mat och så är det surr, man vill ju att det ska låta i trädgården. Det blir ju väldigt sterilt med bara gräsmatta och odlade blommor som inte drar till sig pollinerande insekter.

Flera tips

För den som försöker etablera en trevlig trädgård finns flera tips att följa.

– En trädgård blir både spännande och mer intressant om kontraster mellan olika växters växtsätt får samverka och på så vis framhäva varandra, säger Blomsterlandets trädgårdsmästare Linda Schilen.

– Ett sätt att göra detta på är att låta formklippta ligusterklot eller idegranshäckar möta livfullt prydnadsgräs eller skira perenner. 

Insekter lockas

Schilen pekar ut just att insekter dras till den typen av trädgårdar.

– En bonus är att även insekter trivs i den här stilen av trädgårdar, vildvuxna perenner som blommar lockar insekter som pollinatörer och vintergröna växter blir fina övervintringsboplatser åt många nyttodjur.

En levande trädgård bedöms därmed vara bra av flera anledningar.

Foto: M. le Breton

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Trisslotter stoppas i butiker

2024 05 17

Det kan bli betydligt krångligare för den som vill köpa en Trisslott i framtiden.

Den populära skraplotten kan förbjudas i fysiska butiker.

– En nyligen presenterad utredningen vill i praktiken sätta stopp för trissförsäljningen i dagligvaruhandeln.

Det säger Pär Bygdeson, vd för Livsmedelshandlarna, i ett uttalande på branschorganisationens Youtubekanal.

Stopp för betalkort

Bygdeson hänvisar till regeringens utredning ”Ett nytt förbud mot spel på kredit”.

I utredningen föreslås det att ett förbud ska införas mot att licenshavare och spelombud tillåter eller medverkar till att spel om pengar betalas med krediter.

– Det man vill göra är att förbjuda spel på kredit, vilket kan tyckas vara lovvärt, men som förslaget är formulerat innebär det att det blir stopp för allt att spel på kredit, inklusive alla former av betalkort, säger Pär Bygdeson och tillägger:

– Om det här förslaget går igenom riksdagen kommer den som säljer Trisslotter, eller andra spel i butik enbart kunna ta emot betalning via kontanter eller swish.

Livsmedelshandlarna ska kommentera utredningens förslag i ett remissvar som ska skickas till regeringen senast torsdagen den 23 maj. 

Pär Bygdeson konstaterar att organisationen kommer uppmana regeringen att ändra förslaget.  

– Från Livsmedelshandlarnas sida kommer vi att påpeka problemen med detta och begära att alla betalsätt ska vara godkända vid köp av spel i fysisk butik.

Fakta: Trisslotten

- Sveriges mest sålda skraplott

- Lanserades 1986

- Det säljs omkring 300 000 Trisslotter varje dag

- Under 2022 blev antalet miljonvinster på Triss 88 stycken. Det totala vinstvärdet för samtliga Trisslotter uppgick till 182 300 000 kronor

- Rent statistiskt behöver du köpa 32 876 Trisslotter innan du får en vinst på 10 000 kronor eller mer, vilket skulle kosta 986 280 kronor

Källor: Svenska Spel, Compricer resp CasinoWings

Foto: Svenska Spel

Text: Redaktionen