COVID-19: Oroväckande upptäckt

2022 11 10

En ny studie visar en skrämmande upptäckt för de som smittats av covid-19 mer än en gång.

Att ha blivit sjuk i covid-19 mer än en gång kan orsaka allvarliga hälsoproblem på sikt. Det visar den första stora studien i ämnet och som presenterades på torsdagen, rapporterar AFP.

Enligt amerikanska forskare löper återinfekterade människor dubbelt så stor risk att dö i förtid och hela tre gånger större risk att bli inlagd på sjukhus med sjukdom än de som inte blivit smittade minst två gånger.

– Människor som blir återinfekterade har en ökad risk för alla möjliga negativa hälsoproblem, säger Ziyad Al-Aly, epidemiolog vid Washington University i St Louis och studiens främsta författare, till nyhetsbyrån.

5,8 miljoner journaler analyserade

Forskarna har analyserat journaler för 5,8 miljoner människor i det amerikanska veterandepartementets nationella hälsodatabas.

Av dessa hade fler än 443 000 testats positivt för covid-19 minst en gång mellan mars 2020 och april 2022.

Bland dem hade 41 000 smittats fler än en gång. Över 93 procent hade haft två infektioner, sex procent hade haft tre och en procent hade smittats fyra gånger. Resterande 5,3 miljoner hade aldrig haft sjukdomen.

Stora skillnader

När forskarna sedan jämförde hälsoresultaten visade det sig att det fanns stora skillnader i riskerna för allvarliga hälsoproblem som en konsekvens av återinfektion, skriver AFP.

Bland de återinfekterade personerna var hjärt- och lungproblem exempelvis mer än tre gånger så vanligt som hos andra grupper.

Även hjärnskador, njursjukdom och diabetes har större risk att drabba personer som infekterats flera gånger. Enligt studien ökar risken för den typen av problem med varje ny infektion.

Uppmanar myndigheter

Studiens författare uppmanar nu myndigheterna i USA att göra mer för att begränsa fortsatt cirkulation av covid-19.

– Anledning till att återinfektion sker är att vår nuvarande vaccinstrategi inte blockerar överföring. Jag tror att återinfektioner kommer att fortsätta att ske tills vi har vacciner som blockerar överföring, erbjuder mer hållbart skydd för varianter, säger Ziyad Al-Ahly till AFP.

Dödsfall minskat med 90 procent

Sedan i vintras har antalet dödsfall kopplade till covid-19 kraftigt minskat världen över. Det visar statistik från World Health Organization, WHO, rapporterar VG.

Förra veckan rapporterades 9 400 dödsfall relaterade till covid-19. En minskning med 90 procent jämfört med februari i år då 75 000 fall registrerades globalt.

WHO:s chef Tedros Adhanom Ghebreyesus är dock inte nöjd.

– Närmare 10 000 dödsfall på en vecka är 10 000 för många för en sjukdom som går att bota, säger han enligt VG.

Foto: Fusion Medical Animation

Text: Redaktionen