COVID-19: Teori om labbläcka får fart efter ny rapport av WHO
2022 06 10
Utredningarna om coronavirusets ursprung kan inte utesluta att pandemin började med en labbläcka i Kina.
Världshälsoorganisationen, WHO, fortsätter att utreda ursprunget till coronaviruset som drabbade hela världen 2020.
Efter att under hård kontroll ha undersökt saken i Kina förra året slog organisationen fast att det var “extremt osannolikt” att viruset kom från ett labb i Wuhan, utan snarare från fladdermöss.
Men nu öppnar WHO för att landa i en ny slutsats, uppger AP och NBC News.
“Nyckeldata” saknas
I en rapport som släpptes igår menade experter i WHO att “nyckeldata” för att förklara pandemins startskott fortfarande saknas.
– [Gruppen måste] förbli öppen för alla vetenskapliga bevis som blir tillgängliga i framtiden för att möjliggöra omfattande testning av alla rimliga hypoteser, säger forskarna i rapporten.
Pekar på historien
Enligt WHO:s rapport är det alldeles för tidigt att dra slutsatsen att viruset kommer från ett djur. Att identifiera ett sådant underlag tar flera år menar organisationen, och hänvisar till att det tog mer än tio år för forskare att hitta den fladdermusart som bar på SARS.
Expertgruppen har också noterat att labbolyckor i det förflutna har orsakat vissa utbrott och att teorin därför inte kan uteslutas, skriver NBC.
Kina rasar: "Lögn"
Från Kinas sida reagerar man med kraft och ilska på insinuationen att utbrottet av covid-19 kan ha kommit från en läcka i ett kinesiskt laboratorium. Regeringen avfärdar teorin som en “politiskt motiverad lögn”.
– Teorin om läckage i ett laboratorium är helt och hållet en lögn framtagen av anti-kinesiska styrkor för politiska syften, som inte har något med vetenskap att göra, säger utrikesministeriets talesperson Zhao Lijian.
Skyller på USA
Istället menar Kina att WHO borde rikta blickarna mot USA och kräver att organisationen utreder “mycket misstänkta laboratorier" på bland annat University of North Carolina , där Zhao Lijian utan bevis föreslog att USA utvecklat coronaviruset som ett biologiskt vapen.
Över 6 miljoner offer
Coronaviruset har dödat mer än 6,3 miljoner människor i hela världen. Flera länder över alla kontinenter har i perioder stängt ned sina länder och lidit enorma ekonomiska förluster.Det första utbrottet upptäcktes i Wuhan i slutet av 2019.
Kina har anklagats för att inte vara transparenta och medgörliga i WHO:s utredning, vilket tillbakavisas från landets företrädare, skriver ABC News.
Foto: Mulyani
Text: Redaktionen