COVID 19: Nya vaccin till Sverige – kan tvingas slänga miljoner doser

2022 05 16

Redan till hösten lär flera covidvaccin ha uppdaterats, vilket leder till ett enormt överskott av vaccin i bland annat Sverige.

När nya vaccin nu förväntas att uppdateras och göras tillgängliga i Europa kommer mängder av det nuvarande lagret därför att behöva slängas. Det handlar om miljoner doser i Sverige och hundratals miljoner i hela EU, rapporterar Ekot.

Redan beställt miljoner

Det är Pfizer och Moderna som kommer att komma med nya varianter av sina vaccin till hösten. Sverige har redan gjort en beställning av flera miljoner av den uppdaterade versionen, erfar SVT.

– Då kommer ju alla vilja ha det vaccinet och det blir svårt att få avsättning det vi har i våra lager, säger vaccinsamordnare Richard Bergström till kanalen.

Förblev oanvända

Sverige köpte in stora mängder Covid-19-vaccin i samband med att omikron fick stort fäste i landet under slutet av 2021. En stor del av doserna förblev oanvända när pandemin sedermera avtog under våren.

EU-länderna beställde tillsammans omkring 600 miljoner doser under samma period. 6,5 miljoner av dessa gick till Sverige. 

Försvarar köpet

Richard Bergström menar dock att Sverige gjorde helt rätt som köpte på sig de stora kvantiteterna.

– Om vi hade haft en ny variant som dykt upp i februari och Folkhälsomyndigheten hade sagt att vi behöver vaccinera alla, då måste vi ju ha volymerna. 

Ny variant fått fäste

I fredags kom rapporter om att just en ny variant av Covid-19 fått fäste i Sverige. Det rör sig om omikronvrianten BA.4, bekräftar Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Upptäckten gjordes redan i januari och har dominerat smittspridningen i Sydafrika, men de senaste veckorna även rapporterats i Sverige.

Har spridits i Europa

– Eftersom BA.4-varianten redan påvisats i flera europeiska länder var det väntat att vi även skulle hitta den i Sverige. Och precis som med övriga varianter av SARS-CoV-2 kommer vi att kunna följa hur BA.4 sprids i Sverige genom vår övervakning, säger Sara Byfors, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Liknande symptom

Det finns hittills inget som tyder på att den nya omikronvarianten av viruset skulle ge andra symptom än den variant av omikron som  just nu dominerar smittspridningen i Sverige, uppger Folkhälsomyndigheten.

För att undvika att smittas av samtliga varianter av covid-19 kvarstår samma rekommendation.

– Samma grundläggande åtgärder gäller för BA.4 som för andra varianter – vaccinera dig enligt våra rekommendationer och stanna hemma om du är sjuk, säger Sara Byfors.

FHM ville donera doserna

Vaccinsamordnaren tillbakavisar samtidigt Folkhälsomyndighetens förslag om att donera doser till andra länder på grund av “mättnad”. Myndigheten å sin sida tonar ned behovet av att behöva slänga vaccin.

– Vi kommer inte att kassera något förrän det verkligen är nödvändigt ur förvaringssynpunkt eller att produkterna går ut, säger Folkhälsomyndighetens presschef Christer Jansson till SVT.

Foto: M. Napo

Text: Redaktionen