COP27: Människor i väst njuter – andra får betala

2022 11 03

Utspelen inför den stundande klimatkonferensen COP27 i den egyptiska semesterorten Sharm-el Sheikh blir fler och fler.

Den senaste är den pakistanska politikern, senatorn Sherry Rehman, minister för klimatförändringar. I en presskonferens inför COP27 relaterade hon till de förödande monsunregn som drabbat landet de senaste månaderna.

Många dödade och skadade

Under dem har 1 739 människor omkommit, 12 867 har skadats och fler än två miljoner hus har förstörts. Hon lade en stor del av skulden på att landet drabbats så hårt på väst.

– Människor njuter av livet i väst men någon här får betala priset, framhöll hon under presskonferensen, enligt tidningen Business recorder.

När klimatkonferensen drar igång kommer hon och representanter för det hårt drabbade landet, som med knappt 200 miljoner invånare är ett av världens sex folkrikaste, att framhålla omfattningen och effekterna av klimatkatastrofen som landet står inför.

Och redan påverkats av.

– Under de senaste två decennierna har 162 extrema händelser inträffat i landet, medan en 300-procentig ökning av miljörelaterade händelser märktes inom bara ett år, påpekade ministern.

Klara tecken på förändringar i landets klimat, påpekade hon, är de högintensiva värmeböljor som har gjort att temperaturen på sina håll har nått 53,7 grader.

Tydliga krav inför konferensen

Under COP27-mötet, påpekade hon under presskonferensen, kommer landets mål att vara tydliga:

– Våra ansträngningar kommer att fokuseras på att söka efter 100 miljarder dollar per år för klimatfinansiering.

Parallellt som katastrofen slagit hårt mot landet, invånarna och dess infrastruktur kommer förstås fattigdomen att tillta.

– Den kommer att öka i en alarmerande takt, varnade hon.

Foto: M. Spiske

Text: Redaktionen