COVID-19: Nytt vaccinfenomen bland svenska föräldrar
2023 03 14
Svenska föräldrar väljer att åka utomlands för att vaccinera sina barn mot covid-19.
Detta eftersom det inte längre är möjligt att göra i Sverige, sedan Folkhälsomyndigheten förra året slutade rekommendera vaccin även för äldre barn.
– Jag tycker självfallet att om vaccin kan gagna mitt barn så går jag på det snarare än en myndighetsrekommendation, säger en mamma som åkt till Tyskland för att vaccinera sin treåring och som Sveriges Radio Ekot har talat med.
Minst ett femtiotal
Ekot har totalt talat med ett tiotal föräldrar som åkt utomlands för att göra samma sak. Mamman som intervjuas av kanalen säger att hon känner till minst ett femtiotal som också vaccinerar sina barn i andra länder sedan FHM ändrat sina rekommendationer.
Fenomenet diskuteras ofta i chattar på sociala medier som berör barn och covid-19.
– Vi är många som tycker det är märkligt, säger mamman om att det inte är möjligt att vaccinera på hemmaplan längre.
Undantaget från rekommendationen
Det var den 1 november 2022 som rekommendationen om att vaccinera barn mot covid-19 togs bort i Sverige. Numera finns den enbart kvar för barn med särskilda medicinska skäl.
– Det handlar om individer inom grupper som bedöms vara mer känsliga för luftvägsinfektioner generellt, eller har påtagligt nedsatt immunförsvar. Dessa grupper definieras av Svenska Barnläkarföreningen, uttryckte FHM i ett pressmeddelande vid tillfället.
"Ser ingen sjuklighet"
Innan dess rekommenderades barn över 12 år att vaccineras, men inte heller det anses nödvändigt längre.
– Vi ser ingen sjuklighet i de åldrarna som motiverar fortsatt vaccination. Det är också så att hela befolkningen har exponerats för det här viruset vid minst ett tillfälle. Det i sig gör att man får en grundimmunitet, säger Sören Andersson, chef för enheten för vaccinationsprogram på Folkhälsomyndigheten, till Ekot.
Hög immunitet
Enligt myndigheten är immuniteten hög i gruppen mellan 12-17 år och virusvarianterna för SARS-CoV-2 ger alltmer lindrig symtom för grundfriska barn och unga.
– Sammantaget ser vi att vårdbehovet till följd av covid-19 har varit lågt bland barn och unga under pandemin, och dessutom minskat sedan virusvarianten omikron började sprida sig. I den här fasen av pandemin ser vi inte att det finns ett fortsatt behov av vaccination i den här gruppen. Därför tar vi bort rekommendationen om allmän vaccination mot covid-19 för åldrarna 12 till och med 17 år, sade Sören Andersson till Folkhälsomyndighetens hemsida i höstas.
Foto: CDC
Text: Redaktionen