COVID 19: Nya vaccin till Sverige – kan tvingas slänga miljoner doser

2022 05 16

Redan till hösten lär flera covidvaccin ha uppdaterats, vilket leder till ett enormt överskott av vaccin i bland annat Sverige.

När nya vaccin nu förväntas att uppdateras och göras tillgängliga i Europa kommer mängder av det nuvarande lagret därför att behöva slängas. Det handlar om miljoner doser i Sverige och hundratals miljoner i hela EU, rapporterar Ekot.

Redan beställt miljoner

Det är Pfizer och Moderna som kommer att komma med nya varianter av sina vaccin till hösten. Sverige har redan gjort en beställning av flera miljoner av den uppdaterade versionen, erfar SVT.

– Då kommer ju alla vilja ha det vaccinet och det blir svårt att få avsättning det vi har i våra lager, säger vaccinsamordnare Richard Bergström till kanalen.

Förblev oanvända

Sverige köpte in stora mängder Covid-19-vaccin i samband med att omikron fick stort fäste i landet under slutet av 2021. En stor del av doserna förblev oanvända när pandemin sedermera avtog under våren.

EU-länderna beställde tillsammans omkring 600 miljoner doser under samma period. 6,5 miljoner av dessa gick till Sverige. 

Försvarar köpet

Richard Bergström menar dock att Sverige gjorde helt rätt som köpte på sig de stora kvantiteterna.

– Om vi hade haft en ny variant som dykt upp i februari och Folkhälsomyndigheten hade sagt att vi behöver vaccinera alla, då måste vi ju ha volymerna. 

Ny variant fått fäste

I fredags kom rapporter om att just en ny variant av Covid-19 fått fäste i Sverige. Det rör sig om omikronvrianten BA.4, bekräftar Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Upptäckten gjordes redan i januari och har dominerat smittspridningen i Sydafrika, men de senaste veckorna även rapporterats i Sverige.

Har spridits i Europa

– Eftersom BA.4-varianten redan påvisats i flera europeiska länder var det väntat att vi även skulle hitta den i Sverige. Och precis som med övriga varianter av SARS-CoV-2 kommer vi att kunna följa hur BA.4 sprids i Sverige genom vår övervakning, säger Sara Byfors, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Liknande symptom

Det finns hittills inget som tyder på att den nya omikronvarianten av viruset skulle ge andra symptom än den variant av omikron som  just nu dominerar smittspridningen i Sverige, uppger Folkhälsomyndigheten.

För att undvika att smittas av samtliga varianter av covid-19 kvarstår samma rekommendation.

– Samma grundläggande åtgärder gäller för BA.4 som för andra varianter – vaccinera dig enligt våra rekommendationer och stanna hemma om du är sjuk, säger Sara Byfors.

FHM ville donera doserna

Vaccinsamordnaren tillbakavisar samtidigt Folkhälsomyndighetens förslag om att donera doser till andra länder på grund av “mättnad”. Myndigheten å sin sida tonar ned behovet av att behöva slänga vaccin.

– Vi kommer inte att kassera något förrän det verkligen är nödvändigt ur förvaringssynpunkt eller att produkterna går ut, säger Folkhälsomyndighetens presschef Christer Jansson till SVT.

Foto: M. Napo

Text: Redaktionen


Swedbank ändrar sig – helt nytt räntebesked till hushållen

2023 11 28

Swedbank tror inte på Riksbankens prognos.

När riksbankschefen Erik Thedéen i torsdags meddelade att styrräntan lämnades oförändrad varnade han för höjningar längre fram.

En felaktig prognos, enligt storbanken.

– Riksbanken signalerar att det finns risk för ytterligare en höjning längre fram men vi bedömer att det inte blir aktuellt, säger Swedbanks prognoschef Andreas Wallström i ett pressmeddelande på måndagen.

Ändrar sig

Andreas Wallström pekar på att inflationen tydligt är på väg ned, att arbetslösheten stiger och att ekonomin har stagnerat.

– Vi räknar med att Fed och ECB inleder sänkningar under andra kvartalet 2024 och att Riksbanken följer efter och sänker räntan lagom till midsommar, säger han.

Riksbankens besked att lämna styrräntan orörd får dock nu nya följder för Swedbanks och dess bolånetagare.

Storbanken har räknat med att myndigheten skulle höja räntan med 25 punkter.

När det nu inte skedde gör Swedbank en helvändning – och justerar hela sin prognos till ett mer positivt besked för hushållen.

– Vi reviderar ned våra prognoser på långräntor men räknar dock med en viss rekyl uppåt i närtid efter den stora nedgången i november.

Bundna och rörliga räntor

Det är i synnerhet de bundna bolåneräntorna som omfattas av Swedbanks nya besked.

En stabil kurva i den absoluta närtiden följt av en sänkning senare under prognosperioden under våren är alltså att vänta.

När det gäller de rörliga räntorna dröjer det lite till.

– De rörliga bolåneräntorna väntas ha toppat på omkring 4,8 procent, men börjar sjunka mer tydligt först från andra halvåret 2024 i samband med Riksbankens räntesänkningar, säger Andreas Wallström.

"Kommer behöva sänka"

Swedbank är alltså, till skillnad från Riksbanken själva, övertygade om en räntesänkning efter midsommar.

Erik Thedéen hävdar dock bestämt att det inte lär ske förrän 2025.

– Enligt våra prognoser kommer inflationen vara nära målet redan i maj nästa år och det innebär att Riksbanken då, med samma argumentation som man hade i torsdags, kommer behöva sänka räntan redan i juni, sade Swedbanks chefsekonom Mattias Persson till SVT i fredags.

Foto: M. Lis

Text. Redaktionen


Kvinna försvunnen

2023 11 26

Polisen söker efter en kvinna som har rapporterats saknad.

På söndagskvällen kommer uppgifter från polisen om att en person har försvunnit.

Det rör sig om en kvinna som har rapporterats saknad i Uppsala.

Hon sågs senast under eftermiddagen vid sitt hem i området Eriksberg, och polisen har nu inlett en stor sökinsats för att försöka hitta henne.

Finns signalement

Polisen har gått ut med signalement för att försöka få hjälp från allmänheten med att hitta den försvunna kvinnan.

Kvinnan är 64 år gammal och är 165 centimeter lång.

Hon har eventuellt även på sig svarta, runda glasögon.

– Hon är troligtvis iklädd svarta byxor, grön kort dunjacka modell stor och fluffig, svarta kängor samt kan ha en svart mössa på sig, meddelar polisen.

Vill ha hjälp

Vidare förklarar polisen att man vill få hjälp från allmänheten.

De ber om att alla som kan ha information om vart kvinnan kan tänkas befinna sig, eller har sett henne, bör höra av sig direkt.

– Personer som ser eller nyss har sett kvinnan uppmanas att kontakta polisen via telefonnummer 112. Övriga tips och observationer lämnas till polisens ledningscentral via telefonnummer 114 14.

300 räddningsinsatser

Polisen genomför årligen omkring 300 räddningsinsatser för att söka efter personer som försvunnit under sådana omständigheter att det finns farhågor för att deras liv, eller hälsa är utsatt för allvarlig fara.

Det finns stora resurser att använda sig av vid sådana insatser.

Hästar och helikoptrar

Bland annat kan man använda sig av hästar och helikoptrar i sökinsatserna.

– Under insatsen då polisen söker efter den försvunna personen bedömer en räddningsledare (som alltid är en polis när det gäller försvunna personer) vilka polisiära resurser som behövs vid sökandet, till exempel hundar, hästar, helikoptrar, motorcyklar och båtar, framhåller polisen via sin webbsida.

Man kan även ta in externa resurser som exempelvis Försvarsmakten eller organisationen Missing People.

Arkivfoto: Polisen Kalmar-Öland FB

Text: Redaktionen