CUF:s påhopp mot ”Britt-Marie, 45” är ett riktigt bottennapp

2021 05 19

Kritiken är hård mot Centerns Ungdomsförbunds uttalande om ”Britt-Marie, 45” i en ny video.

CUF:s nya ledare Réka Tolnai går till attack mot LAS, Lagen om anställningsskydd, i en ny politisk video men det är orden om ”Britt-Marie, 45” som lär få flest personer att hoppa till.

–Inga onödiga sosselagar ska kunna stoppa dig. Vi kan inte ha en lagstiftning som skyddar Britt-Marie, 45, som har suttit kvar i fikarummet i flera år istället för hårt arbetande unga, säger den unga centerkvinnnan i klippet som går ut på att LAS hindrar ungdomar från att jobb.

Vänsterpartiets Ali Esbati rasar.

– Det extremistiska förakt som visas upp här, för arbetande människor och för det skydd som byggts upp mot auktoritärt godtycke på arbetsplatserna, behöver ha starka motkrafter i samhället, framför Esbati på Twitter.

Även den borgerliga debattören Ivar Arpi är kritisk.

– Ja, unga måste komma in på arbetsmarknaden. Men hur många Britt-Marie (i regel inte 45 år, nej...) som arbetar inom exempelvis vården har tid att "fika hela dagen", frågar sig Arpi.
Se videon här:

ANALYS

Centerungdomarnas video är sannolikt ett svar på att LO på tisdagen gick ut med att de vill återuppta förhandlingarna om LAS. CUF:s poäng är att lyfta fram att de anser att LAS motverkar ungdomar och de lyckas bra med sitt mål att få mycket uppmärksamhet för videon. Men i övrigt är videon ett bottennapp!

Ungdomsförbunden ska ha möjlighet att ta ut svängarna lite extra men att hoppa på ”Britt-Marie, 45” och hävda att hon suttit kvar i fikarummet i flera år är så dumt så att klockorna stannar. Vilka 45-åriga kvinnor är det man syftar på? Sjuksköterskorna, butiksbiträdena, poliserna, lärarna eller de anställda inom äldreomsorgen?

Att uttala sig nedsättande och föraktfullt om erfarna arbetare är precis det Centern inte bör göra om de ska få folkligt stöd för att förändra LAS. Och förresten, hur många 45-åringar heter ens Britt-Marie. Inte ens det har CUF koll på. Uttalandet är ett stort självmål av Centerns Ungdomsförbund.

[yop_poll id="46"]