COVID-19: Teori om labbläcka får fart efter ny rapport av WHO

2022 06 10

Utredningarna om coronavirusets ursprung kan inte utesluta att pandemin började med en labbläcka i Kina.

Världshälsoorganisationen, WHO, fortsätter att utreda ursprunget till coronaviruset som drabbade hela världen 2020. 

Efter att under hård kontroll ha undersökt saken i Kina förra året slog organisationen fast att det var “extremt osannolikt” att viruset kom från ett labb i Wuhan, utan snarare från fladdermöss.

Men nu öppnar WHO för att landa i en ny slutsats, uppger AP och NBC News.

“Nyckeldata” saknas

I en rapport som släpptes igår menade experter i WHO att “nyckeldata” för att förklara pandemins startskott fortfarande saknas. 

– [Gruppen måste] förbli öppen för alla vetenskapliga bevis som blir tillgängliga i framtiden för att möjliggöra omfattande testning av alla rimliga hypoteser, säger forskarna i rapporten.

Pekar på historien

Enligt WHO:s rapport är det alldeles för tidigt att dra slutsatsen att viruset kommer från ett djur. Att identifiera ett sådant underlag tar flera år menar organisationen, och hänvisar till att det tog mer än tio år för forskare att hitta den fladdermusart som bar på SARS.

Expertgruppen har också noterat att labbolyckor i det förflutna har orsakat vissa utbrott och att teorin därför inte kan uteslutas, skriver NBC.

Kina rasar: "Lögn"

Från Kinas sida reagerar man med kraft och ilska på insinuationen att utbrottet av covid-19 kan ha kommit från en läcka i ett kinesiskt laboratorium. Regeringen avfärdar teorin som en “politiskt motiverad lögn”.

– Teorin om läckage i ett laboratorium är helt och hållet en lögn framtagen av anti-kinesiska styrkor för politiska syften, som inte har något med vetenskap att göra, säger utrikesministeriets talesperson Zhao Lijian.

Skyller på USA

Istället menar Kina att WHO borde rikta blickarna mot USA och kräver att organisationen utreder “mycket misstänkta laboratorier" på bland annat University of North Carolina , där Zhao Lijian utan bevis föreslog att USA utvecklat coronaviruset som ett biologiskt vapen.

Över 6 miljoner offer

Coronaviruset har dödat mer än 6,3 miljoner människor i hela världen. Flera länder över alla kontinenter har i perioder stängt ned sina länder och lidit enorma ekonomiska förluster.Det första utbrottet upptäcktes i Wuhan i slutet av 2019.

Kina har anklagats för att inte vara transparenta och medgörliga i WHO:s utredning, vilket tillbakavisas från landets företrädare, skriver ABC News.

Foto: Mulyani

Text: Redaktionen


“På väg mot tredje världskrig” – varnar hela världen

2024 04 15

Sent på söndagskvällen samlades FN:s säkerhetsråd i ett krismöte.

Natten till söndagen gick Iran till attack.

Hundratals drönare och robotar avfyrades mot Israel som ett svar på landets attack mot det iranska konsulatet i Damaskus.

Nu varnar Israel för tredje världskriget.

– Iran måste stoppas innan de driver världen till en punkt utan återvändo, till ett regionalt krig som kan eskalera till ett världskrig, säger den israeliska FN-ambassadören Gillad Erdan till säkerhetsrådet enligt CNN.

"Precis som Adolf Hitler"

FN-ambassadören fortsatte med att varna för att den iranska regimen söker ett världsherravälde genom att “exportera sin radikala revolution över hela världen”.

– Åtgärder måste vidtas nu, inte för Israels skull, inte för regionen skull utan för världens skull. Stoppa Iran idag.

– Igår kväll bevittnade världen en aldrig tidigare skådad eskalering som fungerar som det tydligaste beviset för vad som händer när det inte lyssnas på varningar, säger Gilad Erdan enligt Al Jazeera och tillägger:

– Den islamiska regimen idag skiljer sig inte från Tredje riket, och [Ayatollah] Khamenei skiljer sig inte från Adolf Hitler.

Hävdar självförsvar

Iran själva menar att drönarattacken mot Israel var i linje med den rätt till självförsvar som beskrivs i artikel 51 i FN:s stadgar och som erkänns av internationell lag.

– Slutsatsen drogs att åtgärden var nödvändig och proportionerlig, säger Irans FN:s ambassadör Amir Saeid Iravani och menar att operationen enbart riktade in sig på “militära mål”.

– Iran försöker aldrig bidra till spridning av konflikten i regionen, och inte heller till att eskalera eller sprida spänningen till hela regionen, säger Iravani.

FN: På väg mot "fullskaligt krig"

Redan i fredags varnade USA för att Iran skulle slå till mot Israel i helgen som svar på attacken i Damaskus.

Under anfallet fick Israel hjälp av den amerikanska militären för att skjuta ned de iranska drönarna.

Hur eller om Israel kommer svara är fortfarande oklart.

Iran påstår själva att man “inte har någon avsikt att inleda en konflikt med USA i regionen” men varnar samtidigt för att använda “sin rätt att svara proportionerligt” om USA inleder en militär operation mot “Iran, dess medborgare eller dess säkerhet”.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres sade under samma möte att Mellanöstern är på väg mot ett “fullskaligt krig”.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Råttkaos väntas i svensk stad på torsdag – “Kommer vara påtagligt”

2024 04 14

En kommande strejk kan vara på väg att ställa till det rejält i Skåne.

Det handlar om fackförbundet Kommunals krav på SKR om förbättringar gällande bland annat lönevillkor och regler för dygnsvila.

På torsdag nästa vecka lär medlemmarna gå ut i strejk.

Det handlar om över 5 000 medlemmar på 750 arbetsplatser runt om i landet.

Fruktar kaos

Strejken berör flera olika områden.

Bland annat renhållningsarbetare, där nästan alla renhållningsarbetare i Lund ingår i varslet.

Därför fruktar nu staden råttkaos och överfulla soptunnor i och med strejken.

Det rapporterar TV4.

“Kommer bli påtagligt”

Andra yrkesgrupper som berörs är bland annat lokalvårdare och måltidspersonal.

Just renhållningsarbetarnas deltagande i strejken väntas leda till obehagliga utmaningar.

– Det kommer ju att bli överfulla tunnor. Vi ser råttor varje dag, så det är något som kommer att bli påtagligt om det blir strejk, säger Nicklas Kryger som arbetar med saken i staden, till TV4.

Har krävt ordning

Fackförbundet kommunal framhåller att strejken kommer att utbryta om parterna inte kommer överens.

– Kommunal har i årets avtalsförhandlingar bland annat krävt ordning och reda i löneprocesserna, där Kommunal menar att ett skriftlighetskrav vid lönesättning och utbetalning av ny lön i tid, borde vara rena hygienfaktorer i Sveriges största kollektivavtal. Vilket motparten inte velat tillmötesgå, förklarar fackförbundet.

– Kommunal har även krävt att ett helhetsgrepp tas för att skapa hållbara arbetstider, samt förbättringar i dygnsviloregleringarna för bland annat räddningstjänst och LSS-verksamhet. Villkor som motparten i stället vill försämra.  

“Rimliga krav”

Vidare menar man att det inte rör sig om någonting taget ur luften.

– Medlemmarna i Kommunal kräver inga fantasier. Vi har haft rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar för att få ner inflationen och inte bära in yrkanden som är kostnadsdrivande. SKR och Sobona har ändå inte kunnat gå oss till mötes, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.

Foto: J. Cotten

Text: Redaktionen